Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Силвия Богоева и светлината на мрака

7
Снимка: Ани Петрова

Галерия "Нюанс" представя новата си изложба за сезона на художничката Силвия Богоева, назована "Мракът свети" (от заглавието на едноименния албум “Мракът свети” на HELP ME JONES). 

Контрастът, който използва авторката е похват, пресъздаващ много добре отношението ѝ към живота, в който живеем, от мрачните случвания да пресъздаде най-светлите сюжети в живота си. 

А темите са ателиетата на художници, които обича, гримьорните на прочути актриси, където живеят непринудено до срещата със сцената, любимото куче, т.е. вникване в по-интимните процеси и пространства в различните сфери на визуалното изкуство.

Силвия Богоева макар и да не прави често самостоятелни изложби, е разпознаваемо име в съвременното ни изкуство. Има близо 12 награди на различни форуми, сред които са няколко отличия за млад автор. 

Не без значението е и това, че изложбата на Силвия Богоева откри проф. Десислава Минчева, която сподели: "Тя дойде в живописта след бакалавърската си степен в "Порцелан и стъкло", и не знаеше почти нищо за "боята", но рисуваше страшно. Тази любов към рисунката я има и тук – различна, леко истерична, чувствена. Тя си е художник по съдба…“

Какво сподели за своята изложба Силвия Богоева в "Артефир" – чуйте от звуковия файл.

Снимки – Ани Петрова, БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Културният сектор и структурното финансиране – накъде след едногодишните грантове

На 23 ноември Национален фонд "Култура" обяви избраните за финансиране с "Едногодишен грант" институции. Според фонда "програмата цели да подпомогне бенефициентите в постигането на по-висок организационен капацитет, повишаването на качеството и обхвата на събитията и продуктите, които създават, за да развият устойчивост и независимост в дейността си"...

публикувано на 01.12.22 в 13:30

Визуалното изкуство и танцът се срещат във "Виртуални тела"

Проектът "Виртуални тела" представя избрани живописни и скулптурни произведения от постоянната експозиция в "Квадрат 500" през средствата на съвременния танц. Проектът обединява визуалното изкуство, танца и технологиите. Десет хореографи създават кратки танцови видеа, всяко от които е една вълнуваща и оригинална интерпретация на преживяното произведение..

публикувано на 01.12.22 в 08:35

Как фотографията променя социалната действителност

Шарлоте Шмиц е документална фотографка, чийто артистичен подход предизвиква традиционните документални практики. По този начин тя изразява личните си възгледи по теми, свързани с жените и миграцията. Авторката израства в датското малцинство в Германия и учи документална фотография във Университета в Хановер. Работите на Шарлоте се публикуват в..

публикувано на 30.11.22 в 17:25

Изложба, посветена на 70 години от рождението на големия скулптор Емил Мирчев

С изложба, която се открива днес (30 ноември) в галерия "Академия", се отбелязва 70-годишнината от рождението на големия български скулптор Емил Мирчев, възпитаник на Националната художествена академия и дългогодишен професор там. Неговото творчество се простира в областта на монументалните и кавалетните форми. Работи с класически материали като..

публикувано на 30.11.22 в 17:08

Творби на Борис Денев гостуват на ХГ "Владимир Димитров – Майстора"

Художествена галерия "Владимир Димитров – Майстора" посреща гостуващата изложба с творби на патрона на Великотърновската галерия – Борис Денев. Представени са негови рисунки и живопис.  Експозицията се открива на 30 ноември 2022 г. в 17.30 ч. Настоящата изложба е продължение на вече утвърдената традиция за обмен на изложби между галериите в страната...

публикувано на 30.11.22 в 17:00