Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Делниците и празниците в село Дражево

Снимка: Валери Леков

"Събота сутрин в…" ви води в малките населени места в страната ни и ви показва живота там такъв, какъвто е. И ви среща с обикновените и отрудени хора, които далеч от шума и суетата на големия град, са запазили своята доброта, съхранили са и предават на следващите поколения традициите и обичайте на своето родно място. Хора, които знаят как се гради черква и училище.


На едно такова място екипът на предаването ви води и днес. То се казва Дражево и се намира в община Тунджа, в Ямболска област. Неговата история е започнала от древността. За това свидетелстват оскъдните останки – фрагменти от керамични съдове от антично тракийско селище, които са открити западно от днешното село, което е сгушено в полите на Зайчи връх – последното възвишение на Средна гора.


За пръв път селото се споменава през 1666 г. под името Охадъ. След 1878 г. населението на селото се увеличава със значителен брой бежанци от Одринска Тракия. А в архива на д-р Табаков от град Сливен е отбелязано, че през 30-те години на ХХ век в селото има 104 сгради и 461 жители. От 1950 година селото носи името Дражево – на името на Георги Дражев, председател на Ямболския революционен комитет по време на Априлското въстание.


В сградата на читалището се срещам с председателите на читалището Тодорка Фотева и пенсионерския клуб – Желязка Плочева, с читалищния секретар Маринка Митева, с Андон Минчев, Диньо Динев и самодейци от фолклорната група - Желязка Паскова, Руска Радева, Донка Папудова и Мария Тенева, които разказват за историята и настоящето на населеното място, за читалището, клуба на пенсионера, черквата, поминъка, младите хора, делниците и празниците.


Още за селото и неговите жители – в звуковите файлове.Снимки: Валери Леков
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Предавател на Радио Стара Загора, FM-107.80MHz, Свиленград

Планова техническа профилактика на 29 септември

На 29 септември ще бъде извършена планова техническа профилактика от 9 до 17 часа на предавателите на ултракъси вълни БАБЯШКА ЧУКА 4 на честота 87.6 MHz (за района на гр. Разлог), излъчващ програма „Хоризонт“; СТАРА ЗАГОРА 5 на честота 98.3 MHz, излъчващ програма „Христо Ботев“;СТАРА ЗАГОРА 6 на честота 88.3 MHz, излъчващ програмата на Радио Стара..

публикувано на 29.09.22 в 06:00

Защо сърдечно-съдовите заболявания са убиец номер едно в Европа?

Българското кардиологично дружество е домакин на XVII Национален конгрес по Кардиология, който ще проведе от 29 септември до 2 октомври 2022 г. в к.к. "Албена". Това е едно от най-големите научни събития в България, не само в областта на медицината. В рамките на официалното откриване на конгреса ще се предава на живо светлинният път на сърцето,..

публикувано на 28.09.22 в 14:55
Доц. Красимира Христова, кардиолог

Как да избегнем риска от сърдечно-съдови заболявания?

Необратими фактори за развитието на сърдечно-съдовите заболявания са ф амилната обремененост, полът и напредналата възраст.  Друга причина, която кара сърцето да боледува, е съвременния свят и въздухът, който дишаме.  Мръсният въздух  може да бъде достатъчно  стресов фактор ,  водещ до инфаркт на миокарда или сърдечна недостатъчност. Към..

публикувано на 28.09.22 в 12:20

Какво ще се дискутира на кръгла маса "Дневен ред за София 2030"?

На 29 септември в Централен дом на архитекта ще се проведе кръгла маса "Дневен ред за София 2030". Кръглата маса ще събере експерти в сферата на устойчивото развитие, които ще работят заедно, за да изведат индикатори за оценка на напредъка на град София по Цел 11: Устойчиви градове и общности от Целите на ООН за устойчиво развитие. В..

публикувано на 28.09.22 в 11:08

“От деца за деца“ – кампания за събиране на ученически пособия за училища в Северозападна България

“От деца за деца“ е кампания за набиране на учебни материали и раници за ученици от четири училища в Северозападна България. Тя се организира за пета година. Дарители не липсват. Раниците са приготвени и до края на тази седмица ще бъдат в ръцете на своите нови собственици. За да стигнат навреме, трябва някой да ги превози до тях и този някой..

публикувано на 28.09.22 в 09:37