Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Вечер на музиката и поезията в "Перото" организира програма "Христо Ботев"

В памет на Екатерина Йосифова и Рада Панчовска

Снимка: Ани Петрова

Програма "Христо Ботев" на Българското национално радио организира Вечер на музиката и поезията на 4 октомври от 18,30 часа в Литературен клуб "Перото" на Националния дворец на културата. Поводът е Световният ден на музиката и Националният ден на поезията, който се отбелязва на 1 октомври, както беше през всички предишни години. Причините са ясни, това са изборите, твърдят организаторите. Водещи са Силвия Чолева и Бойко Ламбовски. Музиката е в ръцете на музикантите от Биг бенда на БНР.

Журналистката Силвия Чолева, поетеса и една от организаторките на събитието, разказва в "Нашият ден" защо е избрала за отправна точка творчеството на поетесата Екатерина Йосифова. 

Екатерина Йосифова

"Поезията е нещо, което успява – както и литературата, както и музиката – да ни детоксикира. Вади ни от бита и от тези конкретни неща, които ни заобикалят, за да знаем постоянно, че у нас има дух, че ние не сме само материални същества.

Идеята е жени поетеси да бъдат тази вечер "на сцената“. Това са съвременни български поетеси. Старах се, те да бъдат от различна възрастова група. Хора, започнали по-отдавна своя творчески път, и съвсем млади хора, които по някакъв начин са свързани с поезията на Екатерина Йосифова", посочва Силвия Чолева.

Литературата е част от живота и в нея се отразяват много неща. Има едно стихотворение на Екатерина Йосифова, което се казва "Потребност от поезия“, където четем:

"Заради живеенето, заради безвластието, заради движението със всякакви посоки, заради истинността, по-голяма от истините.“

Стихове ще четат Мила Миндова, Кристин Димитрова, Миглена Николчина, Аксиния Михайлова, Боряна Кацарска, Белослава Димитрова. Съвсем младите Габриела Манова и Преслава Виденова, Мирела Иванова, Ана Цанкова, Мариана Георгиева.

Рада Панчовска

"Една друга наша поетеса си отиде, която е много важна за българската литература, това е Рада Панчовска. Тя винаги е стояла в тишина и не беше от шумните хора. Ето какво пише Иван Теофилов за нея: "Тя е един, в най-добрия смисъл, литературен отшелник и дълбоко вкоренен в творчеството си. Литературните шумотевици не я занимават, светските привички са ѝ чужди. Няма да я видите и на телевизионни екран да говори разточително, елитарно и сложно и да изтъква своята значимост. При това не страни от средите и редовно посещава литературните събития, но винаги с едно незабележимо присъствие, което ѝ дава възможност да наблюдава, вместо сама да бъде наблюдавана", казва  Силвия Чолева. 

Целия разговор със Силвия Чолева можете да чуете в звуковия файл. 

В "Артефир" Силвия Чолева споделя още: "Предложих един дълъг списък с авторки. Трябва да се каже, че тази година поводът не е приятен, но все пак е важно да се покаже жест към паметта на Екатерина Йосифова. Само жени ще четат както свои, така и на Екатерина Йосифова стихотворения.

Този празник на поезията и музиката е повод да се чуе поезията, да се чуе определена музика. Поезията и музиката винаги са били свързани още от самото си зараждане и ми се струва, че тази комбинация е прекрасна, допълва Силвия Чолева.

Силвия Чолева

"Напоследък поезията се превръща в бегли маркирания в социалните мрежи. Стойностната поезия е далеч от това. По начало социалната мрежа не може да даде задълбочена информация, така че аз лично винаги препоръчвам на хората да търсят книгите“, казва Силвия Чолева.

"Ще бъдат представени поетеси, които творят в съвремието ни, които са с утвърдени имена и пишат по различен начин. Поезията у нас често пъти залита в някаква мода. И виждаш едни стихотворения, които много си приличат, защото сега се пише по този начин. Това за малка литература, като нашата, е доста вредно", твърди Силвия Чолева.

Свои стихове ще представят Ана Цанкова, Аксиния Михайлова, Боряна Кацарска, Белослава Димитрова, Габриела Манова, Преслава Виденова, Мирела Иванова, Мариана Георгиева, Мила Миндова, Кристин Димитрова, Миглена Николчина и др.

Ето едно стихотворение на Екатерина Йосифова:

"Нови стръкчета под снега, 

всеки режим заслужава бунт“.

Какво още разказа поетесата Силвия Чолева, чуйте от звуковия файл.

Снимки – Ани Петрова, БГНЕС, nationallibrary.bg, личен архив на Белослава Димитрова
По публикацията работи: Наталия Маева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

До Созопол и пак натам

От Созопол и "О-солената риба" екипът на "И рибар съм, и ловец съм" се завърна леко травмиран и посърнал! Оказа се, че Градът на спасението може и… да те убие. Със спомени! Спомени за чироза, което се оказа пролетната суха скумрия.  Спомени за кюфтета и луканки от моруна! За калкан с кисело зеле!!! За гàросите, приготвяни от черния дроб на скумрията..

публикувано на 07.12.22 в 17:40

Мона Каушик: Индийците лесно приемат българския език

Мона Каушик е фолклорист, писател и университетски преподавател и е родена в Индия, но вече повече от 20 години живее постоянно в България.  Завършва висшето си образование по хиндиезична литература в Индия и след като специализира български език и литература в Софийския университет "Св. Климент Охридски", става и по настоящем е..

публикувано на 07.12.22 в 15:50
Александър Симидчиев

Нужно е цялостно преформулиране на стратегията за детско здравеопазване

На 6 декември 2022 г. на експертна среща в Народното събрание, организирана от депутати от "Демократична България“, бяха обсъдени стратегическите цели на проекта за Държавна детска болница и изискванията, които ще бъдат заложени в заданието за изграждането ѝ.  Без анализ на нуждите за следващите 30 години няма как да се направи качествено задание за..

публикувано на 07.12.22 в 13:35
Д-р Николай Шарков

Какви промени са нужни за стоматологичната грижа в България?

Около 160 хиляди деца у нас имат поставени силанти на първите си постоянни дъвкателни зъби за превенция срещу образуване на кариес, като част Националната програма за профилактика на оралните заболявания.  В "Нашият ден“ д-р Николай Шарков , председател на Българския зъболекарски съюз, избран през 2021 г. за ковчежник на Световната дентална..

публикувано на 07.12.22 в 12:10

Доброволци разчистваха изворите в две села в Северозапада

Мисия “Вода“ се състоя в Северозапада. Доброволци почистиха старите извори в двете мездренски села Ослен Криводол и Лик. Инициативата в двете села се проведе на 25 и 27 ноември. И в двете села имаме добър пример в контекста на мисия “Вода“. Как местните жители в сътрудничество с местната власт организират почистването на извори и опазват..

обновено на 07.12.22 в 11:30