Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Образованието влиза в час:

Ваканция, здравей!

Снимка: Анжела Каменова

Мечтаните летни дни за учениците – време за почивка, четене на задължителни книги или месеците, в които родителите се опитват да запълнят времето на своите деца и да "наваксат" пропуските в техните знания. Къде е златната среда и трябва ли да я търсим? 

Трудно ли се създава мост между деца – родители – училище? Яна Алексиева е магистър от СУ по детско-юношеска и училищна психология, член на Дружеството по психология и позитивна психотерапия, председател на Асоциация "Родители". Ето какво сподели тя в "Нашият ден":

"Като организация, силно вярваме в това взаимодействие между семейството, училището и детето, което поставяме в центъра. Особено през лятната ваканция. Има ли начин да се избегне стоенето пред компютъра? Зависи на каква възраст е детето. Важен е балансът – през тези два-три месеца е важно да бъдат добре изговорени с детето и да чуем какво то иска да прави. И да търсим баланса между почивката и интересни занимания, които надграждат. Това е много индивидуално – всеки родител преценява заедно с детето си какво да прави през лятото. Различните възрасти се изправят пред различни предизвикателства. "

Чуйте разговора от звуковия файл.

Снимки – Асоциация "Родители"
По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Арман Постаджиян: Мъжкото или женското сърце старее по-бързо?

В България сърдечно-съдовите заболявания заемат първо място като причина за смърт и инвалидизация. Повечето хора с артериална хипертония не се лекуват, което се обяснява с ниските нива на информираност и липсата на регулярно измерване на кръвното налягане. Причините за високото кръвно налягане са свързани и се идентифицират с рискови фактори като..

публикувано на 12.08.22 в 17:00

Сила за живот, получена от семейството

Предаването "Семейно радио" разказва за житейската история на Златка Атанасова. Тя е учител в 57-о СУ и преди няколко години губи крака си при нелеп инцидент. В битката за оцеляване зад нея застава цялото и семейство.  Гост в студиото е и нейната дъщеря – Ани Атанасова, която е републикански шампион по джудо.  За превратностите на съдбата, за любовта..

публикувано на 12.08.22 в 10:18
Стоян Ангелов

В един горещ августовски ден…

Така започват приказките, нали? Така започна и при нас във все още хладното утро на 5 август, когато вече бяхме на язовира "Долна вóда", където ни чакаха безброй деца, запленени от идеята за риболов. По-точно, прегърнали мотото "Детето-риболовец може и без дрога" – една прекрасна идея, защитавана от Диана Любенова, която се вписва идеално в изпълнението..

публикувано на 11.08.22 в 16:30
Общество по интегрирана  постурология

Как да научите повече за здравето си от стойката на тялото?

Постурологията е наука за правилната стойка и е свързана със способността на човешкото тяло да поддържа баланс. За изучаването ѝ се използват методите от отоневрологията, неврологията, офталмологията и ортодонтията. Неправилната стойка на тялото крие заплаха за общото здраве на пациентите. Колко здрави или колко болни сме, анализирайки стойката на..

публикувано на 11.08.22 в 13:20
доц. Жана Казанджиева

Доц. Жана Казанджиева: Най-важните 2 квадратни метра в живота – нашата кожа

Кога и как страда човешката кожа?  Очакванията са през 2025 г. половината от европейското население да има алергични изяви – било от страна на белия дроб, на уши-нос-гърло или на кожата. Сериозен е проблемът при малките деца. При тях атопичният дерматит за 10 години е нараснал три пъти – от 8 на 20-30 процента. Причината е във все повечето алергени в..

публикувано на 10.08.22 в 16:45