Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Вацов: Сегашните избори са резултат от "Задругата“ на корупционерите и руските пропагандатори

проф. Димитър Вацов
Снимка: НБУ

Как руската пропаганда в българските медии повлия на изборите у и как тя се "отразява" в поведението на "Възраждане" в БТА нас, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" проф. Димитър Вацов, философ, културолог, университетски преподавател.

Поведението на Костадин Костадинов

"Костадинов повтаря едно към едно опорките на руската пропаганда. Руската пропаганда е военизирана. Така да се каже сегашната война срещу Украйна буквализира с кръвта на жертвите нещо, което Русия от много години стъпка по стъпка прави в публичното пространство – насищайки го с военизирана пропаганда, обявявайки Запада за враг. Всеки, който се съпротивлява на линията на Путин и на Кремъл, за тях е чуждестранен агент. Такива са всички протести, цветни и нежни революции, такива за тях са и всички медии, които огласяват истината. Ето, че Костадинов се опитва да прави това на наша почва. Той не е първият, но досега само той го прави толкова отчетливо.

Като противодействие на неговите думи може да се каже, че няма нищо нелегитимно в това медии и граждански организации да получават финансиране от чужбина и то от демократични институции по прозрачен начин. "Америка за България", германските политически фондации, фондове извън ЕС или в ЕС, които помагат на демократичния процес в България и други страни. Най-жалкото е, че в България не се разбира това, че медиите и гражданския сектор трябва да бъдат дофинансирани от самата държава, като независима друга инстанция. В България няма фонд, който да подпомага граждански инициативи и затова е такова дереджето на медиите.

Вместо това, руската пропаганда, и в частност Костадинов, казват не само, че не трябва да има независими медии, а и всички, които получават външно финансиране, трябва да бъдат обявени за чуждестранни агенти и дори евентуално закрити, както е вече в Русия. Това е пътят към тоталитаризма."

Какво му дава сила

"Костадинов радикализира тази реторика, която Волен Сидеров, Валери Симеонов, Каракачанов, Джамбазки вече от десетки години въртят в нашето публично пространство. Не мисля, че Костадинов е толкова силен, разбира се, има риск от радикализация, но виждаме, че българското радикално "дясно", българския протофашизъм не успява да пробие много над 10% и това е традиционна ситуация в последните 10-15 години."

Руската пропаганда и българските избори

"Ако тази военизирана пропаганда, която се просмука и в нашето публично пространство, има пряк ефект върху изборите в България, то това е в няколко пункта. Първо, вече избухна война и пропагандата се радикализа, а Костадинов е еманацията на тази радикализация. По-лошият ефект обаче от цялата тази пропаганда, която навлезе без сериозна съпротива от страна на държавата и на публичните институции в нашето поле, е, че много граждани се демотивираха и деактивираха граждански. Защото си представят черно-бял свят, който е с две страни.

Тази пропаганда е много удобна на хората, които се отказват да поемат върху себе си тежки решения – тези, които не искат да слушат за война и лесно казват "те и едните, и другите са маскари". Тези хора обикновено не са путинисти, а споделят нагласа, която е компромисна. Тази нагласа се олицетворява и от редица български политици като Румен Радев и Корнелия Нинова, които се опитват да се крепят на двата стола с мотива – да не въвличаме страната във война. С тази мантра се отлагат всички ясни решения за това накъде да върви България в ситуация на реална война. Радев успя с тази мантра да блокира даването на оръжейни помощи на Украйна, той се опита, но не успя да блокира решението на правителството на Петков да не плащат на "Газпром" в рубли. И в момента за трети път, което е и най-бруталният случай, Радев пак с мантрата да не въвличаме България във война, отказа да подпише декларацията в подкрепа приемането на Киев в НАТО. Така че, ето, виждаме една ефективна формула, която всъщност подкрепя Русия и руския национален интерес. Защото руският национален интерес е Украйна да не бъде въоръжавана, да се купува в рубли и Украйна да не бъде приета в НАТО."

