Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Епизод 462

Чудесиите на маестро Карталов

В епизод 462 "Трамвай по желание" среща своята публика с една от най-значимите фигури на съвременната българска култура – директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов.

Всеки, който помни монументалната постановка на "Аида" на площада пред Царския дворец в центъра на София от 1997 г., знае как маестро Карталов подхожда към своята публика на открити пространства. Както стана традиция, и това лято операта тръгва към своята публика. Отново в естествена среда. Край езерото в Панчарево през юли тръгва третото издание на фестивала "Музи на водата", където ще бъдат представени постановките на знаменитите опери "Летящият холандец", "Жената от езерото", "Пепеляшка", "Кармен", "Мадам Бътерфлай" и "Евгений Онегин".

От там Софийската опера и балет ще отскочи сред Белоградчишките скали за събитието "Опера на върховете", където наред с оперите "Набуко" и "Аида", ще бъдат представени балетните спектакли "Баядерка", "Хиляда и една нощ" и "Корсар", а за любителите на мюзикъла ще бъде отредена великолепната постановка на "Мама миа" по хитовете на "АББА".

В годините маестро Карталов е имал професионалния шанс да работи с най-големите колоси на българското оперно изкуство: Борис Христов, Николай Гяуров, Гена Димитрова, Николай Гюзелев, Никола Николов. Визитката му е внушителна: около 200 оперни постановки, журиране в международни конкурси, майсторски класове в различни страни. Непреходно остава сътрудничеството му с великия бас Борис Христов за основаването на Българската академия за изкуство и култура в Рим.

Неслучайно и най-широката публика знае, че ако някой притежава таланта да превърне операта в истински празник, това безспорно е Пламен Карталов.

Снимка – Калина Станева

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Представлението "Макбет Мюе" от Канада гостува у нас

Представлението "Макбет Мюе" по Шекспир на канадската трупа за куклен театър "La fille du laitier“ представя историята на войник, верен на страната си. Той среща 3 вещици на бойното поле, които му казват, че ще бъде крал. Сега Макбет и партньорката му в престъпленията – лейди Макбет, вървят по кървавия път на амбицията, силата и предателството. Макбет..

публикувано на 27.09.22 в 16:35

"Любов на стативи" отбеляза годишнина с изложба

Обща изложба под наслов "Любов на стативи – 1 година заедно" се откри в столичната галерия "Heritage". Талантливите автори, обединени в творческата група "Любов на стативи", представят различни стилове и техники, а изложбата ще продължи до 5 октомври. Изкуствоведът д-р Дочка Кисьова-Гогова представи изложбата за "Артефир" в звуковия файл. Чуйте повече..

публикувано на 27.09.22 в 15:45

Настъпи Рош Ашана – еврейската Нова 5783 година

"Рош Ашана" се превежда като "главата на годината". Този път празникът започна вечерта на 25-и и продължава до 27-и септември, тъй като в еврейския календар дните се отброяват не от утрото, а от залез слънце. Нова година, или Рош Ашана, е в първия ден на месец Тишрей, който по светския календар се пада обикновено към средата на септември – началото..

публикувано на 27.09.22 в 15:15

Нови погледи към керамиката

Галерия "Васка Емануилова", която е филиал на Софийската градска художествена галерия, представя една знакова, изключително стойностна изложба, назована "Керамиката. Субстанциия. Фигура. Поле". Експозицията е съвместен проект на галерията и специалност "Керамика" към Националната художествена академия и фокусира най-вече върху възможностите на този..

публикувано на 27.09.22 в 14:35

Започва фестивалът на уличното изкуство 6fest в Пловдив

Започва 12-ото издание на фестивала на уличното изкуство 6fest в Пловдив. Изданието е насочено към музиката. В ролята на улични музиканти ще видим популярни имена от българската поп и джаз сцена, както и местни формации, включително младежки или в специфичен жанр като класическата барокова музика. Участие ще вземат различни съвременни изпълнители и..

публикувано на 27.09.22 в 14:33