Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Премиера на "Сеч. Една възбуда" по едноименния роман на Томас Бернхард

| обновено на 27.09.22 в 17:12
Снимка: Иван Дончев

Текстовете на австрийския писател не се появяват особено често на българска сцена. Представлението "Сеч. Една възбуда" е по идея на актрисата Елена Димитрова, която, заедно с актьора и режисьор Явор Костов-Йондин, създава първата сценична версия на текста в България. В него единствено действащо лице е писател, гост на вечеря на група виенски интелектуалци. Като един особен гротесков инквизитор, който без да напуска своя стол-трон ликвидира целия фалш, парвенющина и егоцентризъм на артистичния елит, той извършва почти аутопсия на лицемерното съществуване на всички присъстващи, включително и на своето собствено. Публиката се превръща в свидетел на интензивния вътрешен монолог на главния герой, но тя чува и външния свят. За нея е изграден сетивният образ на "невидимото", случващо се сякаш в съседната зала.


Процесът на работа по представлението започва от поредица лабораторни опити, силно повлияни от психодраматичните подходи. Визуалната среда на спектакъла е вдъхновена от известната картина на Франсис Бейкън с папа Инокентий Х.

"Светът на изкуството и животът в изкуството, важни в миналото почти до сакралност, се оказват унищожени от една чудовищна машина, която употребява и захвърля таланта. Отдолу наднича отчаянието, породено от разбитите надежди, страха от стареенето и смъртта", казва Елена Димитрова.


Томас Бернхард е един от най-значимите немскоезични писатели на XX век, наричан още "алпийски Бекет", "екзистенциален клоун" и липсващата връзка между Кафка, Бекет, Уелбек и Ларс фон Триер.

Представлението е реализирано от сдружение "Форс Минор" с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Австрийското посолство в София.


Премиерната на представлението е тази вечер, 27 септември, в РЦСИ "Топлоцентрала", от 19.30 часа.

Снимки: Иван Дончев
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Книгата "Белези от Рая" вплита в сюжета си думите от архаичния български език

Книгата "Белези от Рая" представя в сюжета си една добруджанска легенда, която преплита темите за стремежа към истината, силата на любовта и белезите, които всички носим в душите си. През 30-те години на миналия век, в една пролетна утрин млад мъж пристига в село Саръ меше, търсейки работа като овчар в чифлика на богат земевладелец. Будните му..

публикувано на 04.12.22 в 09:35

Е.Т.А. Хофман в Националната библиотека

През тази година се отбелязват 200 години от смъртта на Е.Т.А. Хофман – писател от епохата на романтизма, композитор, диригент, художник, сценограф, но и юрист, какъвто е бил през по-голямата част от живота си. Най-известен е като автор на приказки, а у нас е превеждан още от края на 19-и век – първоначално от френски и руски, а след това от немски..

публикувано на 03.12.22 в 09:00

Книга за предателството и свободата

"Оловна тишина. Историята на един разстрел" е новият документален роман на Ивайла Александрова, който излиза след "Горещо червено". След филма на Костадин Бонев по неин сценарий "Пет разказа за един разстрел" тази книга продължава да търси, събира и изследва фактите около делото на Никола Вапцаров и останалите подсъдими, но книга и филм, според самата..

публикувано на 02.12.22 в 17:10
Христо Добринов

Защо в оркестъра няма йерархия?

Флейтистът Христо Добринов от години реализира своя музикантски потенциал зад граница. В момента той е първа флейта в токийския симфоничен оркестър Yomiuri Nippon Symphony Orchestra . Роден е в София и започва да свири на флейта на около 8-годишна възраст. В "Нашият ден“ той разказва за невидимите страни на работата като музикант-оркестрант, за..

публикувано на 02.12.22 в 14:35

Преодоляване на мълчанието за миналото

През 2011 г. у нас излиза нейната книга "Преплетените времена на настоящето: България 20 години след 1989". Професор Надеж Рагару преподава История и памет за социализма и за Холокоста в Източна Европа в Университета за политически науки в Париж. Наскоро беше издадена на български и друга нейна книга: "И българските евреи бяха спасени…" История на..

публикувано на 02.12.22 в 12:06