Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 22 юни

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"www.mutanti.com" от Кръстьо Кръстев – 13 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ
водещ: Йордан Георгиев
• Посрещаме нощта с големия български композитор, диригент и джаз-пианист Любомир Денев. Ще говорим за първата българска джаз-опера "Вечеря в Манхатън", която ще се играе на откритата сцена към Нов театър в НДК на 9 юли, за тайнството на творческия процес и как се раждат музикалните теми в съзнанието му, за връзката и преливането на отделните музикални жанрове в неговото творчество, за това има ли традиции мюзикълът на българска почва. Ще слушаме песни от няколко негови мюзикъли – "Утре в десет", "Алис в страната на сънищата", "Напразни усилия на любовта", "Законът на джунглата", както и ария от операта-мистерия "Каин".
• Запомнете това име

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Джаз концерт
водещ: Маргарита Заберска
The Standart е албум на мъжкия вокален секстет Take 6 от 2008 г.
В него си партнират с величия от световния джаз като Джордж Бенсън, Тил Брьонер, Ал Жаро, Рой Харгроув, Майлс Робъртсън, Брайън Макнайт. Освен авторски композиции изпълняват популярни джаз стандарти и евъргрийни на Бен Бърни, Мишел Льогран, Нат Кинг Кол, Майлс Дейвис, Джордж Гершуин, Джеръми Лъбък, Куинси Джоунс, Ела Фицджералд,

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Колоритен уърлд от северозападна Испания – областта Галисия. Изпълнението е на Хосе Ромеро, Ушия, слънчевите дами "Таншугейрас", гайдарят Хосе Мануел Будиньо и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Сорина Богомилова, Данислав Кехайов, Александра Димитрова, Красимир Дечев и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Диамантената брадва", по литовска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Двойната Лотхен" от Ерих Кестнер – 3 част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещ: Мария Мира Христова, Александър Райчев
• България и светът на този ден: Филмът "Адаптация" с премиера на 22 юни 1981 година и завръщане към снимачния период, творческата смелост и вечното на екрана с актрисата Ели Скорчева.
• "Чиста енергия за хората" в Международния ден на енергетиката – новини от първите дни на форума, организиран от сдружение "За Земята".
• Живот без документи за самоличност: какъв е броят на българите без лични документи, какви са последствията за личността и обществото и нужни ли са законодателни промени – коментира Люба Батембергска, политолог и експерт застъпник в кампанията "Невидимите, които виждаме", както и адвокат Даниела Михайлова от сдружение "Инициатива за равни възможности".
• Главен герой: Славил Димитров, диригент на Националния филхармоничен хор и на Младежка филхармония София – за хорово изкуство като предизвикателство, силата и любовта при работата с младите таланти и "високите летви за скачане" в музиката.
• Минути на редактора: "Свободни размисли за свободата и какво влагаме в това понятие днес" – разговор с Николай Фенерски, писател и учител по български език и литература.
• Какво показва годишния отчет за дейността на Европейската агенция по лекарствата – интервю с проф. Илко Гетов, българският представител в Европейската агенция по лекарства
• Ще има ли лятна вълна на Covid-19 и какво да знаем за летните вируси – интервю с проф. Тодор Кантарджиев, епидемиолог, имунолог и микробиолог  
• Безплатен обучителен лагер за деца и родители за контрол над диабета – интервю с д-р Герго Гергов

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
водещ: Диляна Трачева
• Nib: Now in Bulgaria – авторският проект на Николай Бекриев - Заека от Анимационерите – има нов сингъл с подобаващото заглавие "В Монголия дали вали";
• The Editor, написал музиката на едни от най-популярните хитове в България в последните години и вкарал 4 песни в MTV, излиза със самостоятелен двоен сингъл "Lost";
• Анна-Мария Въртовска представя дебютния си самостоятелен албум "Station Unknown”, включително и с концерти из страната;
• SoulBmoll са готови с нов сингъл "Така гореща", който отвежда към техен трети албум;
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водеща: Невена Праматарова
• Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" отбелязва 160-годишнината от рождението на проф. Иван Шишманов. Разговор с доц. Красимира Александрова, директор на библиотеката и проф. Румяна Конева, директор на Българския културен институт "Дом Витгенщайн", Виена и автор на гостуващата експозиция "Иван Шишманов и Обединена Европа", реализирана от Държавния културен институт към МВнР.
• "Портите на Европа. История на Украйна" на проф. Серхий Плохий – преподавател по украинска история в Харвард и директор на Украинския изследователски институт към университета. Изданието представя Анюта Качева.
• "Тайната от Апамея": епично пътуване през хилядолетната история на Близкия Изток по следите на изчезнала древна мозайка и трафика на антични предмети. Разговор с Гергана Лаптева за третия й роман преди официалната премиера на книгата в София.
• Изкуство с кауза: награди "АртАкция на годината". Представяме номинираните проекти преди връчването на наградите в Регионалния център за съвременни изкуства "Топлоцентрала" в столицата.
• Премиера на авторския спектакъл "Последен шанс" в Нов театър НДК. Среща с режисьорката Цвета Балийска.
• "Капсула": самостоятелната изложба на художника Сашо Стоицов в галерия "Сариев" в Пловдив. Среща с автора на проекта и галеристката Веселина Сариева, основател и директор на фондация "Отворени изкуства".
• Премиера на "Престъпления на сърцето" от Бет Хенли в Младежкия театър "Николай Бинев" – разговор с режисьора Стоян Радев

