Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Всичко за ранната музика в "Музика хисторика" – най-новото предаване по програма "Христо Ботев"

Снимка: Bibliothèque Virtuelle des Manuscrits Médiévaux

Този вторник (4 октомври) ви очаква първото издание на "Музика хисторика" – единственото предаване в българския радиоефир, посветено изцяло на ранната музика. Неговата цел е да запознава аудиторията с всичко, свързано с музиката на Средновековието, Ренесанса и Барока – не само с композитори и произведения от тези векове, но и със съвременни музиканти, представящи тази музика; тенденции и течения в исторически информираните изпълнителски практики; анализи на конкретни жанрове, техники и инструменти; нови концептуални проекти и компактдискове;  фестивали, конференции и събития, посветени на ранната музика. Време ще бъде отделено и за концертни предавания, в които да бъдат представени изпълнения, предоставени от Европейския съюз за радио и телевизия.


Основна задача на "Музика хисторика" ще бъде образоването на слушателите за света на ранната музика, която през последните 100 години в световен мащаб се радва на засилен интерес както от изпълнителска, така и от изследователска гледна точка. Непрестанно се разкриват нови произведения и автори, оформят се теории за изпълнителската практика на тези векове, пресъздават се цели събития, състояли се преди 400 или 500 години, така че публиката музикално да се пренесе в онова време и т.н. Целта на предаването "Музика хисторика" е да представя на радио аудиторията всички тези аспекти на ранната музика чрез актуална и научно обоснована информация, интервюта с изпълнители и музиколози и, разбира се, записи, илюстриращи както исторически информираните изпълнителски практики, така и проекти, вдъхновени от тях.

Настройте приемниците си на вълните на програма "Христо Ботев", за да научите повече за концепцията на предаването, както и за да "дегустирате" света на ранната музика чрез интересни факти и музика от Карло Джезуалдо, Алфонсо Ферабоско-син, Перотин, Пиетро Антонио Локатели,  Шевалие дьо Сен-Жорж, Уилям Бърд и Дитрих Букстехуде.

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Найджъл Кенеди

Класично и романтично от 5 до 8 декември

Понеделник, 5 декември. "Класично и романтично" с Цветелина Начева: • Панчо Владигеров – Класично и романтично, опус 24 - версия за оркестър, изпълнява СО на БНР с диригент Емил Табаков. Частите са: "Ригодон", "Сарабанда", "Менует", "Северна песен", "Лист от албум", "Малък марш"; • Димитър Ненов – Четири скици, изпълнители са СО на БРТ с диригент Васил..

публикувано на 04.12.22 в 12:05
Красимира Стоянова и Пьотр Бечала

Впечатляващ дебют на Красимира Стоянова в Мадрид

В съботната вечер (3 декември, от 20 часа) ще прекрачим прага на Театро Реал,за да съпреживеем емоциите на публиката на спектакъл на "Аида" от Верди състоял се на 3.11.2022 г. Това всъщност е премиерното заглавие, с което тържествено откриха сезона на 24 октомври в Кралския театър в испанската столица. Голям шум се вдигна в медиите заради..

публикувано на 03.12.22 в 08:30

Музикалният театър, оперетата и мюзикълът са жанрове на младостта

С една от последните си хитови премиери "Цигулар на покрива" Националната оперета отбелязва 50-годишен юбилей и 25 години творческа дейност на Александър Мутафчийски. Освен в ролята на млекаря Тевие, в постановката Мутафчийски е асистент-режисьор на популярния театрален режисьор Небойша Брадич. "Аз имам себе си за голям късметлия. За тези 25..

публикувано на 02.12.22 в 11:34
Аблайе Сисоко

Джаз плюс гриоти с кора

"Джазът – осмислена традиция" e тема, заслужаваща продължение. Както и активността на френския тромпетист Ибраим Маалуф, от чиито 6 проекта за последните 12 месеца миналият път представихме 5. Сега започваме с дуета му с Анжелик Киджо. Не само Франция ги свързва, както ще се убедим в съвместните им композиции. Франция свързва също голяма част..

публикувано на 30.11.22 в 16:25

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 декември 2022

1 декември Свири Филхармонията на Туринген Гота-Айзенах с диригент Алексей Барчевич. Солист: Ави Авитал (мандолина). 3.00 часа – Йохан Себастиан Бах (1685-1750), Концерт за цигулка в сол минор, BWV 1056 R. Солист: Ави Авитал (мандолина). 3.11 часа – Антонио Вивалди (1678-1741), Концерт в Сол мажор, RV 532 за две мандолини, струнни и континуо. Солисти:..

публикувано на 30.11.22 в 14:26