Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Псевдоним Вирус и историята на проф. Радка Аргирова

"Псевдоним Вирус с окраска диверсия" – книгата на журналистката и поетеса Юлия Пискулийска връща в 1985 година, когато професор Радка Аргирова, тогава млада стипендиантка на "Хумболт" донася в България в дамската си чанта клетки, заразени със страшен вирус, наречен "Чумата на ХХ век".

"В тази книга сме обхванали десетки години, така че се получи както биография на проф. Радка Аргирова, така и биография на времето. – казва Юлия Пискулийска – Обичам Радка като приятел, но много я ценя като човек на науката, който така е отдаден на тази наука, че наистина води сериозни битки за здравето на човека. Тя е така пленителна, когато разказва за своите вируси, така те увлича, че искаш да видиш какво толкова има в този свят. Започвам от нейното пристигане в България, от срещата ѝ със службите. Колегите ѝ вирусолози бягат от нея като прокажена, но за радост на всички нас има и други, има и човеци."

Според проф. Радка Аргирова всичко, което е извършила тогава, не е геройство, а най-правилното възможно решение. "Просто носех вируса на СПИН и това е. – казва тя – Смелостта дойде после, защото в един дълъг период от време трябваше да доказвам защо е е необходим този вирус, с какво ще бъде полезен на държавата, на науката и то специално в България. Взех вируса от човека, при когото бях на специализация по "Хумболт". Науката е нещо, което колкото е сложно и трудно и за обяснение и за дълбоки проучвания, толкова е важно да бъде популяризирано, защото истинската наука винаги служи на обществото и на човека."

Чуйте в "Какво се случва" Юлия Пискулийска и проф. Радка Аргирова.

Снимка – Регионална библиотека "Никола Вапцаров" Кърджали
По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Героите на доброволчеството в кадри

Най-голямата платформа за доброволчество в България – TimeHeroes.org, отбелязва своята 10-годишнина със серия от събития, които отразяват дейността, каузите и лицата ѝ. Кампанията им започва с интерактивната фотографска изложба „Ще участвам”, която се открива днес в столичната галерия „Доза”. „Доброволчеството винаги го е имало в света, в човешкото..

публикувано на 04.10.22 в 15:40

Вечер на музиката и поезията в "Перото" организира програма "Христо Ботев"

Програма "Христо Ботев" на Българското национално радио организира Вечер на музиката и поезията на 4 октомври от 18,30 часа в Литературен клуб "Перото" на Националния дворец на културата.   Поводът е Световният ден на музиката и Националният ден на поезията, който се отбелязва на 1 октомври, както беше през всички предишни години. Причините са ясни,..

публикувано на 04.10.22 в 15:39
Мария Николова- дългогодишен преподавател по история и основател на клуб

Историята като предмет – как да изкушим младите?

За предизвикателствата в преподаването на история, както и подходите, които отключват интереса към историческата наука, и как се градят трайни знания – в "Нашият ден" разказва Мария Николова , дългогодишен преподавател по история в 138-о СУЗИЕ "Проф. Васил Златарски" в София. През 2011 г. тя създава  клуб "Историк",  като си поставя три основни цели..

публикувано на 04.10.22 в 15:00
Голяма пъструшка

Д-р Петър Шурулинков, орнитолог: Тази есен сме много доволни от редките находки на Дуранкулак

До последната третина на октомври специалисти и доброволци в два лагера в страната – Дуранкулак и край Драгоманското блато - слагат пръстени на птици, хванати в специални мрежи, които летят през двете области. Чрез опръстеняването се проучват миграционните пътища на птиците и се прави мониторинг на пернатите. Приятен страничен ефект от тази..

публикувано на 04.10.22 в 11:59

Ученици с кариери или що е то дуално образование?

Дуалното образование залага в учебните програми както стандартната теоретична подготовка, но и задължителен стаж в дадено предприятие в зависимост от специалността. Предимствата на тази форма на обучение са много, защото освен знания учениците получават и заплащане. В резултат на това те излизат подготвени на пазара на труда, което допринася за..

публикувано на 04.10.22 в 11:21