Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимира Буцева получи Наградата за съвременно изкуство БАЗА 2022

4
Красимира Буцева
Снимка: СГХГ

В Софийската градска художествена галерия при изключително голям интерес бе открита изложба на номинираните художници за Наградата за съвременно изкуство БАЗА 2022 година. Знаменателна е и една дата – навършват се 15 години от учредяването на тази Международна мрежа за млади художници за България, като част от една "устойчива програма за културен обмен между САЩ и Централна и Източна Европа".

Аарон Рот

Номинираните художници за това престижно отличие са седем – ето техните имена – Аарон Рот, Красимира Буцева, Ларс Нордби, Петър Чиновски, София Грънчарова, Харита Асумани и Явор Костадинов. Ето и някои носители на БАЗА през тези 15 години – Рада Букова, Самуил Стоянов, Зоран Георгиев, Викенти Комитски, а миналата година получи отличието Марта Джурина.

Харита Асумани

Дошли от всички краища на света – Лос Анджелис или Вишеград, Лондон или Белгия – и сега работещи повече у нас, тези млади автори – чрез живопис, обекти и инсталации, видео – дават една представителна извадка за съвременното младо поколение артисти. Както обикновено, международно жури преценява качествата на показаните произведения.

София Грънчарова

Тазгодишният носител на Наградата за съвременно изкуство БАЗА получи художничката Красимира Буцева, която живее между Лондон и София, и изследва в случая политическото насилие, травматичната памет, официалната и неофициална история във връзка с източноевропейския комунизъм.

Кой е носителят на отличието в това издание на БАЗА, пръв за "Артефир" представи Радослав Механджийски, член на международното жури.

Красимира Буцева (р. 1994) е визуален артист, писател и преподавател, която живее между Лондон и София. Тя преподава в Лондонския колеж по комуникации към Университета по изкуствата в Лондон. В работата си Буцева изследва политическото насилие, травматичната памет, официалната и неофициалната история във връзка с източноевропейския комунизъм, като работи с фотография, видео, инсталация и звук. Тя е един от основателите на Revolv Collective;  редактор е на списание EEP, което се фокусира върху съвременната фотография от Източна Европа. През 2021 e стипендиант в Akademie Schloss Solitude в Щутгарт, Германия.

Снимки – СГХГ
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Бернхард Шлинк

Нов роман на Бернхард Шлинк

Бернхард Шлинк стана един от най-известните световни писатели с "Четецът", който беше филмиран и с номинации за "Оскар".  Новият му роман "Внучката", както пишат издателите, е "обвързан идейно" с прочутата му творба. Тук отново авторът разказва за любовта, но през историята на родината му, разделена след Втората световна война и последиците от това...

публикувано на 29.07.24 в 10:31

Марио Варгас Льоса и "Лудориите на лошото момиче” с ново издание

Излезе от печат един от шедьоврите на Нобеловия лауреат Марио Варгас Льоса. "Лудориите на лошото момиче " в превод на Катя Диманова вече е на книжния ни пазар. Това е любовен роман, съвършено нов за мен жанр. Във всички мои предишни книги има любовна интрига, но аз никога не съм я извеждал на преден план. Сега вече се чувствам достатъчно съзрял,..

публикувано на 28.07.24 в 10:25

Фестивалът "КиноГледка" с първо издание

На 2-ри и 3-ти август в лятното кино на с. Ново село, област Видин, ще се проведе първото издание на кинофестивала "КиноГледка". Двудневната му програма включва нови български филми. Вечерите са с вход свободен. "КиноГледка" е проект с три основни цели: Да запознае Новоселяни, приятели и гости с българското независимо кино и да възвърне..

публикувано на 28.07.24 в 09:05

Алтернативни летни олимпийски игри София 2024

В редакция "Хумор и сатира" смятаме, че мястото на олимпийските игри, особено летните, е в София и затова организирахме алтернативни. Освен информация за тях, тази неделя веднага след новините в 18 часа ще можете да чуете още: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от Коста Цонев, Жоржета Чакърова,..

публикувано на 27.07.24 в 18:34

Екстракти от живота

"Не съм спирал да чета вече 42 години, пише Светлозар Желев на корицата на стихосбирката си "Екстракти", която излезе наскоро. Издателят му Георги Гаврилов пък твърди, че той е непознат като поет, "непознат и за себе си. Затова поезията му е изследване – и на себе си, и на онези краткотрайни моменти, в които клъстерите на поетичното гнездят". Обаче..

публикувано на 27.07.24 в 08:35