Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Кантарджиев: Неваксинираните да се ваксинират есента

Снимка: bntnews

Наесен съветвам всички възрастни хора, които не са се ваксинирали досега, да го направят, а тези, които имат вече три ваксини, да си сложат и четвърта игла, ако от времето на последната им ваксинация са минали 9-10 месеца. Това заяви пред БНР проф. Тодор Кантарджиев – съветник на Столичната община по здравните въпроси.

Той коментира също проблема с увеличените случаи на Covid в Гърция и Западна Европа, където в летните месеци много българи пътуват по работа или на почивка.

“В момента, който е ваксиниран, кара много леко новите варианти. Който е боледувал и е ваксиниран, не разбира, че вирусът минава през него или въобще не се заразява. Тези, които не са ваксинирани, трябва да направят така, че есента да се ваксинират“, посочи още в “Нашият ден“ епидемиологът проф. Тодор Кантарджиев:

“Моля, сънародниците ни, които пътуват в чужбина, Западна Европа, където подобно на Гърция в момента има разпространение на новите варианти, да ползват маски по време на полета и особено на летищата. Моля, хората, които се намират в Гърция, да спазват правилата, които изискват властите там. Когато се връщат от Гърция от курорт, да не се срещат няколко дни с хора тук, да изчакат поне четири дни“, призова още той и подчерта:

Наесен, ако направим така, че общопрактикуващите лекари да убедят възрастните хора, които се пазеха и не контактуваха с никой, да се ваксинират, мисля че ще имаме само отделни случаи, но очаквам взривове в отделни градове и колективи.“

“Вчера един много добър епидемиолог Мария ван Керхове направи хубаво обзорно изказване, обяснявайки увеличението на случаите на коронавирус в тези летни месеци, особено в Европа. Обяснението, което тя даде, е, че 50% от случаите са варианта на Омикрон ВА.2. Това е по-предишният вариант, който започва да измества основния Омикрон, който се яви есента и беше характерен с много лесно предаване от човек на човек.

Важно е да се подчертае, че въпреки че има увеличение на случаите, нито болниците се натоварват с тежки случаи, които подлежат на хоспитализация, нито има много умиращи.

Д-р Мария ван Керхове обърна внимание на страните да се секвенира. В нашата страна обаче се правят много малко генетични изследвания на коронавирус, това е и една от причините случаите да са ни толкова малко. Това е една много опасна причина случаите на секвениране да са малко, а когато не секвенираш, генетически не знаеш с кой вариант си играеш“, посочи още той.

Маймунската вариола

“Преди седмица излязоха последните данни от СЗО – 2003 случаи бяха тогава, сега може би са станали над 2200. Хубавото е, че умрял човек от това заболяване няма. Това е вариантът от по-западния бряг на Африка, който е с по-ниска смъртоносност. За разлика от коронавируса маймунската вариола зависи от поведението на човека. Тя е се предава чрез близък личен контакт кожа в кожа или общо спално бельо и принадлежности за плаж.

За спа центровете е важно да се знае, че трябва да има винаги душ след басейн и преди басейн. Това е достатъчно като мярка“, посочи още проф. Кантарджиев

“Ентеро и Аденовирусите са вируси без покривка и не им действат спиртните дезинфектанти – до 40-50% спирт не ги убива. Най-доброто нещо е хубавото миене със сапун. Ако се ползват тоалетни кърпички, да бъдат с дезинфектант“, препоръча той.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Любомир Топалов – за Америка, през Япония и Виетнам

Проф. Любомир Топалов е преподавател в Университета в Бостън в САЩ. Бил е и 10 години преподавател по политология и международни отношения в Университета "Мейджи“ в Токио. Автор е на книгата "Политическа икономия на популизма“. Пътят на един радиоводещ в БНР до преподавател в Америка и Япония. Краткият престой по неволя във Виетнам. Защо земята..

публикувано на 22.07.24 в 12:20
Национална купа за ветроходни яхти

Балчик беше домакин на Националната купа за килови яхти

Балчик се гордее с един от най-старите и емблематични морски клубове в България. Създаден през 1946 година, този клуб е първият в страната, който построява собствена сграда през 1965 година и яхтено пристанище през 1985 година. През годините клубът е обучил хиляди младежи и всяка година подготвя около 70-80 души за капитан-лодкари. Природната..

публикувано на 22.07.24 в 10:18

Андрей Захаров: Путин започна не само войната в Украйна, но и гражданска война в Русия

Какви опасности грозят всеки, обявен за чуждестранен агент в Русия, как се използва "Законът за чуждестранните агенти" срещу изразилите различно мнение там и има ли бъдеще опозицията в РФ, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Андрей Захаров , руски журналист, който живее в България и е обявен за международно издирване от..

публикувано на 21.07.24 в 14:16
СУ

Да възпитаваш в любов към България

В деня след като страната ни чества 187-ата годишнина от рождението на Васил Левски, в "Нашият ден" разговаряме за това как се възпитават младите хора в любов към България и в следване на заветите на Апостола. Мариана Манчева , дългогодишен директор на Средно училище "Васил Левски", Карлово споделя, че всеки ден в родния град на Апостола..

публикувано на 21.07.24 в 10:46
Любомир Аламанов

Любомир Аламанов: Поведението на ГЕРБ е абсолютно безотговорно

Какво ни казаха политическите играчи с действията си по време на политическа криза, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Любомир Аламанов , комуникационен експерт. Нетрадиционното предложение на ПП/ДБ "Това беше пример за една много добра политическа комуникация – честна и открита, която успя да постигне няколко цели. На..

публикувано на 21.07.24 в 08:25