Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Костадин Филипов: Партийни сметки стоят зад протестите в Скопие

Всяко забавяне на стартирането на преговорния процес чрез протести възбужда албанската етническа общност в Северна Македония

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Специалният представител на Германия за Западните Балкани Мануел Сарацин пристига на официално посещение в Република Северна Македония. Това е съобщение от Секретариата по европейски въпроси в Скопие, цитирано от БТА. Фокусът на разговорите ще бъде френското предложение и процесът на европейска интеграция на страната, както и ситуацията в региона. Сарацин е поредният представител на ЕС, който посещава Република Северна Македония след председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. В същото време в столицата на Северна Македония е територия на протести, а от миналата вечер можем да говорим за ескалация на напрежението. 

"Всичко това, което се случва, е знак, че решението не се приема. Публичен знак, при това драстичен. Това е повторение на предишни остри ситуации на напрежение (2017), от които обществото в Северна Македония не си е извлекло поука. Дали тогава на това общество му е там мястото – в европейското семейство", коментира за "Нашият ден" Костадин Филипов, журналист, дългогодишен кореспондент на БТА, БНТ, БНР в Скопие.

Този ключов момент, който би трябвало да доведе до една геостратегическа промяна на Балканите в името на обединението и реакция на определени политически формации, показва, че част от политическите партии в страната смятат, че предложението на ЕС за преговорна рамка не е приемливо и настояват правителството да го отхвърли.

"Протестите започнаха спонтанно в събота, когато беше съобщено, че правителството на Република Северна Македония е получило френското предложение за старта на преговорния процес. Първите протести през почивните дни бяха много масови, но те бяха обявени като граждански. Само два дни по-късно те вече бяха легитимирани като организирани от най-голямата опозиционна партия ВМРО – ДПМНЕ и от една по-малка парламентарно представена партия, която има проруски профил и се нарича "Левица“, ръководена от един професор Димитър Апасиев от Университета "Гоце Делчев" в Щип. Вече има партийна оценка, партийни сметки в тези протести, които ескалираха снощи. 

През последните два дни протестите вече имат партиен оттенък, вътрешнополитическата борба между основните политически съперници – ВМРС-ДПМНЕ и Социалдемократическия съюз. И в този смисъл протестите излизат от истинския, по-нормален вид, на граждански протести.

В протестите не участват албанските политически субекти – албанските политически партии и местните албанци. Те много се надяват предложението на Френското председателство да бъде прието и Северна Македония да стартира преговорния процес. И всяко забавяне чрез тези протести възбужда албанската етническа общност в Северна Македония. Мисля, че най-голямата опасност е това напрежение сред албанците да премине някаква нормална точка и да не се създаде критична маса, която да върне едни събития от преди 20 години“, подчерта Костадин Филипов.

Коментара на Костадин Филипов можете да чуете в звуковия файл.

Снимки – ЕПА/БГНЕС
По публикацията работи: Наталия Маева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Арман Постаджиян: Мъжкото или женското сърце старее по-бързо?

В България сърдечно-съдовите заболявания заемат първо място като причина за смърт и инвалидизация. Повечето хора с артериална хипертония не се лекуват, което се обяснява с ниските нива на информираност и липсата на регулярно измерване на кръвното налягане. Причините за високото кръвно налягане са свързани и се идентифицират с рискови фактори като..

публикувано на 12.08.22 в 17:00

Сила за живот, получена от семейството

Предаването "Семейно радио" разказва за житейската история на Златка Атанасова. Тя е учител в 57-о СУ и преди няколко години губи крака си при нелеп инцидент. В битката за оцеляване зад нея застава цялото и семейство.  Гост в студиото е и нейната дъщеря – Ани Атанасова, която е републикански шампион по джудо.  За превратностите на съдбата, за любовта..

публикувано на 12.08.22 в 10:18
Стоян Ангелов

В един горещ августовски ден…

Така започват приказките, нали? Така започна и при нас във все още хладното утро на 5 август, когато вече бяхме на язовира "Долна вóда", където ни чакаха безброй деца, запленени от идеята за риболов. По-точно, прегърнали мотото "Детето-риболовец може и без дрога" – една прекрасна идея, защитавана от Диана Любенова, която се вписва идеално в изпълнението..

публикувано на 11.08.22 в 16:30
Общество по интегрирана  постурология

Как да научите повече за здравето си от стойката на тялото?

Постурологията е наука за правилната стойка и е свързана със способността на човешкото тяло да поддържа баланс. За изучаването ѝ се използват методите от отоневрологията, неврологията, офталмологията и ортодонтията. Неправилната стойка на тялото крие заплаха за общото здраве на пациентите. Колко здрави или колко болни сме, анализирайки стойката на..

публикувано на 11.08.22 в 13:20
доц. Жана Казанджиева

Доц. Жана Казанджиева: Най-важните 2 квадратни метра в живота – нашата кожа

Кога и как страда човешката кожа?  Очакванията са през 2025 г. половината от европейското население да има алергични изяви – било от страна на белия дроб, на уши-нос-гърло или на кожата. Сериозен е проблемът при малките деца. При тях атопичният дерматит за 10 години е нараснал три пъти – от 8 на 20-30 процента. Причината е във все повечето алергени в..

публикувано на 10.08.22 в 16:45