Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Анет Маринова:

Трябва ли възрастните да задават дневния ред и през ваканцията?

Снимка: Петко Котларски

Един от важните въпроси, които занимават родителите по време на лятната ваканция, е как детето да успее да си почине от интензивните училищни занятия през годината, но и да и не изгуби вече създалата се връзка с училищната среда.

Училищният психолог Анет Маринова коментира за "Нашият ден“, че "ваканцията е едно време за децата, което е свободно от участието на възрастния от страна на неговите изисквания за задължителните неща. На процеса на учене, в който възрастният поставя някакви правила и някакви изисквания. За детето това дава една сигурност, от друга страна, по силата на своето развитие всяко дете има нужда от свободно пространство, където да изследва, да се събужда със желанията си, да се научи да общува по различен начин".

Възрастните пренасят към децата част от собственото си преживяване, че ако нищо не правиш, това е едно пусто време на душевна празнота. Детето е зависимо от възрастните, то не може само да определя темповете си какво да прави. Обикновено възрастните задават дневния му ред, допълва психологът.

Каква е ваканцията на училищния психолог?

Ето какво споделя Анет Маринова: "Усилие за откъсване от това, което ни залива и налага училището като включване. Това са все по-сложни и предизвикателни ситуации на децата, все по-динамична училищна среда и училищният психолог има нужда малко от едно по-спокойно присъствие – там, където няма нужда да се случи проблемът, за да се намеси той".

Децата трябва да бъдат поставени в естествената им среда – там, където е групата на връстниците. Важно е всяко дете да намира мястото си, мястото на другия в света, да развива своята естествена емоционалност и чувствителност към общуването с другите.

Повече можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На гости в село Голям чардак

Село Голям чардак се намира в община Съединение и е на по-малко от 40 километра от областния град Пловдив. В него живеят около 800 човека, а напоследък в селото се заселват и млади хора. До 1878 година селото се казвало Български чардак. Според местните – единственото село с българско име по време на османската власт. Според свидетелства..

публикувано на 06.08.22 в 09:05

Д-р Нейко Нейков: За ползите и спецификите на пълноценния сън

Хубавият, дълбок сън е едно от най-важните неща, които можем да подарим на тялото и ума си. Недостигът на сън отслабва имунната защита и засилва риска от атеросклероза.  През различните етапи от човешкия живот нуждите от сън са различни. При децата трябва много повече сън – между 9 и 12 часа. Докато при бебета – 16 часа в денонощието...

публикувано на 05.08.22 в 16:00
Проф. Елисавета Наумова

Проф. Елисавета Наумова: Липсата на физическо натоварване и стресът потискат имунната система

Развитието на диагностичните технологии и приложението им в клиничната практика позволяват точна и по-навременна диагноза на имуномедиираните болести . Човешкият организъм използва вродени и придобити механизми за откриване и елиминиране на чуждородните клетки и вещества. Нарушението на един или повече компонента на имунната система може да доведе до..

публикувано на 05.08.22 в 13:00
д-р Вилияна Малева

Що е то диалектическа поведенческа терапия и как помага за справяне със стреса

Как съчетаването на "западните" научни постижения в сферата на психологията с източните древни познания за енергетиката на ума и тялото може да помогне на съвременния човек да се справи с емоциите си и нелеките предизвикателства на ежедневието? Д-р Вилияна Малева завършва бакалавърска степен Juniata College, Pennsylvania, докторантура по Клинична..

публикувано на 04.08.22 в 11:30
Албена Джоунс и Веселина Даковска (от дясно наляво)

Любов без граници и силата да оцелееш

Какво е чувството да си дете от смесен брак (бащата на Албена е от Южен Судан ), през какви перипетии преминава животът на Албена в Лондон и в София, какво е чувството да си имала лично познанство с Уитни Хюстън, как майката е запазила своя дух и сила и в момента е най-възрастната жена – маратонец в България?  В рубриката "Моето семейство” гостуват..

публикувано на 03.08.22 в 16:23