Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейско ли е бъдещето на Република Северна Македония?

Мартин Минков: Не съм оптимист за европейската перспектива на Северна Македония

Сега топката е изцяло в полето на Скопие

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Република Северна Македония за днес са предвидени блокади в цялата страна като продължение на започналите преди 6 дни протести срещу предложената от Европейския съюз преговорна рамка за бъдещото еврочленство на Скопие. Проектодокументът вече е внесен в парламента и предстои депутатите да се запознаят, след което се очаква и насрочването на заседание, на което да бъде обсъдено френското предложение, припомня БТА.

Същевременно, в изявление президентът на Франция Еманюел Макрон отбеляза, че народът в Република Северна Македония трябва да реши дали да се възползва от историческата, по думите му, възможност за влизане в активната фаза на процеса за присъединяване към Европейския съюз.

На пленарно заседание по-рано тази седмица в Страсбург депутатите в Европейския парламент гласуваха годишния доклад за Сърбия, в който се изразява подкрепа за бъдещото членство на Сърбия в ЕС, но с изискването заедно с върховенството на закона и нормализирането на отношенията с Прищина.

"Това, което се случва през последната седмица с инспирираните организирани протести от опозиционната националистическа македонистка партия ВМРО – ДПМНЕ, показва, че твърде много е промито общественото съзнание в Република Северна Македония. И в крайна сметка в момента изцяло топката е полето на Скопие", коментира за "Нашият ден“ журналистът и дългогодишен кореспондент на БНР в Скопие Мартин Минков.

Преговори може и да не започнат поради изключително остра съпротива сред определени влиятелни кръгове в Република Северна Македония, за които приемането на европейското предложение би означавало да се тръгне към ЕС по български условия. "И тогава излизат тези абсолютно невнятни лозунги, ако ще ходим по българските условия за ЕС, защо ни е този съюз? Ако това надделее в общественото съзнание в Република Северна Македония, не съм оптимист за нейната европейска перспектива", допълва Мартин Минков.

Моментното поведение на Република Северна Македония би създало условия тя да се окаже в изолация. Според Мартин Минков това ще даде зелена светлина вероятно за започване на преговори от страна на ЕС с  Република Албания и тогава от политиците в Скопие вече ще зависи има ли тази страна перспектива, или няма? Дали политическата класа в Република Северна Македония иска да придвижи своята страна по този европейски път, за който тя твърди, че е стратегическа цел.

Внесеното в парламента становище на правителството, което е позитивно, може би ще бъде гласувано на базата на изключително крехкото мнозинство, с което правителството разполага. Но, от друга страна, това ще изостри реакцията на тези по-екстремно подчертано антибългарски македонистки кръгове, които в лицето на ВМРО – ДПМНЕ имат една-единствена цел. И на базата на сериозните социално-икономическа проблеми в Република Северна Македония да използват това като претекст улицата да свали правителството и и да се стигне до предсрочни избори.

Факт е, че сегашното правителство и президентът на Република Северна Македония подкрепят предложението и осъждат остро екстремистките прояви, на които ще бъдем свидетели и днес.

Едва ли простиращите в Скопие, които крещят нелицеприятни антибългарски лозунги, имат изобщо понятие каква е същността на европейското предложение. Независимо че в някои македонски медии се посочва, че 70% от общественото мнение е против европейското предложение.

Процесът на стопиране на разширяването в посока Западни Балкани, в частност към Македония и Албания, които са на дневен ред, е задържащ фактор. В момента се дава пътна карта за това как те да извървят пет или седем-десетгодишен период, в който те да възприемат европейските ценности и да отговорят на всички критерии, заложени в преговорните глави, и тогава ще станат пълноправни членове. При Сърбия големият проблем е нормализиране на отношенията с Косово. Сръбският президент Вучич отправи открит призив към Северна Македония да приема предложението на ЕС, припомня Мартин Минков.

Целия разговор с Мартин Минков можете да чуете в звуковия файл.

Снимки – ЕПА/БГНЕС
По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От Вапцаров до виртуалните разходки: Седемте музея на Банско

Един от първите музеи в Пиринския край е къщата-музей "Никола Вапцаров", отворена за посетители през 1952 г., което поставя началото на музейното дело в Банско. Сега в града е изграден музеен комплекс, който включва седем обекта, представящи историята, културата, архитектурата и характерната за региона природа. Читалище "Никола Вапцаров" –..

обновено на 05.08.24 в 12:01

Читалище "Никола Вапцаров" – 130 години история и традиции в Банско

Читалище "Никола Вапцаров" в гр. Банско отбелязва 130 години от своето създаване, носейки със себе си история и значимост в културно-просветната дейност на града. В разговор в мобилното студио на предаването "Нашият ден" Силвия Терзиева, секретар на читалището, и Елена Калайджиева, организатор на събития, споделиха как се подготвят за..

публикувано на 05.08.24 в 10:19
 д-р Веселин Тенев (вляво) и Антон Митов

Антон Митов представя: д-р Веселин Тенев – клиничен психиатър

Д-р Веселин Тенев живее и работи в САЩ, и гостува за втори път в предаването, защото има какво да каже – от конспирациите, през политиката, до сатанизма. Философският проблем на сатанизма и психичното здраве. Докъде водят ограниченията или забраните на удоволствията. За вуду фестивалите, вуду храмовете и българските книжарници от 70-те години...

публикувано на 05.08.24 в 09:45

Банско в ритъма на лятото: Фестивален календар и джаз събития

От години Банско е не само предпочитана зимна ски дестинация и лятна възможност за туристически преход из планината, а и град, предлагащ богат палитра от културни събития и срещи. Общината изпрати месец юли с препълнени площади и наситена фестивална програма и за 27-и път е домакин на един от най-мащабните джаз фестивали "Банско джаз..

обновено на 05.08.24 в 09:30

Преображение Господне

За да ги крепи във вярата и да ги увери, че наистина е Син Божи и Спасител, като ги отдалечава от помисли, Христос се явява на трима от Своите ученици в небесна слава. Свидетели на събитието са апостолите Петър, Йоан и Яков. След като ги завежда на планината Тавор, Синът Божи се преобразява пред тях, като лицето му светва като слънце, а дрехите му..

публикувано на 04.08.24 в 09:15