Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен герой

Защо неудобството трябва да бъде разказано и изиграно?

Здрава Каменова, Стефания Колева и Богдана Трифонова с тяхното "Извънредно любовно положение"

"Извънредно любовно положение" е комедиен стендъп спектакъл със завладяващ, оригинален авторски сценарий по реални истории. Истории от карантината, които Богдана Трифонова, Здрава Каменова и сценаристът Светослав Томов са описали изключително цветно, уморени и отегчени от сериозността на положението, безпаричието, кризата, страшните новини, хората с пагони, хората без маски, онлайн обучението, притеснени от липсата на работа, фризьор, пространство и какъвто и да било нормален социален живот.

 В ролята на Главен герой  в "Нашият ден“ влиза взривоопасното трио: Стефания Колева, Здрава Каменова и Богдана Трифонова.  Когато се съберат на сцената, те завихрят една театрална турбуленция, която разтърсва публиката и я кара да се смее от сърце до сълзи.

"Винаги емоцията е водеща в представленията и мисля, че се получава и до голяма част и от публиката, тъй като тя е главно действащо лице в разказите на трите девойки, които сме ние в лицето на преживените ситуации в извънредното положение", казва Стефания Колева.

Колко смешна може да бъде любовта? "Тя си е много смешна, защото оглупяваме много, когато ни порази, независимо дали е към мъж, деца, кучета или котки. Тогава сме най-оголени и на повърхността излизат най-нелепите ни състояния. В нашия случай това са смешни истории, които взехме от живота и разказваме. Това много се харесва на хората, знаейки, че тези истории са истински и са адски абсурдни и нелепи", твърди Здрава Каменова. 

И допълва, че много хора се припознават в тези истории, защото са прясно преживени и невероятни като ситуация, "защото никой от нас не подозираше, че ще попаднем в такова място и то е страшно благодатно да бъде написано, изиграно и със страхотен прием от публиката. Даже мислехме, че ще остарее и че ще го поиграем. Но то не остарява и не само защото още говорим за вируса, просто на хората им е много смешно".

Любовта има всякакви лица и когато е споделена, чувството са хумор и усмивките са водещи, и вървят ръка за ръка със силните чувства с изпепеляващата страст. "Представлението е между комедиен стендъп и театър и когато започват историите, те постепенно завладяват аудиторията. Ако се тръгне с усмивка, накрая вече е бурен смях. И дори мускулна треска в корема“, посочва Стефания Колева. 

Третата от триото Богдана Трифонова споделя, че предстои нова постановка "Извънредно неудобно", това е нашата трета обща работа и си представям, че това ще се превърне в един цикъл "Извънредно положение“, "Извънредно любовно“ и "Извънредно неудобно“. 

Стефания Колева и Божидар Александров

Общата лудост на трите актриси ги събира, за да ги превърне в прекрасен и устойчив екип. Според Богдана: "Всяка една е една стихия, която всъщност помага на останалите две да покажат най-доброто от себе си. Всяка една има ключе към останалите две. Ключът на Здрава – хубавата дума, докато ключът на Стефания е провокацията“.

Докато Стефания Колева твърди, че  "Умението да се следим една друга, да следим точния ритъм. С времето тези неща се стиковаха и станахме по-рефлективни една към друга, което е плюсът на цялото представление". А според Здрава Каменова "Стефания е финесът и класата на представлението“.

На 28 август от 20.30 ч. в парк-театър "Борисова градина“ ще бъде представен за пореден път спектакълът "Извънредно любовно положение". 

Целия разговор със Стефания Колева, Здрава Каменова и Богдана Трифонова можете да чуете в звуковия файл.

Снимки – @IzvanrednoLYUBOVNO, БНР

Билетите за представлението "Извънредно любовно положение" за 27.07.2022 г. са изчерпани.

По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кулябин, Коршуновас и една "Среща сред цъфналите праскови"

Три големи събития предстоят в рамките на фестивала "Световен театър в София" . Повече за вълнуващите театрални преживявания, които очакват българската публика  в "Артефир", разказва театроведът Асен Терзиев . Това е 18-о издание на фестивала, който е част от Културния календар на Столична община. "Страх и отчаяние в Третата империя" –..

публикувано на 28.06.24 в 16:37
Мариус Донкин

Мариус Донкин взе голямата награда на Международния фестивал "МоноАкт" – Косово

Химн за обичта и толерантността е монодрамата "Господин Ибрахим и цветята на Корана", с която актьорът Мариус Донкин спечели голямата награда на VI издание на Международния фестивал "МоноАкт" в Косово . Пет пиеси участваха в състезателната програма, като моноспектакълът по едноименното произведение на Ерик-Еманюел Шмит заслужи овациите на..

публикувано на 28.06.24 в 15:59

Международният форум за кирилицата продължава

Това издание на "Артефир" пренася слушателите на церемонията по откриването на Международния форум за кирилицата "Азбука, език, идентичност" . Двудневното събитие, инициирано от вицепрезидента на Република България Илияна Йотова, започна на 27 юни в зала 6 на НДК и продължава днес (28 юни) в Регионалния исторически музей - Пловдив...

публикувано на 28.06.24 в 15:10
Кадър от филма „Защото обичам лошото време“

София Филм Фест на път

Повече от 15 години инициативата "София филм фест на път" възпитава вкус към стойностно кино. Програмата включва филми, прожектирани на последните издания на кинофорума. Всяка година се добавят нови български градове. През 2024 г. за първи път ще се проведат "СФФ в Пазарджик" и "СФФ в Якоруда". Предстои и 12-ото издание на "СФФ в Севлиево". В..

публикувано на 28.06.24 в 14:45

На слънце и на сянка

В редакция "Хумор и сатира" сме загрижени както за нашите слушатели на слънце, така и за нашите слушатели на сянка. И едните, и другите тази неделя след новините в 18 часа ще могат да чуят: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от актьора Васил Попов, чийто деветдесети рожден ден отбелязваме...

публикувано на 28.06.24 в 14:30