Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хасковският Каунь – вече зрял, но винаги нов

Край карикатуриста Халит Куртумуш е оживено.
Снимка: Весел Цанков

На днешно време 22 години са завидно дълголетие за културно събитие и хасковският хумористичен "Каунь фест" на 10 и 11 септември, част от празника на Хасково, доказа зрелостта си. Същевременно той демонстрира и желанието си да се обновява, което е доказателство за младежки дух.

На 10 септември в регионална библиотека “Христо Смирненски” бе открита изложбата “Обичаните”, посветена на 100-годишнината на Радой Ралин и на Доньо Донев, автор на анимационната поредица “Тримата глупаци”, но и на шаржове на сатирика. Бе показан и документален филм за двамата, създаден от националната телевизия. Според Кин Стоянов, който откри изложбата, хасковската библиотека притежава повече книги на Радой Ралин от Софийската библиотека. Популярният актьор Любен Чаталов разказа анекдотични случки от дългогодишното си сътрудничество с Доньо Донев.

Най-голямата награда от тазгодишното издание на "Каунь фест" – "Баш Каунь" беше присъдена на братя Пилеви за тяхната подкрепа към културното събитие през годините.

За първи път тази година в "Каунь фест" участваха и 11 изтъкнати карикатуристи. На 11 септември те подредиха изложба от свои творби пред драматично-куклен театър "Иван Димов" и през целия ден рисуваха шаржове на всички желаещи малки и големи хасковлии.
След гласуване с цветни камъчета от публиката наградата за карикатура на фестивала бе присъдена на турския художник Халит Куртумуш.

Наградите на „Каунь фест“

Вечерта в красивия салон на хасковския театър бяха връчени наградите за хумористични текстове. Тази година свои творби изпратиха 153 хумористи от цялата страна. Петър Краевски и Ели Видева от журито споделиха, че им е било изключително трудно кои текстове да отличат, но все пак са се спрели на няколко автори:

Наградата за епиграма на името на Петър Марев, която е предоставена от семейството му и класирана от тях, бе присъдена на Тако Рамирес от Варна.

• Първо място – Весел Цанков, хумористична проза.
• Второ място – Калин Василев, хумористична проза.
• Трето място – Николай Апостолов, хумористични стихове.


Бяха присъдени и три поощрения:
• Светлин Трендафилов, хумористичнен сценарий.
• Ангел Иванов, хумористична лингвистика.
• Томислав Димитров, 16-годишен, млад каунь.


Празникът завърши с проточили се до късно творчески разговори в неформална обстановка.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"В свои води" е шестата самостоятелна изложба на художничката Ивелина Иванова

Ивелина Иванова има художествено образование живопис и стенопис, пътувала е по финансирани студентски програми в Испания, Италия, Русия и е следвала в тамошни университети. За себе си казва, че тези образователни възможности са дооформили нейния художествен и естетически поглед към изкуството. Първите ѝ колективни и самостоятелни изложби са били..

публикувано на 17.06.24 в 08:25

"Киноваканция" в Бургас

Фестивалът за ново българско кино "Киноваканция" за трета поредна година в Бургас. Най-новите български игрални, документални и анимационни  филми ще могат да видят любителите на киното до 16 юни в зала "Тончо Русев" на Дома на Нефтохимика – Бургас.  Обединяващата тема  в тазгодишната селекция е "Силата на волята". Организаторът на събитието Кремена..

публикувано на 15.06.24 в 16:40

"Workshop Еленов‘24" – изкуството на фокус

"Семейно радио" излъчва директно от сцената в кино "Кабана" на фестивала в памет на актьора, режисьор и театрален педагог Димитър Еленов. Участват негови ученици, деца и тийнейджъри от артателиетата, родители и представители на институциите. В продължение на три поредни дни от 11:00 до 15:00 ч. на сцената на Кино "Кабана" се провеждат артработилници..

обновено на 15.06.24 в 14:57
сцена от спектакъла „Онзи, другият Ню Йорк“

Границите на България и животът на българските артисти в Ню Йорк

Като се затопли времето – и това навън, и това вътре в нас, на човек рязко започва да му е тесен градът. Пътува му се. Например за да опознае границите на България, но не тези, за които картата говори, а онези, които сам си рисуваш – в съзнанието, в действията, в мечтите си. Точно така може да навлезе в живота на българските артисти в Ню Йорк,..

публикувано на 15.06.24 в 09:15

Съвременни артисти изследват идеята за съвместния живот

Тази събота вечер, 15 юни, с видеопрожекции в подлеза на Царевец, до Орлов мост в София, започва третото издание на платформата на Института за съвременно изкуство "Суперпозиции".  През 2024 г. то носи мотото "Living Together / Живот заедно" и е курирано от Катя Ангелова и Лукреция Чипители.  Всяка вечер до 22 юни видеата могат да бъдат гледани в..

публикувано на 15.06.24 в 09:00