Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Красимир Ранков: Обичам бурното море, не обичам тихите води

4
Снимка: Георги Вачев / ДТ „Николай Масалитинов“

Красимир Ранков влиза в кожата на стария рибар Сантяго в първия си моноспектакъл "Старецът и морето". Представлението е най-новото заглавие в репертоара на Драматичния театър "Николай Масалитинов" в Пловдив.

Автор на сценичния вариант по едноименната повест на Ърнест Хемингуей е Александър Секулов.


"Драматургът на Пловдивския театър Сашо Секулов ми предложи този текст и още в първия момент страшно много ми допадна. Усетих го като нещо много лично и се съгласих да участвам в тая авантюра.

Приех го като моя лична тема, защото тия неща вълнуват навярно всеки човек – за смисъла от борбата, да устоиш, да издържиш. Основната, христоматийна реплика на Хемингуей е: "Човек може да бъде убит, но не и победен".

И една друга, паралелна тема, която също много ми хареса – за съвестта, за ценностите в живота. Имаме ли право, нямаме ли право, доколко имаме право… Съвестта като мерна единица", разказа в "Артефир" Красимир Ранков.


Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.

Актьорът е направил и постановката на спектакъла, а за режисурата се е доверил на брат си Веселин Ранков.

Сценографията и костюмите са на Мариета Голомехова. Музика – Мира Искърова.


Премиерата на "Старецът и морето" е на 7 октомври.

Снимки: Георги Вачев / ДТ "Николай Масалитинов"
По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Людмила Даскалова за спектакъла "Право в очите"

В Драматично-куклен театър "Константин Величков“ - Пазарджик се състоя премиерата "Право в очите" от Весел Цанков и Георги Мамалев. Режисьор на спектакъла е Владлен Александров, сценография Боряна Семерджиева. Двете действащи лица Той и Тя са поверени на Георги Мамалев и Людмила Даскалова. "Импровизирано телевизионно студио, в което неудобните въпроси..

публикувано на 09.12.22 в 17:45

"Артикулат" – звуков пърформанс, генериран от компютър

Звуковата пърформанс инсталация "Артикулат" е дело на четирима музиканти, които чрез аудио-визуална компютърна система пресъздават музиката, генерирана от компютър, на база на техните чувства и мисли по време на концерта, както и на базата на усещанията и емоцията на публиката. Всеки музикант е оборудван със специално устройство за биофийдбек, което е..

публикувано на 09.12.22 в 16:56
Софи Дол, Дарина Маринова и Пия Лейно (от ляво надясно)

Софи Дол и Пия Лейно – гости на Софийския международен литературен фестивал

Французойката Софи Дол и финландката Пия Лейно са специални гости на Софийския международен литературен фестивал, който се провежда успоредно с Панаира на книгата . Срещата е на 9 декември от 19 ч. в Мраморното фоайе на НДК. Френската писателка и актриса Софи Дол е в България, за да представи книгата си "В голямата обществена пералня". Преводач е..

публикувано на 09.12.22 в 16:10
Сезоните на живота

"Следи по пътя" – акварел и маслена живопис на Селма Тодорова

След юбилейното си представяне с акварелни творби   във варненската галерия "Графити" през лятото, художничката Селма Тодорова отбелязва 60-ата си годишнина и в София с голяма изложба на акварел и маслена живопис. Юбилейната експозиция "Следи по пътя" се открива тази вечер (9 декември) в зала "Райко Алексиев" на Съюза на българските художници. В нея..

публикувано на 09.12.22 в 13:21

За странната комбинация да си доцент и рокаджия

Да си доцент и рокаджия е странна комбинация . Но Ангел Ангелов-Джендема владее двете си лица еднакво добре .  Той предизвикателно съчетава академичната кариера в езикознанието с бунтарската си музика. Български рок певец или езиковед  Ангел Ангелов-Джендема е много ярка и самобитна фигура. От една страна, той е типичен академичен..

публикувано на 09.12.22 в 13:00