Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Среща между пиано и цигулка

Надежда Табакова-Димитров и Йоанна Каменарска
Снимка: sofiaweeks.com

В рамките на 53-тия Международен фестивал "Софийски музикални седмици" на 1 юли в камерна зала "България" ще се състои концерт на Йоанна Каменарска, цигулка, и Надежда Табакова-Димитров на пианото. В програмата са включени произведения на Бах, Рихард Щраус, Васко Абаджиев.

Дуото на Йоана и Надя се събира в Хамбург преди повече от години, където през 1978 година си е отишъл българският виртуоз Васко Абаджиев, разказва пианистката Надежда Табакова-Димитров:

"С Йоанна веднага се събрахме да свирим, химията беше прекрасна между нас двете. Първоначално се фокусирахме върху немската музика. Изсвирихме всички произведения на Бетовен, Бах, концертирахме много Шуман. Предимно в Хамбург в залите музицирахме. След няколко години се посветихме на славянска музика и от около година представяме българска музика на нашите почитатели в Хамбург. Васко Абаджиев си е отишъл тук забравен, беден, свирещ по кръчмите, трагична фигура е в моите очи. Сервитьорките не са му вярвали, че е свирил с най-големите оркестри в света – при белгийската кралица, при царското семейство. Сонатата, която ние ще изпълним, Васко Абаджиев я е писал на 20-годишна възраст, 1946 година."

Надежда и Йоана имат дългогодишен опит на сцената като сонатна двойка. На концерта ще изпълнят соната за цигулка и пиано на Абаджиев, както и композиции от Йохан Себастиан Бах. В програмата е включена и "Соната за цигулка и пиано", опус 18 Ми бемол мажор от Рихард Щраус, която е написал в ранна възраст – на 23 години.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Intolleranza 1960" – в нова интерпретация от Залцбург

В предаването за съвременна музика "Контемпо" на 17 август от 19.30 часа представяме цялостен запис на операта " Intolleranza 1960" ("Нетърпимост 1960") на прочутия италиански композитор Луиджи Ноно. Изпълнението е съвсем ново – от 15 август миналата година в рамките на фестивала в Залцбург. Постановката е на белгийския режисьор Ян Лаувес, изпълнители..

публикувано на 17.08.22 в 10:30

"Нетърпимост 1960", едноактна опера в две части от Луиджи Ноно

"Intolleranza 1960" ("Нетърпимост 1960") – едноактна опера в две части с музика на Луиджи Ноно и подзаглавие "Сценично действие в две части, основано върху идеята на Анджело Мария Рипелино". Либрето: Луиджи Ноно, базирано върху текстове на Анри Алег, Бертолт Брехт, Пол Елюар, Юлиус Фучик, Владимир Маяковски, Анджело Мария Рипелино и Жан-Пол Сартр Първо..

публикувано на 17.08.22 в 08:45

"Надпяване" – фолклорната класация на програма "Христо Ботев", август 2022

В класацията "Надпяване" всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма "Христо Ботев" ще чуете да се съревновават не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен..

обновено на 15.08.22 в 14:10

Програмата на еврокласик ноктюрно от 16 до 31 август 2022

16 август Свири Националният оркестър на Франция с диригент Санту-Матиас Рували. 3.00 часа – Клод Дебюси (1862-1918), Бернардо Молинари (оркестрация), Островът на радостта, L.106. 3.09 часа – Сергей Рахманинов (1891-1953), Концерт за цигулка № 2 в сол минор, оп. 63. Солист: Сергей Хачатрян (цигулка). 3.36 часа – Игор Стравински (1882-1971), Песента на..

публикувано на 15.08.22 в 09:15

Прочути оперни записи под палката на Ричард Бонинг

Прочутия австралийски диригент и пианист Ричард Бонинг е командор на Ордена на Британската империя за принос към музиката, носител на Ордена на Австралия и Командор на Националния орден на честта на Република Франция. Ричард Алън Бонинг е роден на 29 септември 1930 година в Сидни, Австралия. След като завърша Консерваторията в родния си град, заминава..

публикувано на 13.08.22 в 08:05