Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Киряков: Предсрочните избори са доста вероятни

Снимка: Ани Петрова

“Предсрочни избори са по-вероятният сценарий на този етап“, казва в “Нашият ден“ политологът Георги Киряков:

“България отново е на кръстопът и с неясна посока накъде да поеме. В българското общество все още не е ясна ориентацията дали предпочитаме Запада, към който от години принадлежим, или предпочитаме да се връщаме все към носталгията, към по-спокойния, по-простичък живот.“

“Това са проблеми, които българското общество трябва да преодолее, но не може. Те се отразяват и на политическия живот в страната, отразяват се на управлението, отразяват се и на начина, по който политиците възприемат политиката у нас“, посочи още той.

Спореo Киряков се правят много политически компромиси и това води до поредното разочарование в съответния политически проект или в съответното управление. Той смята още, че “в момента съпротивата на промяната е много по-голяма от желанието за нея“:

“Не заради силата на опозицията, а заради слабостта на управляващите. Прекалено много отстъпки и компромиси трябваше да се направят, за да се случи онова, за което отдавна се знаеше, че може да се случи, че Слави Трифонов ще развали коалицията. Той не е отборен играч, не е играч, който вярва в това, което говори.“

Възможни ли са невъзможни коалиции?

“Сега се говори защо ПП, ДБ и ГЕРБ да не направят коалиция – ами нали именно за това беше този протестен вот, който докара ПП като първа политическа сила буквално от нулата, за да може да се преодолее този негативен отпечатък, който оставяше предишното управление върху имиджа на страната и желанието на хората нещо наистина да се промени“, посочва още той.

Ролята на президента

“Има си конституционно определени правомощия. Сега пак ще се завърти същата процедура, която се въртеше и предишните години – ще има опит за съставяне на правителство в рамките на този парламент“, казва още Киряков.

Кирил Петков ли ще поеме отново лидерския пост в ПП?

“За съжаление в България всяка нова партия се олицетворява с едно лице. Във всяка една демократична партия трябва да има лесно заменими личности. Ролите трябва да се сменят лесно, а у нас това става трудно“, категоричен е политологът.

Чуйте пълния разговор в звукови файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Импулсът в мен: Финансовата грамотност на младите

Макар че на пръв поглед темата изглежда малко суха, обръщаме внимание на проучване на ПИЗА , измерващо финансовата грамотност. Преди месец бяха представени данни, които показват, че 15-годишните ученици у нас имат по-ниска финансова култура в сравнение с връстниците си в Европа . Изследването е проведено в около 20 страни. Младите у нас сякаш..

публикувано на 21.10.24 в 14:38

Лукс и древни загадки, или нещо за многоликия свят на Сардиния

В рубриката "Културен отпечатък" на предаването "Terra Култура" журналистът, писател и пътешественик Георги Христов-Муру Хорхе сподели своите впечатления за остров Сардиния, който често бива възприеман като "много скъпо място". Той уточнява: "Там са и яхтите, и селищата на знаменитостите, но това е само една точка на острова, която е придала това..

обновено на 21.10.24 в 14:02

"Вечер на добродетелите": 15 години подкрепа за децата в риск

На 21 октомври 2024 г.  ф ондация "За Нашите Деца"   за 15-и път ще проведе  най-голямото си благотворително събитие – " Вечер на добродетелите" ,  от 19:00 ч. в Sofia Event Center.  В  рубриката "Разговорът" обсъдихме предстоящото събитие. Този път то ще се проведе под мотото "Криле и корени". За каузата и значимостта на фондацията, както и за..

обновено на 21.10.24 в 11:22

За трета година Urban Wine Fest

За трета година екипът на Българската асоциация на винените професионалисти организира най-мащабната и значима проява, посветена на каузата, а именно 4 градски винени фестивала, наречени Urban Wine Fest в 4 големи града на страната. Този уикенд фестивалът ще се проведе в Пловдив и съвпада с официалния ден, посветен на българското вино – 26..

публикувано на 21.10.24 в 09:59

Истории на непридружени деца, или как фондация помага за успешната интеграция на деца бежанци?

Темата на днешното рубрика "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" се фокусира върху децата, а специален гост беше Кристин Гологанова, социален работник и управител на фондация "Рийчаут.БГ". Тя разказа няколко затрогващи истории за непридружени деца, с които организацията е работила през годините. Една от първите истории, които..

обновено на 21.10.24 в 09:47