Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Истории в ефира

Истории за укротяване на огъня и театъра

В търсене на „културни въгленчета“ и жар от целия свят

ЖАР ТЕАТЪР
Снимка: 6Фест - снимки Ванеса Попова

"Жар театър" е една от водещите съвременни български формации за невербален театър и пантомима. Една от малкото български театрални компании, експериментиращи и работещи активно в сферата на театъра на открито и специализирана в сферата на огнения театър и танца с огън. Театърът е създаден през периода 1993-1994 от Елена Пап и Пламен Радев. 

В "Нашият ден" Елена Пап споделя: "Търсим отвсякъде "културни въгленчета“ и жар. Събираме от всичките места, където ходим. Това дава основа на това, което правим в "Жар театър". Постепенно от пантомимата стигнахме до огъня, който първоначално беше вътрешният огън, след това се трансформира във външен огън. Започнахме да работим с огън, който разпали голяма любов към външния театър на открито. Ние обичаме да работим много с огън и да играем в места, които имат археологическа стойност". 

Названието на творческата лаборатория идва от "вътрешната жар“. За да работим,  хората трябва да имат тази жар, която те кара да го правиш, допълва Пламен Радев.

Интересен е процесът, през който преминава подготовката на едно "огнено представление“. "Жар театър" разполагат със сцена за репетиции, която е разположена в Ябланица. За да укротиш огъня и да го превърнеш в театър, се изисква майсторство. 

Пламен Радев и Елена Пап

"Тръгваме от някаква идея, която ни пали, и нещо, което усещаме, че има какво да освети наоколо, какво да стопли наоколо. Това, което бихме направили, то ще бъде адекватно и хармонично, но с времето, в което живеем, и нещата, които се случват“, казва Елена Пап.  

"Пантомимата и огънят са по-абстрактни изразни средства. Те са много подходящи за изразяване на по-философски и по-абстрактни идеи и мисли. И по този начин те пътуват до съзнанието и до сърцата на зрителите. Огнените картини, огнените кукли са новата страст на екипа на огнения театър.

Когато актьорите сами изработят това, с което са на сцената, костюм или реквизит, кукла или маска имат съвсем друго отношение, което става част от тях. И на сцената това си личи", твърди Пламен Радев.

На 12 юли в парк "Заимов“ от 17 ч. ще бъде представен спектакълът "Завръщането на цветята“. Той е изграден по древна австралийска легенда с големи площадни кукли и разказва за взаимовръзката с природата.  

Целия разговор с Елена Пап и Пламен Радев можете да чуете в звуковия файл.

Снимки - 6Фест - снимки Ванеса Попова
По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мария Гетова и Биляна Тодорова

Поезия за Севера

Две млади момичета решават да създадат фондацията "Литература над нулата". Това са Мария Гетова и Биляна Тодорова. Идеята да пътуват до различни по-малки градове в България са нарекли "Поезия за Севера". Искат там да говорят за поезия, да опознаят града и да се запознаят с нови хора, както и разбира се да представят дебютните си книги –..

публикувано на 06.05.24 в 08:24
Момент от спектакъла

Ключове към съвременното сценично изкуство

Концептуално и необвързано с конкретна художествена форма, съвременното сценично изкуство преобразява класическите пиеси и чете за първи път новите текстове, които ловят вибрациите на времето, преодолявайки ограниченията на видимата реалност. Сред заглавията в софийския афиш има и нови, написани през последните няколко години пиеси, които с..

публикувано на 05.05.24 в 09:06

Вярата и любовта в основата на иконописното изкуство

От 15 юни до 18 август българският художник Диан Костов внася съвременен поглед към   иконописната традиция с изложбата "Кръстопът — цената на избора" в Националната базилика на Светото сърце в Брюксел, най-голямата църква в света в стил Ар деко. Изложбата представя над 70 творби и е вдъхновена от търсенето на духовността в съвремието като..

публикувано на 05.05.24 в 08:38

"Вълшебната завеса" се вдига на 7 май в Търговище

Броени дни остават до началото на традиционния Международен фестивал на спектакли за деца "Вълшебната завеса". Двадесет и третото му издание ще бъде тържествено открито на 7 май от 10 часа с "Вълшебният меч" – авторски площаден спектакъл на Мим формация "Жар театър". Представлението ще се играе на площада пред Драматичния театър в Търговище, който е..

публикувано на 05.05.24 в 08:07
Славко Матанович, Емил Янев и Ели Кордева

Биоенергията на душата и свободата на духа

В своя великденски епизод 543 "Трамвай по желание" отново среща своята публика с прославената народната певица Ели Кордева и хърватския учител, лечител биоенерготерапевт и артист на духовните науки Славко Матанович. Двете артистични личности са свързани дълбоко в годините, но сега ги обединява забележителна мисия, която ще въздигне духа в Пиринския..

публикувано на 04.05.24 в 17:55