Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Космосът и аз – конкурс за ученическа рисунка и есе

Конкурс за рисунка на тема "Космосът и аз" и конкурс за есе на същата тема във връзка с "50 години България Космическа държава" обявяват Българската академия на науките, Институтът за космически изследвания и технологии, с медийното партньорство на Българската национална телевизия и Българското национално радио.

Целта на конкурса е да приобщи младите хора към темата за космоса. "Днес космическата наука е тясно свързана с всичко, което се случва на Земята. 98% от информацията, с която разполагаме, идва от космоса. Телефоните в джобовете ни са най-бързото доказателство. А утрешните космически изследователи, астрофизици, астронавти, космически геолози, биолози и т.н., днес на са 4 или 6 години“, изтъква Валери Васев, зам.-директор административно-стопанска дейности връзки с обществеността на ИКИТ.

Участниците в конкурса за рисунка ще бъдат разпределени в четири възрастови групи: до 6 години, от 7 до 10 години, от 11 до 14 години и от 15 до 18 години. А в конкурса за есе могат да участват ученици от V до ХІІ клас. 

Крайният срок за подаване на работите е до 10 октомври, а повече за условията, можете да научите на сайта на ИКИТ.

Чуйте разговора с Валери Васев, който разказва за идеята за конкурса и отговаря на често задавани въпроси като: "Защо не се включваме към Европейската космическа агенция?" и "Кога ще изпратим трети космонавт?".


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Даян Шаер

Когато вдъхновението и приключенията вървят ръка за ръка

Писателката от българо-сирийски произход Даян Шаер разказва за своите корени, ценности и любими дестинации. Онези, които я вдъхновяват да пише и да изследва човешките съдби. Даян Шаер за човечността Разказва и за приликите между двете култури – България и Сирия, които ги правят толкова близки и, по своему, красиви.

публикувано на 01.06.23 в 12:25

Прокудените българи: Стефан Груев

В годините на тоталитарна България по време на комунистическото управление от страната бяха прокудени хиляди българи, които – вместо да вложат сили в строителството на социалистическа държава, намериха пристан и поприще далеко от родината. Един от тях е Стефан Груев, известният журналист от "Пари мач", сред най-прочутите българи в годините след..

публикувано на 01.06.23 в 10:10

Постановление № 103 на министерския съвет – 30 годни по-късно

На 31 май 1993 г. българското правителство приема "Постановление за осъществяване на образователна дейност сред българите в чужбина", известно като 103-то постановление на МС. За повечето от нас това не говори много, но за десетки хиляди наши сънародници извън границите ни и за техните семейства то е онази магическа формула, която им позволява да..

публикувано на 01.06.23 в 09:05

Уговорете си среща с науката

На 3 юни София Тех парк отново става платформа за вълнуваща среща с науката на летния форум на Рацио. Тази година свързващата нишка между отделните презентации е живата материя – от гените, които програмират вида и донякъде поведението ни до връзката ни с всички други живи организми на света. Дървото на живота, но не като метафора, или поне..

публикувано на 31.05.23 в 18:45
На автостоп из Грузия

Валентин Станков – шест месеца от България до Виетнам на автостоп

В "Покана за пътуване" по програма "Христо Ботев" на БНР: с две малки деца из половин Азия.  Валентин Станков е обречен да бъде пътешественик още с раждането си. Появил се е на белия свят на задната седалка на семейната кола някъде из Еленския Балкан. Той завършва актьорско майсторство в класа на проф. Елена Баева, играе в театър Възраждане, във..

публикувано на 31.05.23 в 12:05