Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Костадин Филипов: Партийни сметки стоят зад протестите в Скопие

Всяко забавяне на стартирането на преговорния процес чрез протести възбужда албанската етническа общност в Северна Македония

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Специалният представител на Германия за Западните Балкани Мануел Сарацин пристига на официално посещение в Република Северна Македония. Това е съобщение от Секретариата по европейски въпроси в Скопие, цитирано от БТА. Фокусът на разговорите ще бъде френското предложение и процесът на европейска интеграция на страната, както и ситуацията в региона. Сарацин е поредният представител на ЕС, който посещава Република Северна Македония след председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. В същото време в столицата на Северна Македония е територия на протести, а от миналата вечер можем да говорим за ескалация на напрежението. 

"Всичко това, което се случва, е знак, че решението не се приема. Публичен знак, при това драстичен. Това е повторение на предишни остри ситуации на напрежение (2017), от които обществото в Северна Македония не си е извлекло поука. Дали тогава на това общество му е там мястото – в европейското семейство", коментира за "Нашият ден" Костадин Филипов, журналист, дългогодишен кореспондент на БТА, БНТ, БНР в Скопие.

Този ключов момент, който би трябвало да доведе до една геостратегическа промяна на Балканите в името на обединението и реакция на определени политически формации, показва, че част от политическите партии в страната смятат, че предложението на ЕС за преговорна рамка не е приемливо и настояват правителството да го отхвърли.

"Протестите започнаха спонтанно в събота, когато беше съобщено, че правителството на Република Северна Македония е получило френското предложение за старта на преговорния процес. Първите протести през почивните дни бяха много масови, но те бяха обявени като граждански. Само два дни по-късно те вече бяха легитимирани като организирани от най-голямата опозиционна партия ВМРО – ДПМНЕ и от една по-малка парламентарно представена партия, която има проруски профил и се нарича "Левица“, ръководена от един професор Димитър Апасиев от Университета "Гоце Делчев" в Щип. Вече има партийна оценка, партийни сметки в тези протести, които ескалираха снощи. 

През последните два дни протестите вече имат партиен оттенък, вътрешнополитическата борба между основните политически съперници – ВМРС-ДПМНЕ и Социалдемократическия съюз. И в този смисъл протестите излизат от истинския, по-нормален вид, на граждански протести.

В протестите не участват албанските политически субекти – албанските политически партии и местните албанци. Те много се надяват предложението на Френското председателство да бъде прието и Северна Македония да стартира преговорния процес. И всяко забавяне чрез тези протести възбужда албанската етническа общност в Северна Македония. Мисля, че най-голямата опасност е това напрежение сред албанците да премине някаква нормална точка и да не се създаде критична маса, която да върне едни събития от преди 20 години“, подчерта Костадин Филипов.

Коментара на Костадин Филипов можете да чуете в звуковия файл.

Снимки – ЕПА/БГНЕС
По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54