Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Касимова-Моасе: "Монолози" или разговори със самия себе си

Снимка: @ApolloniaFestival

В рамките на Аполония 2022 г. на 30 август 2022 г. в 18.00 ч. в двора на Художествената галерия в Созопол авторката на книгата "Монолози" Мария Касимова-Моасе ще се срещне с читатели. Нейният сборник с разкази дава глас на различни хора и характери – тийнейджъри, самотници, хора, изпаднали от обществения поглед и станали прозрачни за другите.

"Монологът не е точно жанр, но да кажем в тази форма. Защото, когато си автор на такъв монолог, ти всъщност си само проводник и това, което трябва да направиш, е да усетиш езика, средата, начина на изразяване и на усещане на другата страна и да се опиташ най-адекватно да го предадеш“, споделя Мария Касимова-Моасе.

Историите сами избират чрез кого да се разкажат. Понякога споделяме най-съкровеното на непознати. "Най-често това е провокирано от средата. Някакъв джоб в нашия живот. От някакъв процеп, в който изглежда, че няма какво да направиш, и просто говориш. Понякога тези монолози всъщност са разговори със самия себе си“, допълва авторката.

Умението да слушаш, трябва да се отглежда. Особено в работата на журналиста, а именно в това поприще през годините пребивава и Мария Касимова-Моасе.

Ето какво разказва тя в "Артефир": "Журналистът не може да промени определена ситуация. Но той може да чуе, да предаде разказа така, че другата ответна страна, от която зависи нещо, да се задейства“.

Някак не искаме да чуваме, а в същото време сякаш сме създадени да бъдем слушатели и забравяме, че понякога другият всъщност това сме ние. Ако човек чете книгата "Монолози“, в даден момент осъзнава, че е бил някъде там. 

"Затова в живота търсим още един човек, с когото да живеем и да ни е близък. Имаме ден и нощ, слънце и луна, имаме небе и земя. Всички тези двойки, те неслучайно са ни дадени, за да разберем, че не сме сами“, допълва Мария Касимова-Моасе.

Думите понякога са провокаторът, който подтиква емоциите вътре в нас – и най-вече мисълта ни – да започнат да говорят.

"Хората преживяват величествени неща. Има толкова много герои между нас. Хора, които не знаем с какво са се сблъскали и как са минали през него“, твърди писателката.

Целия разговор с Мария Касимова-Моасе можете да чуете в звуковия файл.

* Мария Касимова-Моасе е журналист и писател, автор на книгите "Близки срещи със смесени чувства", "Балканска рапсодия" и "Записки от Шато Лакрот". Участва със свои текстове в редица сборници, сред които "Бащите не си отиват", "България за напреднали", "Моята булчинска рокля" и "Българите в чужбина – толкова близо, толкова далече". 

Снимки – Аполония и изд. Колибри
По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Носталгия по бунта

"С криле обърнати към Рая" е дебютната изложба на Георги П. Павлов, която може да се види в пространството на галерия "+359". Тя полемизира факта, че революционният, утопичният и бунтарският заряд на младежките субкултури от миналия век е загубен. "Тези субкултури все пак са успявали да влияят на обществото и да променят някакви неща, а днес..

публикувано на 01.10.24 в 17:10

"Портрети отвисоко" на Руфина Ву и Щефан Канъм

Фотографии и архитектурни планове на незаконни постройки по покривите на високите сгради в Хонконг показват в  проекта "Портрети отвисоко" Руфина Ву и Щефан Канъм. Експозицията е в столичната галерия "Синтезис".  Архитектурните планове са начертани от Руфина Ву, която е архитект, родена е в Хонконг и често превръща в изкуство собствените си наблюдения..

публикувано на 01.10.24 в 16:46

Боян Тончев и неговият "Безкраен свършек на света"

Боян Тончев е журналист, писател и сценарист. Той е възпитаник на Софийския университет, където е завършил философия. Работил е като сценарист в телевизионното предаване "Господари на ефира", бил е и редактор в "Дневник". В момента работи за "Свободна Европа". Автор е на сборниците с разкази "Безкраен свършек на света", "Животът като следобедна дрямка"..

публикувано на 01.10.24 в 16:06

Пътят на сърцето във филма "Сватба" по Николай Хайтов

Постановъчен костюмен филм, който не сме гледали от години в българското кино – така критиците определиха филма "Сватба" на Магдалена Ралчева. Той получи наградата на гилдия "Критика" към СБФД на 42-рата "Златна роза" заради достоверността си и изисканата си стилистика. Филмът е екранизация на едноименната творба на Николай Хайтов от сборника му..

публикувано на 01.10.24 в 12:57

Пътешествие до Виена в Световния ден на кафето

През 2011 година виенските кафенета са включени в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. На 1 октомври, когато традиционно се отбелязва Световният ден на кафето , мислено се отправяме на пътешествие във времето и пространството – в красивата атмосферата на XIX век, която все още може да бъде усетена в австрийската столица...

публикувано на 01.10.24 в 09:28