Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Образование и възпитание чрез кино – защо не?

Снимка: @youngeuropeancinemasofia

Към края на фестивала "Срещи на младото европейско кино" на 28 юни в София ще се проведе Европейска конференция "Кинообразование в училище". Над 40 експерти в областта на киното и педагогиката от културни организации и университети от България, Германия, Испания, Италия, Литва, Полша, Португалия, Румъния, Северна Ирландия, Турция, Финландия, Франция, Хърватска и Чехия ще се включат в нея.

Заниманията с кино в училище са признати за важна част от обучението и възпитанието на учениците в редица европейски държави, тъй като се отчита полезното им въздействие върху младите. От една страна те изграждат вкус и разбиране за киното като изкуство и за изкуството изобщо. Стимулират творчеството и себеизявата на всички ученици, независимо от академичните им постижения. Изграждат умения за работа в екип, общуване и споделяне и повишават емоционалната интелигентност. Не на последно място се подобряват дигиталните познания и постижения на учениците, а за някои се откриват и възможности за бъдеща професионална реализация.

У нас интересът на отделни учители и училища към занимания с кино се увеличава. Засега има няколко действащи училищни киноклуба. Ученици от село Дерманци, Велико Търново и Ловеч вече имат своите късометражни филми, които ще покажат и по време на конференцията.

Организатори на събитието и основни инициатори за въвеждане на киното в училище са членовете на сдружение „Арте урбана колектив“. Те оказват съдействие с наставници, методика и техника на учителите, които изявяват желание да водят киноклубове със своите ученици. Засега заниманията с кино не влизат в обсега на финансираните от МОН програми по изкуство за ученици. Това би било в помощ на училищата и учителите, които в момента сами трябва да осигурят техника за клубовете. Представители на министерството са поканени на конференцията и организаторите се надяват каузата им да бъде разбрана и подкрепена.

Ралица Асенова от сдружение "Арте урбана колектив" гостува в рубриката "Всичко за образованието".


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивайло  Захариев

Еврика! Успешни българи: Ивайло Захариев

Той е курсант от ВВВУ "Георги Бенковски" гр. Долна Митрополия. Носител е на стипендията на името на акад. Ангел Балевски, която Фондация "Еврика" присъжда всяка година за постижения в инженерните науки в областта на машиностроителните технологии. Детската му мечта е да бъде космонавт. Тя го завежда и в бургаския клуб по авиомоделизъм още докато е в..

публикувано на 08.08.22 в 17:05

Албена и Павел Благеви снимат вълци в задния си двор в САЩ

Пътешествениците Албена и Павел Благеви обикалят из американските щати Минесота и Юта и снимат дъхоспиращи природни красоти. Неотдавна те ги показаха и пред българите в галерия "Свети Лука". Онези, които редовно слушат "Покана за пътуване", помнят, че преди време семейството гостува в предаването броени месеци след като изкачи връх Килиманджаро,..

публикувано на 08.08.22 в 09:51

Имаме ли съседи в зоната на Златокоска

Всеки човек, живял някога, поне веднъж е вдигал очи към небето и се е питал сами ли сме в космоса. "Има две възможности: или сме сами във Вселената, или не сме. И двете са еднакво страховити", казва писателят Артър Кларк. Търсенето на живот извън Земята обединява търсенията на всички науки от астрофизиката до биологията и от химията до..

публикувано на 07.08.22 в 08:35

Най-добрият начин да почувстваш "истинската" България

Да видят, да чуят, да докоснат земята на прародината – това е най-краткият път за децата, потомци на българските преселници в Бесарабия, да я разберат и обикнат. Нито четенето, нито разказите за България не могат да я направят така близка и позната, както личните впечатления. В това е убеден Олег Косих, председател на фонд "Български дух", който и това..

публикувано на 05.08.22 в 17:05

Как да нарисуваме портрет на птица

Националният природонаучен музей кани всички изкушени от научната илюстрация на работилницата "Нарисувай сова" с Асен Игнатов на 6-и и 7-и август. Какво е необходимо, за да нарисуваме портрет на птица, подсказва чудесното стихотворение на Жак Превер със същото заглавие, в което авторът загатва, че за да се получи портретът, трябва да осмислим..

публикувано на 05.08.22 в 09:05