Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бах, Берио и "Бийтълс" в елегантни версии на искрящия ансамбъл "Spark – The Classical Band"

Снимка: Gregor Hohenberg

В лятна концертна версия на предаването "Контемпо" представяме много интересен концерт, състоял се само преди два месеца – на 26 юни тази година в рамките на фестивала "Дни на камерната музика" в Метлах, Германия. Изпълнители са Андреа Ритер и Даниел Кошицки – блокфлейти, Щефан Балашович – цигулка и виола, Виктор Плуметаз – виолончело и Кристиан Фриц – пиано, които се изявяват като ансамбъл "Spark – The Classical Band". Концертът е озаглавен "Почит към музикални герои от класическа до поп музика", а главни герои са Йохан Себастиан Бах, Лучано Берио и легендите от "Бийтълс".

Ансамбъл "Spark" е състав, обявяван като "преосмислящ класиката". В своите атрактивни проекти квинтетът поставя Бах, Вивалди, Моцарт и техни велики съвременници в нов контекст, създавайки връзки със звуците и начина на живот в наши дни. Класически по душа, външно своенравни, любознателни и неконформисти, петимата музиканти разпъват палатката си на открито между класически произведения, минималистична музика, електромузика и авангард. С ентусиазъм и безгрижие смесват стилове и изследват множество звукови възможности, като се има предвид, че добре оборудваният им арсенал от инструменти включва над 40 различни флейти, цигулка, виола, виолончело, мелодика и пиано.

Седмичникът Die Zeit определя състава като "камерен ансамбъл за поколението на Facebook". Süddeutsche Zeitung пише: "Тези изпълнители запазват цялата сложност на класиката, но променят контекста и демонстрират убеждението си, че поп музиката е също толкова част от културното ни наследство, колкото и класическата традиция". Във френския вестник L'Alsace четем: "Тук работят петима музиканти, които по същество са страхотни изпълнители и завладяващи артисти. Те владеят инструментите си до такава степен, че могат да се изявят във всеки един музикален стил, без да се ограничават в конкретен жанр". Die Welt нарича "Spark": "състав от най-висока класа", а холандският вестник de Volkskrant го поставя сред малкото ансамбли, "които имат потенциала убедително да съчетават влияния от поп и денс с класическа музика". Американското издание Record Guide определя квинтета като "истински феномен на класическата музика, който не се различава от Йо-Йо Ма или квартет "Кронос", но е още по-жизнен".

Съставът вплита в балетната музика на младия Моцарт модерни техно звуци и мотиви на Хендел; финалната част на концерт на Вивалди прелива в холандска минималистична музика; Купрен се превръща в бавен ембиънт колаж, а Менделсон получава лифтинг в авангардни фолклорни интонации. Нищо не е там заради самото си съществуване, нищо не е прибавено от стремеж към ефект. Това са майстори, които работят прецизно и експертно, но добавят и незаменимата доза радостно експериментиране. Това е класическа музика тук и сега, интерпретирана от музиканти, които въплъщават собственото си послание.

Носител на наградата ECHO Klassik през 2011, съставът от над десет години си проправя път към авангарда на младата творческа класическа сцена и работи с водещи съвременни композитори. Квинтетът гостува в най-големите световни зали: Музикферайн във Виена, Концертхауз в Берлин, Филхармониите в Кьолн и Есен, Alte Oper Frankfurt, Гастайг в Мюнхен, Концертгебау - Амстердам, Барбикан Сентър в Ландон, Театър Лисеу в Барселона, Флажу в Брюксел, Националната концертна зала на Тайпей, the Shanghai Oriental Art Center. Музикантите са участвали във фестивалите в Шлезвиг-Холщайн и Райнгау, в "MDR Summer of Music", Музикалния фестивал в Мозел, Европейските седмици в Пасау, Хенделовите фестивали в Хале и Гьотинген, "La Folle Journée" в Нант и други.

Като нетрадиционен състав, "Spark" се изявява и в джаз и рок клубове, както и на фестивалите Reeperbahn в Хамбург, Theaterhaus в Щутгарт, Tollhaus в Карлсруе, Café Hahn в Кобленц, дори и в прочутия техно клуб Berghain в Берлин.

Музикантите от "Spark" са работили с Лондонския симфоничен оркестър, СО на Радио Кьолн, Оперния оркестър на Франкфурт, Резидентния оркестър в Хага, както и няколко камерни състава от Германия и Нидерландия, с диригенти като Уейн Маршал, Себастиан Вайгл, Рубен Газарян, Петер Тилинк, Маркус Хубер.

Целия концерт "Бах, Берио, Бийтълс" от Дните на камерната музика в Метлах имате възможност да чуете в рамките на предаването "Контемпо" в сряда – 31 август, от 19.30 часа.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивалът "Артис" с трето издание в София

"През тази година стартираме третото издание на "Международния музикален фестивал за класическа музика и изкуства". Подчертавам изкуства и правя това уточнение, защото в предишните издания, фестивалът   беше само с класическа музика. Сега разширяваме диапазона  ,включвайки различни изкуства, като в бъдеще тенденцията е форумът да обединява всички..

публикувано на 26.04.24 в 08:15

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20