Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Представлението "Макбет Мюе" от Канада гостува у нас

Снимка: Столичен куклен театър

Представлението "Макбет Мюе" по Шекспир на канадската трупа за куклен театър "La fille du laitier“ представя историята на войник, верен на страната си. Той среща 3 вещици на бойното поле, които му казват, че ще бъде крал. Сега Макбет и партньорката му в престъпленията – лейди Макбет, вървят по кървавия път на амбицията, силата и предателството. Макбет Мюе напълно деконструира трагедията на Шекспир и я превръща в бързо развиващо се действие. В дълбоко театрално преживяване, което използва тялото, предметите като образи и тонове изкуствена кръв. Цели сцени са редуцирани в просто един миг, а сложната и красива поезия на Шекспир е приглушена. По пътя двойката се трансформира безвъзвратно. Светът на нашия Макбет е напълно лишен от морал и мисъл. Той е толкова обсебен от действията и резултатите, към които се стреми, че сякаш човешките животи са за еднократна употреба като чаши от стиропор. А жестокостта, кръвта, останките, боклукът ще останат за бъдещите царе, разказва актрисата Мари Елен Беланж:

"Думите на Шекспир звучат толкова силно, текстът е пълен с метафори и символи, които са толкова широкоразпространени и докосващи. Открихме, че дори когато лишим нашето представление от всички глаголи, пак е много лесно да предадем силата на историята. Решихме да я предадем и репрезентираме като символ през нашите тела и чрез някои обекти, които използваме като символи. И така дори посланието е още по-силно, защото на моменти излизат и животински чувства и усещания. Това е история за магията, за кръвта, за детската смъртност. И някак естествено за нас, като трупа, е да пресъздадем това без думи. Разбира се, използваме и текста, добавили сме няколко пролога. Вмъкнали сме ги, за да обособим важността и образа на всеки в семейството. 

Има много хумор в историята, въпреки че това е трагедия. Случва се на публиката, докато се смее на някакъв момент, да се замисля за него и да си каже – да, това е лудост, това е нещо глупаво. Боравим много и с тишината като символ. Например чупим яйце на сцената, преди това е тихо и след това чуваме възклицанията на публиката. Но това е силата на кукления театър и начинът, по който той може да работи с обектите. Искахме всеки да разбере историята, даже и ако не е запознат с Шекспир и Макбет, защото в крайна сметка това е история за прекаленото желание за власт и сила, за самозабравата да искаш всичко за себе си и да не оставяш нищо за другите, за желанието да убиваш всеки друг, само за да не се изпречва на пътя ти и да бъдеш на власт. Така че това послание е много лесно да се разбере и е много валидно за всяко едно време. Така че ако публиката е запозната с основния сюжет, ще хване някои от шегите и мислите, които сме закодирали като символи. Ако пък не са чели Макбет, пак ще разберат идеята.“

В Канада представлението на трупата основно е насочено към тийнейджъри. В представлението има съревнования и битки като символи и изкуствена кръв за тях, има и сексуални сцени, но са представени хумористично. Трупата "La fille du laitier" е театрална компания в Канада и типично за нея е преносима театрална сцена, доста голяма, прикрепена към камион за доставка, театърът пътува така и играе навън на различни места. "В Канада, в Монреал, не много хора посещават театрите, затова ние отиваме при тях. Понякога театърът за тях е твърде скъпо удоволствие, твърде сложен." Мари си обещава, когато е учила театралната си специалност, че наистина трябва да направи нещо, за да може театърът да достига до повече хора и това да е безплатно за тях. И това да се превърне като зависимост от храна за тях, като душевна храна. И така стига до идеята за пътуващ театър, трупата започва през 2016 година и през лятото прави много семейни представления навън. Работи и с театъра на предметите, залага повече на движения и хореография, друг път на обекти, или пък на текст.

Най-новото представление на групата се казва "Преди да стана дърво". То е за болестите при децата. Работят с метода на звуците и поезията.

Представлението беше част от 12-ото издание на Международния фестивал за уличен и куклен театър "Панаир на куклите" на Столичния куклен театър.

Чуйте интервюто с Мари Елен Беланж в звуковия файл.

Снимка – Столичен куклен театър


По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба на художниците Алт в музея "Албертина" във Виена

В музея "Албертина" във Виена е показана изложба на Якоб Алт и неговите синове Франц и Рудолф. Художниците Алт – баща и двама синове – се числят към майсторите на акварела. Творчеството на тримата обхваща целия 19 век.  Творбите представят продължителен период от историята на изкуството от времето на стила бидермайер до изкуството около 1900 година...

публикувано на 26.11.22 в 11:15
Бойко Богданов

Лебедова песен

В епизод 476 "Трамвай по желание" запознава своята публика с експерименталния проект на режисьора Бойко Богданов по моноспектакъла на А. П. Чехов "Лебедова песен". Режисьорът използва този проект, за да разсъждава за човека, творчеството, изповедта, равносметката. И проглеждането. В предаването Богданов споделя и интересни факти от живота на..

публикувано на 26.11.22 в 09:05

Полина Герасимова: "Музико" превръща децата в магьосници

"Музико"  е музикален инструмент, разработен за деца, с приоритет за деца с увреждания. Уникалната му архитектура следва нуждите на незрящи деца, а технологичните му решения трансформират звук в светлина специално за глухи деца. Проектиран е с цел да даде възможност на деца да свирят заедно и едновременно, използвайки наличните си сетива. Основната..

публикувано на 25.11.22 в 17:00

"Pattern Recognition" в галерия "Little Bird Place"

Галерия "Little Bird Place" обикновено свързва своите проекти с иновации в областта на художествените изяви, с връзката наука – изкуство, с природата и натурата, като предмет на изследване, към активността на живата и неживата материя.  В този смисъл експозицията, която се представя в момента, със заглавие "Pattern Recognition", участниците ще обяснят..

публикувано на 25.11.22 в 16:50

Танцово-музикален пърформанс "Луната е на всички"

"Луната е на всички" е танцово-музикален спектакъл, който поставя на сцената въпроса за социалната кауза за равенството между всички деца . Проектът е финансиран от Агенцията за хора с увреждания, в който участват деца и младежи с проблеми в развитието, в риск, както и техни "нормотипични” връстници.  Темата на представлението се базира на..

публикувано на 25.11.22 в 15:10