от 14.00 до 15.00 часа
Песните от конкурса "Пролет" 2022

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Премълчаната история
водещ: Румен Леонидов
1992 – превратът срещу СДС
Днешен поглед към известните, но и към малко познатите факти от падането на правителството на СДС през 1992. В търсене на отговор и на въпроса може ли да се прави аналогия с днешната ситуация в страната – разговор с Филип Димитров и други участници в събитията през 1992 г.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Росица Панайотова
Да прегръщаш с криле – 4 част
Предаването е посветено на полета в неговите биологически, технически и митологични измерения. В тази част научаваме за интересни български нововъведения и патенти, свързани с техническото усъвършенстване на летателните апарати. Събеседници са пилотът и авиоспециалистът Момчил Риладжиев, първата жена, управлявала балон у нас Орлина Аспарухова и проф. Петър Гецов от БАН. Научаваме за нововъведенията на Иван Ночев, послужили при полета на "Аполо" и много други интересни факти за заслуги на български специалисти.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Яна Пункина
• Лицето на властта и фигурата на диктатора:
Изложбата с непоказвани досега портрети на Тодор Живков "Последният първи" в Музея на социалистическото изкуство дава повод за размисъл : как виждаме диктаторите, как си ги спомняме, доколко образът им се различава от реалния човек, стоял зад него, и как влияе отдалечаването във времето? По темата разсъждават Николай Ущавалийски куратор на изложбата и завеждащ музея, и специалистката по политическа реторика доцент д-р Иванка Мавродиева.
• Моята история, моята тема: Какво доведе в България украинската фотографка Лана Яновска и защо е важно близостта да бъде документирана?

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
водещ: Пламен Георгиев
В поздравителния концерт звучат ваши мнения, препоръки и музикални желания – с вашите гласове, уважаеми почитатели на програма "Христо Ботев" и на "Музикален атлас". Записите са от "Гласът на слушателя" – инициатива, осъществена от програмата преди няколко години, когато споделихте на открития телефон на програмата своите вълнения, свързани с музиката, която чувате и която бихте искали да чувате по-често. Някои от тях са именно в сферата на "Музикален атлас" – за повече автентичен фолклор, традиционни танци или латино, мелодии за медитация, шансони, етно и уърлд от цял свят. Това е и пъстрият афиш – бразилецът Антонио Нобрега, "Групо Гуалахо" от далечна Колумбия, "Одеса Клезмер", "Каумааконга" от екзотичните Соломонови острови, френският певец Ив Жаме, будистки монаси от Тибет, композиция на незабравимия Вангелис, уърлд група "Анда Юнион" от Монголия, колоритните "Парно Граст" от Унгария и др.

от 19.30 до 21.30 часа
Контемпо
водещ: Янина Богданова
• Финал на трилогията – как Камерният ансамбъл "Софийски солисти" промени българския музикален пейзаж – разговор с диригента на състава Пламен Джуров.
• Най-новият компактдиск "Следи" на пианистката Анжела Тошева.
• Радиопремиера на нова музика: продуцентът Лили Николова от Музикална къща-БНР представя три творби от препоръчаните за всички европейски радиостанции на Международната трибуна на композиторите 2022

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Цветан Цветанов
• "Всички пустини на света: от Тинариуен до Тамикрест": съвременната политическа ситуация в Северна Африка, културата на туарегите и… блусът – пътешествие през туарегската музика и т.нар. "пустинен блус" от Мали, Нигер, Алжир и Либия – "архивни кадри" и интервюта с Абдала аг Алхосейни, Фатимата Уалет Умар, "Крис Броко, Арчи Шеп и Хюго Рейс и интересни примери за среща на съвременния блус и джаз с древните туарегски традиции. Както и много музика на туарегски групи и артисти като Tartit, Etran Finatawa, Bombino, Ахмед аг Каеди и, разбира се, водената от Османе аг Муса и Шейх аг Тиглиа група Тамикрест (в превод от езика тамашек "обединение", но също и "бъдеще") – първата туарегска формация, която ще свири в България тази събота – по покана на "Аларма Пънк Джаз" и платформата "АфроВизия".

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
водещ: Мануела Манчева
• Покана от Елица Христова, диригент на "Колегиум "Осанна" за концертите на 23 и 28 юни в София и Пловдив с премиерни произведения на композитора Георги Попов.
• Интервю с акад. Валентин Бобевски за участието на академичния мъжки хор "Гусла" под негово диригентство в 31-я Международен хоров фестивал "ТЕХО" в град Тетово, Република Северна Македония (11-12 юни 2022 г.)
• VI Творческа лаборатория за запознаване с хорова литература "Крикор Четинян" 25-31 юли 2022 г. в Пловдив – интервю с Кръстин Настев - диригент на Филхармоничния хор на Мадрид и Варненската опера. Той е съорганизатор на лабораторията и един от ръководителите в нейното шесто издание, заедно със Сергей Павлов.
• Акценти от XVIII Международен фестивал на православната музика "Св. Богородица - Достойно есть" в Поморие (3-7 юни 2022)

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 17 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Когато си на прозореца", разказ от Людмил Станев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Бойко Ламбовски, Михайлина Павлова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 16.05.24 в 08:05

Четвъртък, 16 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Приказка за неволята", разказ от Людмил Станев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Нови китарни хубости с Джулиан Лейдж от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 15.05.24 в 08:10

Сряда, 15 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Метафора", разказ от Людмил Станев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Приказни сюжети в развитие с Ела Фицджералд, Ал Джароу, Орегон и Тонбрукет от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 14.05.24 в 15:03

Вторник, 14 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Миниатюри от Людмил Станев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Чик Кърия Илектрик бенд. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30..

публикувано на 13.05.24 в 08:45

Понеделник, 13 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Без депресия", разказ от Людмил Станев 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов • "Краят на радиото" (по едноименната песен на нойз-рок триото Shellac, но с голяма въпросителна): в памет на легендарния американски музикант и саунд инженер Стив Албини (1962-2024),..

публикувано на 12.05.24 в 08:10