Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Дон Роберто" или история за бръснар, тореадор и добродушен бик

Снимка: @arlekino.marioneta.festival

От 5 до 10 август в Созопол се  провежда Международният фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета". Сред участниците са артисти от Португалия и Италия, както и български кукловоди, театроведи и артисти.

"Има огромен интерес към всички събития на фестивала – както към всички спектакли, така и към нашата изложба, която е посветена на приказния свят на Елин Пелин. Изложбата е организирана с помощта на Регионалната библиотека "Сава Доброплодни“ - Сливен“, споделя Мариета Ангелова в "Какво се случва“.

Гостите от Италия представиха два пъти своя спектакъл "Амфитрион“ и проведоха едно твърде интересно ателие по комедия дел арте с техники за сценичен бой. Имаше голям интерес към това нематериално културно наследство на Италия, допълва Ангелова. 

Представлението "Дон Роберто" е моноспектакъл на популярния кукловод Жоао Коста от Театър "Маозора" – Лисабон, Португалия. "Това е традиционен театър, който е на повече от триста години и принадлежи към комедия дел арте“, споделя актьорът Жоао Коста.

Жоа Коста и Мариета Ангелова
Двете театрални миниатюри "Бръснарят“ и "Корида“ са две части на спектакъла "Дон Роберто". Те са изградени в стила на древно португалско нематериално културно наследство, датиращо от средните векове и времето на господството на Инквизицията. Кукловодът, наречен "робертейро", отправя своите послания на "езопов“ език, като осмива предразсъдъците, невежеството и суеверията на своето време.

Първата част на "Бръснарят“ запознава с Роберто. В деня на венчавката си, той отива да се избръсне, но предизвиква множество комични ситуации и недоразумения със своята хитрост и скъперничество. Втората част – "Корида“, представя по забавен начин прочутата португалска традиция. В тази история има, разбира се, бик и тореадор. Бикът обаче не е свиреп, а напротив – добродушен и гальовен. Тореадорът развява червения плащ, но се стъписва – пред него не стои разярен звяр, а – побратим, който се държи като някакво игриво куче.

Жоа Коста представя куклен театър „Бръснарят“ в гр. Созопол и гр. Черноморец

На 9 август португалският Куклен театър "Маозора" от 18 ч. ще представи представлението "Дон Роберто" на площада в Черноморец.

Повече можете да чуете в звуковия файл. 

Снимки: ФС на Международен фестивал за куклен и площаден театър, Славена Илиева
По публикацията работи: Наталия Маева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Седмицата на скандинавското кино в Дома на киното

Седмицата на скандинавското кино се завръща след двегодишна пауза. От 3 до 7 октомври в Дома на киното фестивалът, наследник на "Северно сияние“, ще предложи вълнуващи филмови истории, обединени под мотото "Светът на жените“. Програмата представя 11 филма в 5 поредни вечери, посветени на киното на Норвегия, Финландия, Швеция, Дания, като за първи път са..

публикувано на 03.10.22 в 17:07

Когато жените станаха художници

Неочакван спор за названието на изложбата "Жените художници. Нови хоризонти между двете световни войни", още преди тя да бъде открита, сякаш проектира с днешна дата темата за жените в творчеството и изкуството. Защо "жените художници", а не "художничките" – бе въпросът, на който публиката може би ще открие отговора в СГХГ. Заедно с множество произведения..

публикувано на 03.10.22 в 16:10

Международният проект "Графика и Арт книга" в галерия "Сан Стефано"

Галерия "Сан Стефано" в своите две пространства представя един международен проект, назован "Графика и Арт книга". Това е изложба на 41 автори от България, Германия, Нидерландия и Полша.  Представената колекция се състои от 120 графични творби и арткниги и цели да очертае съвременните тенденции в развитието на графичния език. От българска страна..

публикувано на 03.10.22 в 12:30
Емил Андреев

Спектакли мигранти

В епизод 467 "Трамвай по желание" представя на своята публика един магически спектакъл с участието на писателя, драматург и сценарист Емил Андреев и театралния и кинорежисьор Светлозар Гагов. За да изведат аналогии и поуки за съвременната ни действителност, двамата творци се връщат назад във времето, когато пиесата на Емил Андреев "Да убиеш премиер" е..

публикувано на 03.10.22 в 11:00
Светослав Минков – портрет на Кирил Цонев

Фантастичният човек

Темата на предаването – "Фантастичният човек" – е намигане към изборния ден, защото дори по време на избори очакваме той да дойде – по-свят от Иван Рилски, по-умен от Айнщайн, по-хубав от Венера на Ботичели, и да покаже чудеса от геройства, водейки ни към светлото бъдеще. Всъщност разговорът е за фантастиката като жанр, за нейните проявления в..

публикувано на 03.10.22 в 09:10