Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Истории в ефира

Истории за укротяване на огъня и театъра

В търсене на „културни въгленчета“ и жар от целия свят

ЖАР ТЕАТЪР
Снимка: 6Фест - снимки Ванеса Попова

"Жар театър" е една от водещите съвременни български формации за невербален театър и пантомима. Една от малкото български театрални компании, експериментиращи и работещи активно в сферата на театъра на открито и специализирана в сферата на огнения театър и танца с огън. Театърът е създаден през периода 1993-1994 от Елена Пап и Пламен Радев. 

В "Нашият ден" Елена Пап споделя: "Търсим отвсякъде "културни въгленчета“ и жар. Събираме от всичките места, където ходим. Това дава основа на това, което правим в "Жар театър". Постепенно от пантомимата стигнахме до огъня, който първоначално беше вътрешният огън, след това се трансформира във външен огън. Започнахме да работим с огън, който разпали голяма любов към външния театър на открито. Ние обичаме да работим много с огън и да играем в места, които имат археологическа стойност". 

Названието на творческата лаборатория идва от "вътрешната жар“. За да работим,  хората трябва да имат тази жар, която те кара да го правиш, допълва Пламен Радев.

Интересен е процесът, през който преминава подготовката на едно "огнено представление“. "Жар театър" разполагат със сцена за репетиции, която е разположена в Ябланица. За да укротиш огъня и да го превърнеш в театър, се изисква майсторство. 

Пламен Радев и Елена Пап

"Тръгваме от някаква идея, която ни пали, и нещо, което усещаме, че има какво да освети наоколо, какво да стопли наоколо. Това, което бихме направили, то ще бъде адекватно и хармонично, но с времето, в което живеем, и нещата, които се случват“, казва Елена Пап.  

"Пантомимата и огънят са по-абстрактни изразни средства. Те са много подходящи за изразяване на по-философски и по-абстрактни идеи и мисли. И по този начин те пътуват до съзнанието и до сърцата на зрителите. Огнените картини, огнените кукли са новата страст на екипа на огнения театър.

Когато актьорите сами изработят това, с което са на сцената, костюм или реквизит, кукла или маска имат съвсем друго отношение, което става част от тях. И на сцената това си личи", твърди Пламен Радев.

На 12 юли в парк "Заимов“ от 17 ч. ще бъде представен спектакълът "Завръщането на цветята“. Той е изграден по древна австралийска легенда с големи площадни кукли и разказва за взаимовръзката с природата.  

Целия разговор с Елена Пап и Пламен Радев можете да чуете в звуковия файл.

Снимки - 6Фест - снимки Ванеса Попова
По публикацията работи: Наталия Маева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Авторката Любляна Славенина и нейната "Хоризонтална осмица"

Героинята Кая е в Италия на рождения си ден, останала сама, тя среща случайно един фотограф. Записва се на курсове по мода и среща любовта в две различни лица. Хоризонталните осмици са безкрайност, а безкрайността е финал с отворен край, но все пак е край. Книгата е с елементи от реални истории: "За мен безкрайността е осмица скрита в различни..

публикувано на 03.10.23 в 16:06

Показват се ранните рисунки на Димитър Казаков-Нерон

90 години от рождението на художника Димитър Казаков-Нерон отбелязва столичната галерия "Арте" с изложбата "Рисунката-кройка на света". Тя показва ранни и по-малко познати негови рисунки от 60-те години на 20 век. "Нерон е познат на широката публика повече с картините си, а тези рисунки се показват за първи път – казва проф. Чавдар Попов, преподавател..

публикувано на 03.10.23 в 14:56

"Cookies по Бекет" с премиера в Студентския дом

На 3 октомври от 19:30 часа в Националния студентски дом се разиграва премиерата на уникален театрален пърформанс със заглавие "Cookies по Бекет". Този необичаен спектакъл обединява елементи от великата пиеса на Самюел Бекет "Краят на играта" с актьорски движенчески импресии, вдъхновени от тялото и неговото състояние в епохата на безкрайното..

обновено на 03.10.23 в 11:56

"Играта", или българската литература за деца от началото на миналия век

Две списания с творчество за деца се превръщат в хит в началото на 20 век. Това са "Светулка", която излиза от 1904 до 1947 година и "Детска радост" от 1910 до 1947 година. В тях издателите Георги Стоянов на "Светулка" и Христо Хаджиев и Ран Босилек на "Детска радост" срещат читателите с класиците на литературата ни за деца като Елин Пелин, Дора..

публикувано на 03.10.23 в 10:25
Водещата Мария Мира Христова и Павлина Вежинова-Делчева в студиото на

Писателят като спасение и Белите коне

Романът "Нощем с белите коне" на Павел Вежинов е равносметка на един човешки живот, но и средоточие на проблеми, разисквани и в предишни произведения на автора за отчуждеността, като интимно състояние на индивида, за стимулиращата роля на любовта и изобщо на духовната взаимност, за уязвимостта на творчеството в едно анормално общество, за..

публикувано на 02.10.23 в 17:30