Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Христовият морал

Снимка: vidinskamitropoliya.com

Думите на Христос "Както искате да постъпват с вас човеците, тъй и вие постъпвайте с тях" са първата норма от основните начала на християнската социология, а и на морала, донесен в света от Спасителя. Това е основата, но тя не е достатъчна, за да се достигне до по-съвършен живот.

Синът Божи изяснява "Дай, за да получиш", но така постъпват и езичниците. От гледище на Христовия морал естествено тази максима трябва да прерасне в нещо повече. Съвършенството, което може да се постигне в нашите взаимоотношения, е изразено в Господните думи: "Но вие обичайте и враговете си, и правете добро, и на заем давайте, без да очаквате нещо; и ще ви бъде наградата голяма и ще бъдете синове на Всевишния."

Християнството е начин на живот, в който всеки е отговорен не само сам за себе си, но и за отношенията си към своите ближни. Дори и към враговете си. За нас звучи неестествено да обичаме враговете си, но след като Синът Божи го е поискал от хората, значи е възможно.

Надмогнем ли омразата, егоизма и гордостта в сърцето си, ние ще успеем да изпълним тази заръка, с което ще победим и врага в самите нас. Това не значи, че трябва да се съюзяваме с враговете си и да приемаме техните норми на "морал", а да се стремим винаги да проявяваме любов във всекидневните си отношения с хората. Чрез любовта към враговете си се доближаваме към своя Създател, защото "Той е благ и към неблагодарните, и към злите".

Заедно с ставрофорен иконом Дончо Александров, председател наварненския храм "Свети Атанасий", се спираме на Христовия морал.


Християнска поезия
Стихотворението "Дух, разум, мъдрост истина отвеждат" от Стоян Михайловски, в изпълнение на актьора Ириней Константинов.


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
братята Филип и Теодор Филипови

Механизирай ми фермата

Ако някой ден имам ферма, бих искала точно това – някой да се заеме с механизацията ѝ, така че достатъчно тежкият труд, полаган от един животновъд, да бъде облекчен значително. Тъкмо с това се занимават братята Филип и Теодор Филипови – от години обикалят ферми в страната, в които инсталират доилни и почистващи системи. Покрай работата си, наследена от..

публикувано на 28.11.22 в 15:15
SOS Детско селище Дрен

Велика Прахова: Нужно ли е алтернативно творческо обучение за деца?

Основната цел на проекта "От любов към изкуството“ е да подпомага и популяризира българското любителско изкуство по достъпен, ангажиращ интерактивен начин жителите на село Дрен, община Радомир. Откриха SOS Детски център в село Дрен В рамките на проекта се осъществиха 10 филмови прожекции на документални филми за големи български творци в..

публикувано на 28.11.22 в 12:10

Събирачите на памет от село Брезница

В полите на Пирин, на 17 километра от общинския център Гоце Делчев се намира живописното село Брезница – едно от малкото села, които не са засегнати от обезлюдяването, характерно за все повече краища на България. В момента населението на Брезница наброява над 3400 души. Безработицата в селото е рядко срещан проблем, неслучайно определят мястото..

публикувано на 28.11.22 в 11:58

“Ти дишаш това писмо“ – кои са замърсителите на въздуха в столицата?

Преди дни лекарската мрежа “Въздух за здраве“ изпрати писма, написани с мастило, направени от мръсен въздух на политици и обществени фигури. Писмата съдържат три капки фини прахови частици или 45 милиграма. Това е количеството мръсен въздух, който влиза в нашите дробове за пет месеца . Кои са основните замърсители на въздуха в столицата и..

публикувано на 28.11.22 в 09:35

В сянката на демона

Предаването е посветено на термина "съзависимост". Става дума за хора, най-често членове на семейството, към човек с болезнена зависимост от алкохол, наркотици, хазарт и други форми на обсесия. Тръгваме от факта, че всички зависим и сме съответно съзависими – както от историческото минало, така от политическите си елити, манталитета, характера си,..

публикувано на 28.11.22 в 08:19