Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Еврика! Успешни българи: Мария Даскалова

Мария Даскалова
Снимка: личен архив

Мария Даскалова е носител на стипендията на името на акад. Димитър Мишев, която се връчва от Фондация Еврика за постижения в овладяването на инженерните науки в областта на електрониката, автоматизацията и електротехниката. Преподавателката от Бургаския свободен университет доц. Пенка Георгиева казва за нея, че е добър организатор и отличен лидер, който умее да вдъхновява своите състуденти да участват в различни инициативи и разработки извън учебната програма.

Най-голямото предизвикателство, пред което Мария се е изправяла, е пандемията. И не заради друго, а заради липсата на възможност за директен контакт с преподавателите и колегите. Иначе тя е убедена, че няма граници пред човешките възможности, стига да има желание да се постигне дадена цел. 

Какво още разказва за себе си Мария Даскалова – чуйте в звуковия файл.

Снимка – личен архив на Мария Даскалова
По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Перуанска шаманка: За пандемията сме виновни ние, защото изтезаваме природата

Силвия Калисая Чукуймия е истинска перуанска шаманка, духовен лечител и магичен учител. Тя е потомка на народа аймара, който е по-древен от инките и обитава южния край на езерото Титикака. Силвия израства в малкото планинско селце Алтаплано, където баба ѝ от 7-годишна и предава съхраненото шаманско знание. Завършва два университета – в Лима и в Пуно,..

публикувано на 06.10.22 в 11:03

Руската намеса в съдбините на България

С новата си книга проф. Ева Соколова задава въпроса: "Защо ние, българите, не си даваме сметка, че Русия и като империя, и като СССР, и днес като Руска федерация, никога не се е отнасяла към България като към равноправна или поне приятелска страна, "по-малък брат". Напротив, има неоспорими доказателства за враждебно отношение, продиктувано от..

публикувано на 06.10.22 в 08:29
Иван Господинов и Венета Гаврилова

Двете лица на технологиите в образованието – стрес и прогрес

Под този надслов на 7 октомври в София ще проведе годишната си конференция сдружение "Образование без раници". Как технологиите да се използват умно, балансирано и ефективно, как да се намалят "страничните ефекти" от тях – като стресът, прегряването, пасивността, отчуждението – ще обсъждат на форума учители, директори на училища, педагогически..

публикувано на 05.10.22 в 15:30

Между Рош а-Шана и Йом Кипур

На десетия ден след началото на Рош а-Шана (Нова година) еврейската общност от цял свят отбелязва най-големия празник Йом Кипур. С него завършват и дните, предназначени за размисъл и покаяние. Това е време за уреждане на отношенията с близките и за разрешаване на конфликтите. Според преданието в Стария завет 40 дни след като на Синайската планина евреите..

публикувано на 05.10.22 в 12:24

Памет за проф. Тодор Бояджиев

Българската научна общност загуби един от най-ярките си представители, ерудиран познавач на езика в диалектното му богатство, лексиката, фонетиката и фонологията, изследовател с модерно виждане и размах, учител на поколения езиковеди. Самият той е ученик и последовател на забележителни учени като проф. Кирил Мирчев, проф. Стойко Стойков и проф...

публикувано на 05.10.22 в 10:37