Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен герой

Защо е важно екологичното знание?

Даниел Костов: Децата са страхотни проводници на идеите за екологична защита

Снимка: salesmaster.tech

Отдаден на идеята за устойчив екодизайн на решенията за поддръжка на офис техника, той основава през 1996 г. първата си компания за рециклиране на офис консумативи и сервизна поддръжка на IT техника. Бързото развитие на IT технологиите години дооформя концепцията за кръговост и свързаност. Въвеждането на основните принципи за логистична свързаност и фокусът върху спазването на законови, нормативни и стандартови изисквания позволяват да създаде компания, с която да обслужва големи държавни структури, финансови и производствени корпорации, помагайки им да решат проблемите си със старото ненужно IT и телекомуникационно оборудване.

Създава и подкаста "Практическа Екология“, в който той и гостите му говорят на достъпен език за всички аспекти на рециклирането, използването на ресурси, екодизайна за по-дълъг живот, създаване на взаимовръзки между продукти, производства и вериги на доставка. Най-важното му послание е за осъзнаване на екологичното ни въздействие и отговорността ни като потребители.

Главен герой в "Нашият ден“ е Даниел Костов, мениджър на компания, чиято дейност е свързана изцяло с рециклирането на електрическо и електронно оборудване.

Съществуващите системи за производство и потребление стресират и увреждат естествените системи на Земята. “Ако внезапно някой ни хвърли в една гора или в пустиня, ние трябва да се ориентираме много добре в обкръжаващата ни среда. Да направим един 360-градусов кръгов анализ върху всичко. Ние трябва да разберем всеки един момент на нашия живот, поведение и навик от нашето ежедневие как е свързан с околната среда, с хората около нас, с природата – по отношение на уредите, които ползваме, по отношение на дрехите, автомобилите“, твърди Даниел Костов. 

Ето какво споделя експертът: “Един типичен пример са тези малки черни устройства, които държим в ръцете си. Те са произведени в повечето случаи в Китай от компоненти, които са добити в различни краища на света, които пътуват непрекъснато по света. За да се произведе един телефон, вероятно хиляди хора или стотици часове са работили, изразходвани са много суровини, унищожена е много природа, за да се добие телефонът. И всъщност той има една огромна невидима сянка, невидим въглероден отпечатък“. 

Много от съвременните стоки, които закупуваме, имат по-малко въздействие върху околната среда, отколкото ако бяха закупени преди години. Споделянето на продукти и тяхното по-дълго използване значително ще намали отпечатъка им върху околната среда и отговорностите ни за справянето с тях след финалното им амортизиране или морално остаряване. Колкото повече софтуер има в едно устройство, толкова по-лесно можеш да го манипулираш и да го направиш да остарее или да стане негодно планирано. Това е моделът за планирано остаряване, разказва Даниел Костов.

Програмата Going Green

Нейният подход е чрез eкологично знание, умение и практически дейности да помогне на участниците в програмата да станат по-активни граждани, по-информирани и по-активни членове на компаниите и училищата. За училищата записването ще бъде безплатно в рамките на първата година от старта на кампанията. За бизнесите ще бъде направена отстъпка 50%, посочва експертът.

Желанието е да се помага на отделни класове или цели училища да станат екологично по-компетентни, за да могат да станат ядрото на  екологично по-отговорно училище или общество. И самите те в една мрежа да започнат да си помагат за подобряване на усилията в една общност, допълва Даниел Костов.

Децата са страхотни проводници на идеите за екологична защита.

Посланието

"Хората трябва да разберат малко повече за начина, по-който въздействат върху природата", подчертава екологичният експерт.

Целия разговор с Даниел Костов можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Боклукът – първородният грях на всеки потребител

Отпадъкът е ценен разказвач на механизмите, които движат дадено общество – пресечна точка между природно и културно, локално и глобално. Боклукът разколебава границата между това, което е мое, и това, което не е, между полезно и вредно, приемливо и неприемливо, определено и неопределено. Кой притежава отпадъците, има ли "добър" отпадък и дали..

публикувано на 16.07.24 в 14:25

Евелина Аврамова: За неуморното съхраняване на българщината зад граница

Евелина Аврамова е майка, журналист и учител, която освен на своите деца посвещава живота си на българските деца в чужбина. Тя е говорител на Асоциацията на българските училища в чужбина , основател и ръководител на българското неделно училище "Васил Левски" , което има филиали в трите германски града Кайзерслаутерн, Хомбург и Саарбрюкен. В..

публикувано на 16.07.24 в 11:22
Енчо Господинов

Страдаме от политическа слепота, в която никой не вижда другия, не говори с другия и не слуша другия

За кризата в съвременната демокрация, лидерството днес, опита за покушение над кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп – разговор с Енчо Господинов , дипломат, хуманитарист, легендарен журналист и военен кореспондент, бивш генерален директор на МКЧК. По повод атентата срещу Тръмп, бивш американски президент и настоящ кандидат за същия..

публикувано на 16.07.24 в 09:53
Наталия Недялкова и Мартин Христов

Диви зеленчуци

Наталия Недялкова и Мартин Христов от софийския квартал Филиповци са съвсем млади, не само в градинарството. Желанието им за работа и за знание е искреното и истинско желание на младостта и това е достатъчно повече от достатъчно условие за изграждането на малката им зеленчукова ферма в близост до гр. Годеч. Стремежът им за чиста храна е..

публикувано на 15.07.24 в 16:45

Master The Failure, или провалът като стъпало към успеха

Провалът като стъпало към успеха разглежда и третото издание на Master The Failure, което предстои на 16 юли . За грешките, уроците и самоусъвършенстването – разговор в "Нашият ден" с Анна Грозданова , организатор на събитието. Грозданова завършва специалност "Хотелиерство и туризъм" в Кипър, след което разработва успешни заведения в София и..

публикувано на 15.07.24 в 10:50