Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Епизод 461

Правото на връх

Радой Ралин в ателието на Георги Чапкънов-Чапа

В епизод 461 (трета част) "Трамвай по желание" завършва своятa трилогия, посветена 100-годишнината от рождението на знаменития писател, поет, сатирик, дисидент Радой Ралин.

След като в първите два спектакъла се доказа, че Радой е "една красива грешка, но без да е пешка" и се установи какви са взаимоотношенията на Радой с публиката, Ралин и републиката, днешният заключителен епизод навлиза в личния, семеен свят на големия творец.


Вратата на фамилията отключват синовете Кин и Стефан и внучката София.

Знаменитият поет, писател и близък приятел на сатирика Недялко Йорданов разказва за пиесата "Конферанс" и сатиричните спектакли с участието на Радой в Театър "Възраждане". И как Ралин застана като страж срещу заповедта на Янчулев за разпускането на трупата.

София Стоянова
Литераторът Росица Димчева представя подготвения за печат сборник със стихове на Радой Ралин "Късно откритие", под съставителството на внучката София Стоянова.

Чуйте предаването от звуковия файл.
Снимки – архив на Радой Ралин в ДА "Архиви", БНР
По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Италианският автор Франческо Фратини ни отвежда в "Атон" с криминална история

Криминалният роман "Атон" на италианския автор Франческо Фратини имаше своята премиера в София. Книгата е изпълнена с мистерия и напрегнато препускане по петите на смъртоносна заплаха за човечеството. Сюжетът въвежда в историята на младата Изабел, която се впуска в загадъчно изследване на Атон, без да подозира към каква опасност я води нейният..

публикувано на 23.09.23 в 16:35

Абсурдите и парадоксите уловени от художника Борис Колев

Галерия "Аросита" представя самостоятелна изложба на художника Борис Колев, един от знаковите автори в съвременното ни изкуство. Изложбата се нарича се нарича "Обратна реалност". В своето слово за изложбата проф. Чавдар Попов отбелязва: "Борис Колев предоставя на публиката възможни решения, валидни за неговия живописен темперамент, за пластическия..

публикувано на 23.09.23 в 09:10

Оперният интерпретатор Добрин Петков

Съботната оперна вечер (23 септември, от 20 часа) е посветена на 100-годишнината от рождението на диригента Добрин Петков. Споменът за негово интерпретационно майсторство възкресяваме чрез запазените във фонда на Националното радио записи на оперна и кантатно-ораториална музика. През сезон 1962-63 година, в който Добрин Петков е главен диригент на..

публикувано на 23.09.23 в 08:05
Кадър от филма „Васил“

Иван Бърнев: Трябва да се гласува кредит на доверие към българското кино

Иван Бърнев е от актьорите, на които няма как да не повярваш. Затова и когато той ни каже, че камъкът си тежи на мястото, ние му се доверяваме. А всъщност не са малко филмите, през които можем да проследим различния път на Иван Бърнев като емигрант. В тази роля той влиза и в двете филмови заглавия, които актьорът представи на 41-вия фестивал на..

публикувано на 22.09.23 в 16:09

"Златна роза" 2023 – филмовият фестивал, за който всички говорят за 41-ви път

За 41-ви път фестивалът на българския игрален филм "Златна роза" започна и темата на деня отново е кино. До 28 септември във Фестивалния и конгресен център във Варна ще бъдат прожектирани близо 60 филма. Най-новото от българската кинематография включва 53 игрални, 2 документални заглавия и 4 сериала. След като беше открит с червен килим и..

публикувано на 22.09.23 в 14:15