Еврика! Успешни българи: Силвия Христова

Науката е положително предизвикателство и тръпка

д-р Силвия Христова
Снимка: фондация

Д-р Силвия Христова е експерт по клинични изпитвания във фармацевтична компания. Тя е носител на съвместната награда на фондация "Еврика“ и на Съюза на учените в България за отличната ѝ защита на дисертационен труд на тема "Тавтометрията като елементарен механизъм за пренос на сигнал при молекулните устройства“. 

Преди това Силвия Христова се дипломира с отличен успех като бакалавър по химия и получава златен медал за отлично завършена магистърска степен по "Съвременни методи за синтез и анализ на органични съединения" през 2016 година във Факултета по химия и фармация на СУ "Св. Климент Охридски“. Резултатите от изследванията ѝ са представени на 17 научни форума, тя е участник в 8 научни проекта с международно участие. Съавтор е в общо 15 научни публикации по дисертацията ѝ и извън нея.

Силвия прави впечатление на човек, изпълнен с любопитство, може би заради това признава, че когато не работи, обича много да пътува и всичко ѝ е интересно, обича в свободното си време да готви и да експериментира. Шегува се, че експериментът в кухнята прилича на работа в научна лаборатория.

Представяме д-р Силвия Христова заедно с нейния научен ръководител проф. дхн Людмил Антонов.

Снимка – фондация "Еврика“
По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нощта на учените – и проекта К-ТРИО

Утрешните космически инженери, микробиолози, откривателите на нови енергийни източници или на начини за събиране на космически боклук – всички те, днес на 4, 6 или 10 години. Науката на утрешния ден има да решава предизвикателства като климатичната криза и отношенията на човека с изкуствения интелект. По тази причина днешните деца трябва да бъдат..

публикувано на 30.09.22 в 08:45

Наука в лабораторията, наука в мола

Знаете ли, че римските патриции са мразели дъжда, защото е отмивал скъпите багрила, с които са били боядисани дрехите им? А през Ренесанса стъклата от прозорците на аристократичните домове са се сваляли, когато господарите не са били у дома, тъй като е било трудно и скъпо да се произведе чисто, тънко и гладко стъкло с голяма ширина и дължина?..

публикувано на 30.09.22 в 08:05

Изложба за 95-годишнината на ОУ "Неофит Рилски" в Националния музей на образованието - Габрово

Изложба, посветена на 95 години от откриването на Основно училище "Неофит Рилски", е на разположение на посетителите на Националния музей на образованието в Габрово. Неотдавна музеят направи фототипно издание на книгата "Детинска мъдрост" на Никола Живков, с чието оригинално издание разполага. С този жест към делото на първопроходеца на предучилищното..

публикувано на 30.09.22 в 08:00
Професионална техническа гимназия

Д-р Никола Василиади и техническото образование в България

Д-р Никола Василиади и техническото образование в България в изложба на Националния музей на образованието в Габрово Името на големия родолюбец и благодетел заслужава да бъде познато и тачено наред с имената на такива възрожденци и строители на нова България като Васил Априлов, Евлоги и Христо Георгиеви, Иван Денкоглу, Димитър Ценов, Христо Тъпчилещов..

публикувано на 29.09.22 в 17:25
Демонстрация на болида, направен от студенти, по време на откриването на новата учебна година на 26 септември.

Техническият университет в Нощта на учените, а и след това

На 30 септември, петък, Техническият университет се включва в Европейска нощ на учените – SEARCH 2022 от 15.00 до 21.00 часа. В зала "Проф. Цветан Лазаров" ще бъде изградено специално студио, което на живо и онлайн ще представи най-интересните проекти на университета, специално подготвени за Нощта. На място посетителите ще могат да..

публикувано на 29.09.22 в 08:35