Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Явор Цанев в софийската галерия "Стубел"

Галерия "Стубел" започва новия си сезон с изложба на малко познат на софийската публика художник Явор Цанев (това е първата негова изложба в София). Всъщност той е софиянец, завършил е Художествена академия при проф. Петър Чуклев, след което се премества във Варна, където живее и твори. 

Изложбата носи краткото заглавие "Живопис" и представя само живописни платна в различни техники и композиционни решения. Творби като "Жена с раковина", "Огледало", "Мъж и жена върху раменете му", "Европа", "Богинята майка" – предимно фигури в големи размери, ни срещат с образи, изпълнени с неземно спокойствие, чистота и извисеност. Те са изобразени с особена фантазия и символика, привидно застинали в строгата си архитектоника, но носят особено обаяние и привлекателност. Особено въздействаща е една малка творба върху статива в галерията – "Фигура", изпълнена с цветен офорт и метални плочи върху панел.

След сегашната експозиция – само живопис, планира се следващи изложби с графика, пластики и концептуални форми, които също са били в полезрението на художника Явор Цанев.

Изложбата може да бъде видяна до 6 октомври в столичната галерия "Стубел".

Филип Зидаров специално бе поканен да представи изложбата на Явор Цанев, който в своето слово го определи като поетично-мистичен стил.

Какво още сподели специално за "Артефир" Филип Зидаров – чуйте от звуковия файл.

Снимки – Ани Петрова, БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Трима знакови художници в галерия "Интро"

Галерия "Интро" представя съвместна изложба на трима художници – Румен Жеков, Иван Тотев и Николай Бузов. Между тях съществува творческа свързаност от много години, която не е случайна и популярността им е известна. Проф. Свилен Стефанов откри изложбата на тези трима разпознаваеми артисти. В експозицията са включени три знакови картини на Румен Жеков,..

публикувано на 30.11.23 в 15:46

"La Poëtica Fisica" и езикът на танца

В началото на лятото турският съвременен хореограф Корхан Башаран събира танцова група, състояща се основно от актьори за поредица от уъркшопи, част от фестивала на Театрална работилница "Сфумато" – "Малък сезон". Поредицата носи заглавието "La Poëtica Fisica" и е фокусирана върху извеждането на поезията на тялото. "В нея участниците са..

публикувано на 30.11.23 в 15:14

Актрисата Елена Атанасова – на сцената и в живота

В живота и на сцената, смешното и тъжното се преплитат като нишките на един сложен килим, тъкан с различни нюанси на преживявания. Тези два аспекта на емоционалния спектър са като два крайпътни полюса на човешката душа, които ни определят и ни правят уникални в този богат наниз от чувства и моменти. Смехът, в този контекст, е този, който..

обновено на 29.11.23 в 13:49

XXII Годишна изложба за живопис "Формат 30/30"

"Формат 30/30" върви по своя път  вече 22 години. Започнал със спонтанността и удивлението от появата си, през разкопаните участъци, без пътеводител, в търсене на истински стойности. За двадесет и втори път изпитвам благодарност към Големите майстори, имената в съвременната българска живопис за щедрия им жест на участие във ФОРМАТ 30/30! Неоценим..

публикувано на 29.11.23 в 13:30

Доц. Ани Бурова: Литературата и образите на "прехода"

Следващите редове са посветени на един динамичен етап в развитието на българската литература, а именно периода след 1989 г. Дали този етап е отговор на промените в обществото, което преживява трансформация от тоталитарен режим към демокрация? Какви са образите на “прехода“, които авторите формират? И защо романът играе ключова роля, като помага за..

обновено на 29.11.23 в 12:05