Няма съпротива на държавата срещу руската пропаганда

"Един от големите проблеми на политическото ни пространство и сегашните избори са двата фронта – за и против Русия е единият, другият е "за" и против корупцията, статуквото. Един от големите успехи на руските корупционери е, че успяха да създадат тези две разграничителни линии. Те всъщност са едно. И предишното правителство тръгна бавно и неловко, заради компромисите, които трябваше да направи, за да има кабинет (коалиция с БСП), все пак, тръгна да показва, че тези два фронта на противопоставянето на руската агресия и на противопоставянето на корупцията са един и същи фронт. А те са един фронт, защото по отношение на Турски поток няма друг начин да бъде обяснено защо платихме три милиарда, за да го построим, като не е ясно кога ще го изплатим, но помага да се разпали войната в Украйна. Има много натрупани обосновани съмнение, които не достигат до своята сериозна развръзка поради неработеща прокуратура и неработеща като цяло система на сигурност. Държавата е проядена от корупция и институциите не могат да работят. Трябва да прочистим държавата си, тогава ще стане ясно къде седим в геополитически план.“

Аргументите в подкрепа на Русия

„Аргументът, с който подкрепяме Русия е защото ни е страх от нея, защото не сме добре въоръжени, но това не е така, защото сме част от НАТО. Страхът е нещо, което се насажда в населението, а не е нещо, което би трябвало институциите да поддържат. Като отпадне този аргумент, остава другият - през Русия идват лесни за усвояване пари, които не са достатъчно легални, защото нямам обяснение как може да бъде построен с парите на българските данъкоплатци Турски поток, който е вреден за европейската сигурност. Няма дадено нито едно смислено такова обяснение. Публичността на ДАНС за Турски поток се появи едва при правителството на Петков. Редно е да бъде запазена тази публичност, както и резултатите на тази публичност да бъдат обяснени. Тоест не само да се каже, че гоним дипломати по сведение на ДАНС, а и да се кажат основанията, че тези дипломати са разпознати като вражески агенти. Тоест би трябвало нивото на секретност да спре да служи за параван за кражба и прикриване на хора и далавери в държавата.

Но не съм оптимист, защото сегашните избори и бъдещ парламент са резултат от "Задругата на корупционерите и руските пропагандатори, тоест,  корупцията и "руската стъпка" в България са в синхрон у нас.

А отговорността за сегашната ситуация е на тези, които свалиха предишното редовно правителство – ГЕРБ, ИТН, ДПС и "Възраждане"."


По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Младите, киното, или накъде ни насочват мечтите?

В рубриката "Културен код" на предаването "Terra Култура" Теодор Неделчев, ученик, който се занимава с кино, сподели своята история и вдъхновение. В отговор на въпроса кога е решил, че ще бъде свързан с киното, той разказа: "Тази идея ми беше дадена още в ранното детство от моя баща, който обожаваше да гледа филми. Аз бях примамен доста приятно..

обновено на 24.06.24 в 13:52

Студентски театрален фестивал в Хасково за трета поредна година

На 24 юни в Хасково се открива третото издание на единствения студентски театрален фестивал в България "Сцена на края на града". За програмата и участниците е разговорът със Стелиян Николов, директор на ДКТ "Иван Димов" – Хасково. Ето какво каза Стелиян Николов в ефира на предаването “Нашият ден”: "Фестивалът се провежда за трета поредна..

обновено на 24.06.24 в 12:34

Фестивалът на дивите цветя в Родопите с 11-о издание

В рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" представяме единадесетото издание на Фестивала на дивите цветя в Родопите. Тази година фестивалът поставя акцент върху изложението на местни производители, предлагащи екологично чисти продукти от планинския район. Илия Годев , организатор на фестивала, разказва за събитията и акцентите на..

обновено на 24.06.24 в 11:07
Яна и Димитър Недялкови

Влез в обувките ми

Все повече съвременни изследвания казват, че обувките, които носим, имат решаващо значение за здравето на телата ни. Бързите масови производства на обувки казват, че можем да носим всичко, стига то да ни е по джоба. Занаятчийските производства на обувки казват, че е важно да запазим човешкото лице на всеки един занаят, следователно – човешките..

публикувано на 23.06.24 в 10:35

Рожденият ден на Църквата

На Петдесетница своя рожден ден чества и основаната от Христос Църква, защото тогава тя бива осветена от Св. Дух, Който остава завинаги в нея, за да я ръководи като продължителка на човешкото спасение. Св. Йоан Златоуст уподобява живота на море, което всички трябва да преплуваме, а ос­нованата от Бога Църква на кораб, който никога не потъва, защото..

публикувано на 23.06.24 в 09:20