Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Summer Scriptwriting Base 2022 събира креативни специалисти от цял свят

От  22 до 30 юли 2022 в  родопско село Долен, ще се проведе шестото издание на международната лятна академия Summer Scriptwriting Base. Тазгодишното издание ще бъде на тема "Паралелни реалности“. Специално за събитието от цял свят ще се включат международно признати специалисти в сферата на игровия дизайн, сценичните изкуства, виртуалната реалност, сценарийното писане и др., които ще влязат в ролята на ментори и ще представят изключително ценни лекции и уъркшопи на участниците.

"Фокусът тази година е върху жанровете научна фантастика и фентъзи. В научната фантастика се борави с алтернативни светове, паралелни светове. С това как света би изглеждал, ако дадено събитие не се беше случило или беше протекло по друг начин“, споделя в "Нашият ден“ режисьорът Димитър Узунов, ръководител на Summer Scriptwriting Base.

Това събитие само по себе си провокира въображението. „Това, което целим, е да отворим максимално творческия потенциал на участниците. Именно такава обстановка далече от дразненията на съвременния свят, човек може да се отвори да се потопи във въображението си и да даде пълен размах на творческите си възможности“, допълва Узунов.

Лятната академия Summer Scriptwriting Base предлага уникална комбинация от завладяващо учебно преживяване, творческо пътуване и уединение дълбоко в планината, в едно от най-красивите и живописни селища в България.   

С мастер клас гостува ръководителят на Драматургичния департамент към Академия за филмово и драматично изкуство в Белград Мирко СтойковичТой е автор на сценарий на тема изкуствен интелект. Сред участниците е и Нина Лунд Вестердал от Дания, която твори в областта на урбанистичната практика и игралните изкуства. Не бива да се пропуска и Джонатан Барбара – докторант в Тринити Колидж Дъблин в областта на виртуалната реалност, интерактивните разкази и нематериалното културно наследство. Той ще трябва са създаде паралелна реалност в с. Долен. Сред тазгодишните ментори на Summer Scriptwriting Base 2022 е и режисьорът Димитър Узунов, част от Arte Urbana Collectif и създател на фестивала. През 2008 г. той основава в Париж театралната трупа Famille Mundi. Създател на платформата “Театър и наука” и координатор за България на европейския проект CURIOUS, свързващ артисти с учени. 

Официалното откриване ще бъде тази вечер от 19 ч. във Френския културен център , а утре цялата група заминава за село Долен.

Целия разговор с Димитър Узунов можете да чуете в звуковия файл.


Снимка - ФБ страница на Summer Scriptwriting Base.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

58-ият Международен кинофестивал Карлови Вари

Завърши 58-ият Международен кинофестивал Карлови Вари. От 1956 г. Карлови Вари е сертифициран с най-високата А категория сред филмовите кинофоруми. От 1994 г. Карлови Вари коренно промени облика си благодарение на актьора Иржи Бартошка (президент) и авторитетната кинокритичка Ева Заоралова (1932-2022), художествен директор). Вече 30 години..

публикувано на 10.07.24 в 17:25

Албена Тодорова, която пише с неудобство и нежност за своя град

"Литературните маршрути" са специално създадените от фондация "Прочети София" градски турове, водени от писатели, поети и изследователи. Днес поетесата Албена Тодорова ще заведе участниците в "кухнята на писането“, за да надникнат в творческия процес на писатели като Йордан Йовков, Елисавета Багряна, Атанас Далчев. За предстоящия днес в..

публикувано на 10.07.24 в 12:16

"Родопи филм фест" призовава: "Слушай музиката!"

Ден преди откриването на IV Международен документален "Родопи филм фест" (RIFE) в Смолян (11-14 юли) в "Нашият ден" разговаряме с Илина Перянова , режисьор и програматор на фестивала. Тазгодишното издание на "Родопи филм фест" поставя на фокус музиката в нейните вълнуващи кинопроявления под мотото "Слушай музиката!".  "Светът е..

публикувано на 10.07.24 в 11:14

Фотографска изложба на актрисата Джесика Ланг в България

Прочутата кино и театрална актриса Джесика Ланг, носителка на две награди "Оскар" ("Тутси“ 1983 –поддържаща роля, "Синьо небе“ 1995 – най-добра актриса), в продължение на почти две десетилетия гради кариера като художествен фотограф.  Първата по рода си нейна ретроспектива в България е в рамките на платформата "Майстори на фотографията" и включва..

публикувано на 10.07.24 в 11:03

Семейни срещи с оперното изкуство на открито

Летният фестивал "Опера в парка" в градината на Военната академия "Г.С. Раковски" всяка година привлича гражданите и гостите на столицата към едно културно преживяване от нов тип. Приобщаването на детската публика е сред основните стремежи на Софийската опера и балет, като тази година в парка на Военната академия програмата ще е насочена изцяло..

публикувано на 10.07.24 в 10:33