Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Истории в ефира: Емил Вълев

Митичната софийска дарк уейв група "Виолетов генерал“ представя нов албум

Историята на "Виолетов генерал" между 2 албума с разлика 30 години

Емил Вълев
Снимка: Стефани Ангелова

30 години по-късно за музиката на "Виолетов генерал" в "Нашият ден" разказва Емил Вълев, основател на групата.  Независимо от този дълъг период е видно, че музиката е съхранила и носи подривната си сила и днес. Ако направим сравнение, виждаме колко адекватни за 90-те на XX век са "Виолетов генерал" и колко съвременно звучат днес. 

Периодът 1989-1994 е много активен за групата, когато за пет години реализира над 50 самостоятелни концерта, турнета в Словакия и в Австрия. В този период излизат 3 албума и една сборна компилация. А през 1994 г. "Виолетов генерал" се разпада. 

"Причина за тази голяма пауза е, че започнах да се занимавам след третия албум на "Виолетов генерал“ с експериментална музика и това много ме увлече. Започнах да издавам солови албуми с по-абстрактни неща", споделя Емил Вълев. 

От дистанцията на времето музикантът твърди, че "BG dark wave, който беше през 80-те и 90-те години, беше мимолетен и не беше много силен“. И допълва, че стилово се връща към тези години, още повече, че в момента има интерес на тези стилове в световен план. Има интерес към тези години в Източния блок от страна на западните продуценти и издатели. Дори сега издава плоча в Холандия.

Мария Мира Христова и Емил Вълев

"Времето и личността“ е най-новият проект за реализиране и промотиране на сингъл за нов аудиоалбум "Безименни улици" на група "Виолетов генерал“. Като стилово съдържание албумът може да бъде определен като микс от синтпоп, електро, колд уейв, пост-пънк и рок. 

"Не намирам албума да е мрачен и тежък, по-скоро това е начин на използване на изразни средства. Но това е въпрос и на навик – кой какво слуша. Ако човек слуша по-лека музика, този албум ще му се види тежък. Въпрос на контрасти и сравнения", казва Емил Вълев. Той допълва, че в момента работи със Сибила Серафим. Тя е актриса, която се интересува от музика. Помага им Магда Сталева.  

Цялата история на Емил Вълев можете да чуете в звуковия файл. 

Емил Вълев е роден през 1957 г. в София. От малък се занимава с музика и изобразително изкуство. През 1986 г. завършва живопис в академия "Боз-Ар" в Париж. През 1989 г. заедно с Евгени Генчев-Джули основава легендарната дарк уейв група "Виолетов генерал".

Имат издадени три албума. Групата се разпада през 1994-та, а Вълев започва нов проект "Охолен живот". Развитието му като авангарден музикант върви паралелно с работата му като художник. Автор е на множество самостоятелни изложби.

Снимки – БНР и личен архив
По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Богдан Дарев

Да правиш кино там и тук

Богдан Дарев е режисьор и продуцент. Живее и работи в Сиатъл, САЩ, където заминава през 1995 г. В творческата му биография има няколко филма, сред които "Тази баба", "Хармония", "Там", заради който се връща в България 23 години след заминаването си, "Кавал парк", а най-новият се нарича "Спица". Филмът му "Там" беше излъчен по БНТ, а "Кавал..

публикувано на 21.07.24 в 09:10

Филмът"Вчера" оживява на театрална сцена

На 27 септември в Открита сцена "Сълза и смях" е премиерата на спектакъла "Не бях аз" от Владо Даверов . Режисьор на постановката е Лиза Шопова, музиката е дело на Кирил Маричков, а сценографията на Анелия Райкова. Мултимедийният спектакъл е продължение на българския филм "Вчера" от 1987 г. с режисьор Иван Андонов и автор Владо Даверов...

публикувано на 20.07.24 в 09:05
Edinburgh Festival Fringe

Такива сме си

В редакция "Хумор и сатира" не сме безразлични за настроението на нашите слушатели и затова правим по силите си то да е подходящо поне по време на нашите предавания. Тази неделя веднага след новините в 18 часа усилията ни ще изкристализират в този вид: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от от..

публикувано на 19.07.24 в 16:50

Музиката в музиката е жива доказва "Бог Рок"

За концерт-спектакъла "Бог Рок"  в "Артефир" говорим с пеещият актьор  Филип Аврамов и с музиканта Калин Вельов . Един спектакъл, който в неделната вечер ще зарадва публиката на Sofia Summer fest Underground. Много неща са се променили в рок представлението за неговата дългогодишна история. Промените са за добро – вече участват и авторски..

публикувано на 19.07.24 в 14:20

Изложбата "Неонови цветя" – дисекция на неизбежната баналност

Вглеждане и дисекция на неизбежната баналност заедно с художничката Румяна Карастамова , която гостува в "Артефир", за да представи новата си изложба "Неонови цветя". Карастамова е преподавател в НХА, график, но в последния си проект се отдава на живописта. "Неонови цветя" е своеобразно продължение на графичния цикъл "Бетонни цветя", в който..

публикувано на 19.07.24 в 14:18