Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Каква е историята на единствената дървена църква у нас?

Снимка: facebook/groups

Храмът "Преображение Господне“ в курорта “Боровец“ е единствената дървена църква в България. Построена е по идея на общественици, учени и собственици на вили в Чамкория (старото име на “Боровец“).

Има предание, че искрените молитви в храма водят до изцеление на болните, а някои от хората, които са го посетили, твърдят, че след това са се отказали от пороците си.

“Работейки в държавния архив, попаднахме на много интересни материали, свързани с Боровец и църквата. Оказа се, че тя е строена от българи. Проектант на тази църква е арх. Никола Лазаров“, разказва Любомир Николов, уредник в Историческия музей в Самоков и допълва:

“Изпълнителят, който е предприемач, се казва Петър Пиперков и е от Самоков. Църквата е построена за около година. Средствата са събирани от вилопритежателите в Чамкория, както се е наричал тогава Боровец. В много малък период от време са събрани около 300 000 лева.

Идеята за построяването на такъв храм е още от 1909 г. Вилопритежателите са писали писма до кмета на Самоков с идеята да се построи църква.

Около 1927-1928 г. започва тенденция към модернизиране и преустройство на целия курорт. Искали са Чамкория да се превърна в място, което предлага европейско ниво на гостите си. Предвиждало се е да се направи огромен курортен хотел с фонтан и езеро“.

“Важно е да се каже, че в началото Чамкория е една гора, в която няма нищо. Общинското управление на Самоков решава да направи курорт в нея. Възниква като летен курорт, след което започват да се практикуват и зимни спортове“, посочва още той.

Чуйте разговора в звуковия файл.

Снимки: facebook/groups
По публикацията работи: Зоя Димитрова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Синдром на Даун

Слънчевите деца могат за печелят медали

На 29 ноември отбелязваме Световния ден на дарителството и щедростта . Това е денят, в който празнуваме " Щедрия вторник". "Това е денят, в който празнуваме щедростта и така призоваваме хората да даряват, защото има страхотни примери, че дарителството действително може да промени нечий живот“, споделя  в "Нашият ден"  Силвена Христова,..

публикувано на 29.11.22 в 13:30

"Възраждане" предлага учениците от 2-ри до 4-ти клас да могат да повтарят

През изминалата седмица депутати от парламентарната група на политическа партия "Възраждане“ внесоха в Народното събрание проект за промяна на Закона за предучилищното и училищното образование се предвижда връщането на възможността учениците от втори до четвърти клас да повтарят учебната годината, ако не са покрили минималните критерии...

публикувано на 29.11.22 в 13:05

Връчват наградите на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация

За поредна година Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) ще връчи годишните си награди в 19:00 ч. на 29 ноември в "Гранд хотел Милениум" в София, съобщиха от Асоциацията. Отличените ще са в няколко категории, сред които хотели, ресторанти, мениджъри, атракции, организатори на събития, фирми и мероприятия . БХРА е..

публикувано на 29.11.22 в 11:19

Среща на български фирми в Истанбул

Истинска инвазия на български фирми ще има на 30 ноември в град Истанбул. Среща на български фирми на турска територия. Какъв е потенциалът на българо-турските бизнес отношения и в кои сектори са най-интензивни? “В продължение на вече почти две десетилетия българо-турските икономически и търговски отношения следват възходяща..

публикувано на 29.11.22 в 09:42