Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща между пиано и цигулка

Надежда Табакова-Димитров и Йоанна Каменарска
Снимка: sofiaweeks.com

В рамките на 53-тия Международен фестивал "Софийски музикални седмици" на 1 юли в камерна зала "България" ще се състои концерт на Йоанна Каменарска, цигулка, и Надежда Табакова-Димитров на пианото. В програмата са включени произведения на Бах, Рихард Щраус, Васко Абаджиев.

Дуото на Йоана и Надя се събира в Хамбург преди повече от години, където през 1978 година си е отишъл българският виртуоз Васко Абаджиев, разказва пианистката Надежда Табакова-Димитров:

"С Йоанна веднага се събрахме да свирим, химията беше прекрасна между нас двете. Първоначално се фокусирахме върху немската музика. Изсвирихме всички произведения на Бетовен, Бах, концертирахме много Шуман. Предимно в Хамбург в залите музицирахме. След няколко години се посветихме на славянска музика и от около година представяме българска музика на нашите почитатели в Хамбург. Васко Абаджиев си е отишъл тук забравен, беден, свирещ по кръчмите, трагична фигура е в моите очи. Сервитьорките не са му вярвали, че е свирил с най-големите оркестри в света – при белгийската кралица, при царското семейство. Сонатата, която ние ще изпълним, Васко Абаджиев я е писал на 20-годишна възраст, 1946 година."

Надежда и Йоана имат дългогодишен опит на сцената като сонатна двойка. На концерта ще изпълнят соната за цигулка и пиано на Абаджиев, както и композиции от Йохан Себастиан Бах. В програмата е включена и "Соната за цигулка и пиано", опус 18 Ми бемол мажор от Рихард Щраус, която е написал в ранна възраст – на 23 години.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Цигуларката Мира Глодеану и бароковият ансамбъл „Семпер“

Ден на ранната музика с изпълнения от Букурещ

По случай Деня на ранната музика (21 март) в предаването "Музика хисторика" представяме запис на концерт на бароковия ансамбъл "Семпер", състоял се на 11 ноември 2023 г. по време на Фестивала за ранна музика в Букурещ. Програмата, озаглавена "Soli и Tutti", се базира на редуването на оркестрови творби и произведения за соло инструменти или камерни..

публикувано на 18.03.24 в 17:35
Светлин Русев

Програма "Христо Ботев" излъчва директно концерти от МФ "Мартенски музикални дни"

Със солов рецитал на световноизвестния цигулар и почетен гражданин на Русе Светлин Русев на 17 март ще бъде официално открит 63-ият Международен фестивал "Мартенски музикални дни" . В периода до 31 март фестивалът ще предложи още много музикални изненади както за почитателите на класиката, така и за любителите на джаза и съвременната музика. Своя дебют..

публикувано на 17.03.24 в 16:29
JazzBoree

Новата етно-джаз формация JazzBoree представя първата си песен

На българската музикална сцена се качва нова група, готова да поднесе на слушателите завладяваща смесица от стиловете на българската народна музика и джаза. Савина Стоилова (вокал), Ралица Тонева (саксофон и вокал), Борис Петков (клавишни), Андрей Велков (ударни) – това са талантливите млади изпълнители, обединени под името JazzBoree, което ще..

публикувано на 17.03.24 в 12:05

Жанин Янсен и Камерата Залцбург – очаквано отлична комбинация

Музика от епохата на барока и класицизма звуча на 22 февруари в Двореца на изящните изкуства BOZAR в Брюксел с гостуването на камерния оркестър Камерата Залцбург и холандската цигуларка Жанин Янсен. Изявата бе част от кратко европейско турне на състава, включващо още концерти в Херлен, Фрайбург и Париж. За начало на концерта в Брюксел музикантите..

публикувано на 17.03.24 в 08:40

Легендарен запис на вълшебната приказка "Снежанка" от Римски-Корсаков

Когато прочита пиесата на Александър Островски "Снежанка" през 1874 година, Римски-Корсаков не е особено впечатлен от нея. "Дали не съм прекалено отдаден на идеите на 60-те? Или 70-те изискват оперите да бъдат написани върху сюжети, вдъхновени от живота? Може би съм прекалено привлечен от натурализма на Мусоргски?" – пише композиторът. Тези фактори са..

публикувано на 16.03.24 в 08:05