Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прочути оперни записи под палката на Ричард Бонинг

Снимка: Фейсбук/Justin Hession

Прочутия австралийски диригент и пианист Ричард Бонинг е командор на Ордена на Британската империя за принос към музиката, носител на Ордена на Австралия и Командор на Националния орден на честта на Република Франция.

Ричард Алън Бонинг е роден на 29 септември 1930 година в Сидни, Австралия. След като завърша Консерваторията в родния си град, заминава за Лондон със стипендия за Кралския музикален колеж. Светът го познава и като съпруг на австралийското драматично колоратурно сопрано – Джоан Съдърланд. От 1954 г. те стават дуо не само на сцената, но и в живота. Бонинг дирижира всички представления на австралийската прима от 1962 до нейното оттегляне през 90-те години на ХХ век. Но за да се случи това, години преди това съдбата се намесва по странен начин. На един от оперните рецитали титулярът диригент се разболява, а заместникът му попада в пътен инцидент. Това обаче отваря пространството за Бонинг!


През цялата си бляскава кариера Бонинг дирижира във водещите оперни театри в Европа, Северна и Южна Америка, Австралия, Нова Зеландия и Азия. Придобива световна слава като изследовател на италианското белкантово пеене. Смятан е за един от водещите интерпретатори на музикалния театър на 18-и и ранния 19-и век.

В предаването "На опера в събота" на 13 юли от 20 часа ще звучи пълен запис на операта "Семирамида" от Джоакино Росини под диригентството на Ричард Бонинг. Както и арии от "Фаворитката" и "Дъщерята на полка" от Гаетано Доницети, "Фауст" на Шарл Гуно и др.

Действащи лица и изпълнители:
• Семирамида, царица на Вавилон (сопрано) – Джоан Съдърланд
• Арзаче, млад войн, син на Семирамида (мецосопрано) – Мерилин Хорн
• Асур, принц на Бело (бас) – Жозеф Руло
• Идрено, индийски принц (тенор) – Джон Серж
• Азема, принцеса на Бело (сопрано) – Патрисиа Кларк
• Митране, началник на царската гвардия (тенор) – Лесли Фейзън
• Орое - върховен жрец (бас) – Спиро Малас
• сянка на цар Нино (бас) – Майкъл Лангдън
Амброзиански оперен хор, Лондонски симфоничен оркестър, диригент Ричард Бонинг

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 31 юли 2024 г.

16 юли Свири Филхармонията на Осло с диригент Клаус Макела. 3.00 часа – Джулия Пери (1924-1979), Кратка пиеса за малък оркестър. 3.09 часа – Дмитрий Шостакович (1906-1975), Концерт за виолончело № 1 в Ми бемол мажор, оп. 107. Солист: Сол Габета (виолончело). 3.38 часа – Петерис Васкс (р.1946), Gramata cellam (The Book) – втора част, Долчисимо. Изпълнява..

публикувано на 15.07.24 в 10:34

"Лоенгрин" в постановка от Виена

"Никоя друга опера на Вагнер не е получила толкова хвалебствия или е била обект на толкова критични подигравки като Лоенгрин. Едно е ясно – предвид вътрешната противоречивост на пиесата, театърът е изправен пред върховното предизвикателство да развие проникновена и чувствителна деконструкция на своите ролеви модели и конфликтни структури. Културата..

публикувано на 13.07.24 в 08:10

Danai – новият глас на българската музикална сцена

Емилия Тончева, актрисата, завършила Академията по драма в Пекин, излезе с албум от три песни под псевдонима Danai. Това е нейният дебют на българската музикална сцена. Емилия комбинира жанрове и изразни средства във всичко, с което се захване – актьорско майсторство, танц, музика. Неслучайно, когато погледнем към това, което днес някак..

публикувано на 12.07.24 в 09:34

Джейкъб Колиър пее с "Мистерията на българските гласове" в София

Джейкъб Колиър, импровизаторът, който на 29 тодини вече с пълно право може да се нарече легенда в джаза ще пее в София на 11 юли. Концертът ще се състои в Зала 1 на НДК,а заедно с певеца, текстописец, преподавател и продуцент, който при това умее да свири на над 10 музикални инструмента, ще излязат "Мистерията на българските гласове", композиторът..

публикувано на 11.07.24 в 16:40

"Аксепт", "Мистър Биг" и "Дийп Пърпъл" с букет хитове и нови албуми хедлайн в афиша на "Мидалидаре"

Хоп – ето ни вече на терен в Долината на виното, с. Могилово, община Чирпан, нямаме търпение да рокясаме. Четвъртото издание на Midalidare Rock In The Wine Valley ще се проведе от 12 юли (петък) до 14 юли (неделя). Гаранция за погото и доброто настроение за подобно събитие на открито е не само лятото и бирата, пардон – виното, а преди всичко афишът...

публикувано на 08.07.24 в 16:20