Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Нови погледи към керамиката

Галерия "Васка Емануилова", която е филиал на Софийската градска художествена галерия, представя една знакова, изключително стойностна изложба, назована "Керамиката. Субстанциия. Фигура. Поле". Експозицията е съвместен проект на галерията и специалност "Керамика" към Националната художествена академия и фокусира най-вече върху възможностите на този материал – керамика и теракота като нова култура на веществения свят, като сливане на ежедневния предмет с истинското произведения на изкуството. 

Представени са произведения на проф. Божидар Бончев, ръководител на катедрата, с творби от различни периоди, нови работи на Надя Текнеджиева, негов асистент, проекти на абсолвенти от различни години – общо десет автори. Художниците в изложбата изследват субстанциите, техните качествата, възможностите на материала да бъде в различни форми и взаимоотношения, да бъде различни жанрове. Затова творбите са и керамични форми в нови състояния, и пластики, въздействащи като скулптура, и картини и живопис и светещи свободни форми по стената, и концептуални решения.

Чуйте представянето на този проект в галерия "Васка Емануилова" от проф. Божидар Бончев, който няколко пъти в своето експозе наблягаше на факта, че днес, в съвременното изкуство, няма определения на приложно и изящно изкуство, че това са остарели разделения, и това ярко отново го потвърждава тази изложба.

Как още – говори за експозицията и своите работи също – проф. Божидар Бончев в "Артефир".

Експозицията може да бъде видяна до 16 октомври в галерия "Васка Емануилова"

Снимки – галерия "Васка Емануилова"

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

III Международно триенале "Духът на акварела" с изложба и фестивал в София

След III Международно триенале на акварела с мото "Духът на акварела", което се проведе през лятото в град Варна, феерията от цветове и изящество на акварелното изкуство   продължава и през зимата да очарова родната публика с изложба и Фестивал на акварела в София. По покана на Международно акварелно общество – България, гости на фестивала са..

публикувано на 06.12.22 в 10:23
Louise Elisabeth Glück

Успешните жени в литературата днес

Успешните жени в литературата днес. Какво е значението на  наградите и с какво допринасят за развитието и популяризирането на  писателките и поетесите в нашето съвремие? Конкретен фокус ще направим през дългоочакваното издание на български  език на американската поетеса и есеистика Луиз  Глик  (Нобелова награда за  литература за 2020 година),..

публикувано на 06.12.22 в 10:10

Поетичен Никулден ’22: в диалог с поетите Николай Кънчев и Федя Филкова

За 16-и път се провежда Поетичен Никулден под наслов "Поетически диалози с Николай Кънчев и Книга за Федя Филкова". Водещ на вечерта е Милен Миланов, а проф. Михаил Неделчев ще държи слово на тема "Посмъртната памет за Поета на Федя Филкова". В Поетичния Никулден ще вземат участие поетите Албена Тодорова, Амелия Личева, Белослава Димитрова, Бистра..

публикувано на 06.12.22 в 08:05

Ново издание на "Книга на безпокойството" на големия Фернандо Песоа

Преводачката Даринка Кирчева представя новото издание на тази енигматична творба на големия португалски поет, писател и есеист Феранандо Песоа. Настоящото издание се основава на подбора и тематична подредба на Мария Хосе де Ланкастре – професор по португалска литература и преводачка на Песоа на италиански, включващо откъси според желанието на самия..

публикувано на 05.12.22 в 15:50
Традиционното женско облекло при християните от Голо Бърдо, Албания.

Защо е важно да съхраним културно-историческо наследство на българите в Албания?

Срещата на върха ЕС и Западни Балкани за първи път се провежда в  Албания – страна, която не е част от ЕС. Лидерите на 27-те и шестте държави от Западните Балкани ще обсъдят стратегическото партньорство и развитието на политическия диалог с Европейския съюз, преодоляването на негативните социално-икономически последици от войната в Украйна и..

публикувано на 05.12.22 в 15:50