Техническият университет в Нощта на учените, а и след това

Демонстрация на болида, направен от студенти, по време на откриването на новата учебна година на 26 септември.
Снимка: tu-sofia.bg

На 30 септември, петък, Техническият университет се включва в Европейска нощ на учените – SEARCH 2022 от 15.00 до 21.00 часа.
В зала "Проф. Цветан Лазаров" ще бъде изградено специално студио, което на живо и онлайн ще представи най-интересните проекти на университета, специално подготвени за Нощта.

На място посетителите ще могат да изпробват авиационен симулатор, създаден с участието на студенти, с който – ако имате нужните познания, ще можете да се издигнете и приземите.

Предвидени са демонстрации с дронове, както и на комуникация на земна станция с микросателити.


Ще можете да научите как се прави ракетен двигател лесно и как може да се лети в космоса икономично, както и нещо много важно и все по-актуално: как да се събира космическия боклук.

Ще бъдат показани и два болида, създадени от студенти; ще научите повече за приложенията на 3D принтирането, както и на новото поколение комуникация – тактилния интернет.

От няколко години специалности като машинно и софтуерно инженерство, както и програмите по киберсигурност се радват на засилен интерес от страна на кандидатите, а университет предлага не спира да развива и усъвършенства предлаганите бакалавърски, магистърски и докторски програми, обхващайки предизвикателствата на модерния инженеринг - виртуално инженерство, нанотехнологии, компютърни и софтуерни науки, изкуствен интелект, телекомуникации, енергийна ефективност и електротехника, авиационно инженерство, машиностроене, инженерен дизайн и логистика.

Повече за програмата в Нощна на учените, както и за възможностите за образование сред 31 специалности в 14-те факултета, шест от които на първо място в рейтинговата система на висшите училища, чуйте от разговора с д-р Владислав Прелезов, Връзки с обществеността на ТУ.


Снимки: tu-sofia.bg
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Джулс Хамънд

Вече се произвежда електричество с хартия и ензими

Миниатюрните батерии са сложни, скъпи и неекологични за събиране и рециклиране. Вече има тънки, леки и гъвкави хартиени биогоривни клетки, които са биоразградими, екологични и икономически изгодни. Технологията е разработена в Университета в Гренобъл, Франция. Хартиени биогоривни клетки използват ензими за преобразуване на глюкозата и..

публикувано на 03.12.22 в 13:05
Ферула е вид цъфтящо растение, предложено като кандидат за легендарния силфиум. Расте в района на Адана, Турция.

Изгубената виагра на древен Рим

Парфюм, подправка, афродизиак, предмет на лукса - силфиумът е бил любимата подправка на римляните, които я слагали върху почти всяко ястие. Силфиумът обаче пада жертва на собствения си успех и по времето на Нерон вече е изчезнал напълно, а днешните изследователи смятат, че е една от първите жертви на промяна в климатичните условия. Колко са го..

публикувано на 03.12.22 в 08:45
Венета Гаврилова и Мариела Станчева

Мариела Станчева: Математиката не е лесна, но е интересна

Ако много от преминалите през системата на средното образование ще приемат скептично втората част от твърдението, то е защото идеята за игровизиране на ученето все още трудно си пробива път в стандартното училище. Впрочем тя не е много популярна и сред широката аудитория, която по навик свързва ученето с принуда, сериозност, граничеща с досада, и..

публикувано на 02.12.22 в 18:06

50 години България космическа държава

На 1 декември в далечната вече 1972 г. в космоса е изстреляна първата българска научна апаратура Прибор 1 (П-1). Той е проектиран в създадената три години по-рано "Група по физика на Космоса" в БАН. "По това време страната вече има традиции в наземните проучвания на йоносферата (наелектризираната от Слънцето,"обвивка" на планетата) и логично..

публикувано на 01.12.22 в 14:58

Какво причинява войната на децата

"На първо място – болка и лишения, защото много от тях губят дома, родителите си, това, от което се състои всекидневната им безопасност. И ако до тях няма възрастни, на които да разчитат, това може да доведе до вътрешна катастрофа, в която на детето му е много трудно, защото нищо не му обясняват и то не разбира какво става." Това казва Наталия..

публикувано на 01.12.22 в 12:56