Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Големите музеи в Европа и САЩ

Проф. Румен Генов (вляво) и Румен Дечев
Снимка: Божидар Любенов

Проф. Румен Генов, автор на статии и книги по теми от европейската, британската и американската история е гост на предаването "Европейски паралели". Проф. Генов завършва история и английски език в Софийския университет "Св. Климент Охридски", където получава докторска степен. Специализирал е в Питсбъргския, Джорджтаунския и Оксфордския университет. Дългогодишен преподавател е в СУ "Св. Климент Охридски", Националната художествена академия, Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград и Нов български университет.

Проф. Генов сподели своите впечатления от някои емблематични музеи в Европа и САЩ – Британският музей в Лондон; Музей и художествена галерия "Ашмолеан" в Оксфорд; Музеите на Ватикана в Рим и Италия; Музеят "Прадо" в Мадрид; Вашингтон – Музеят на американското изкуство "Смитсониън" – 19 музея, които са част от Института "Смитсониън" – най-големият музей, образователен и изследователски комплекс в света – и други. По негово мнение музеите са много важни културни центрове.

"И всъщност те са един обект на поклонение, на поклоннически туризъм, в културния смисъл на думата. Както например е направил патриархът на българската литература Иван Вазов в 1884 г., заедно с Михаил Маджаров. Те и двамата тогава са съвсем млади хора. Правят едно посещение в Италия – пътьом през Гърция минават, разбира се – Атина. И Вазов оставя една стихосбирка, един цикъл "Италия"– и тя е израз на това негово преклонение пред италианската култура, включително и тази, която е включена в музеите, налични по онова време. А пък цяла Италия е един огромен музей. Всеки културен човек смята за свое задължение, част от неговото формиране е да посещава такива музеи! И това не е чисто културен туризъм. Това е нещо повече, разбира се!"

Със своята гледна точка за ролята на музея в днешния ден към разговора се присъедини и Румен Дечев, познат на аудиторията като общественик, политолог и книгоиздател: "Музеите са едно място, където се събират артефакти от миналото на обществата. В този смисъл за тях се казва, че са място на паметта и те предоставят възможност хората да се запознаят с постиженията на цивилизацията. И от тази гледна точка те имат много важна възпитателна роля за формирането на човека, който трябва да осъзнае своето чувство за принадлежност към една страна и цивилизация. И основна насока на една държава трябва да бъде съхраняването на културното наследство."


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Носталгия по бунта

"С криле обърнати към Рая" е дебютната изложба на Георги П. Павлов, която може да се види в пространството на галерия "+359". Тя полемизира факта, че революционният, утопичният и бунтарският заряд на младежките субкултури от миналия век е загубен. "Тези субкултури все пак са успявали да влияят на обществото и да променят някакви неща, а днес..

публикувано на 01.10.24 в 17:10

"Портрети отвисоко" на Руфина Ву и Щефан Канъм

Фотографии и архитектурни планове на незаконни постройки по покривите на високите сгради в Хонконг показват в  проекта "Портрети отвисоко" Руфина Ву и Щефан Канъм. Експозицията е в столичната галерия "Синтезис".  Архитектурните планове са начертани от Руфина Ву, която е архитект, родена е в Хонконг и често превръща в изкуство собствените си наблюдения..

публикувано на 01.10.24 в 16:46

Боян Тончев и неговият "Безкраен свършек на света"

Боян Тончев е журналист, писател и сценарист. Той е възпитаник на Софийския университет, където е завършил философия. Работил е като сценарист в телевизионното предаване "Господари на ефира", бил е и редактор в "Дневник". В момента работи за "Свободна Европа". Автор е на сборниците с разкази "Безкраен свършек на света", "Животът като следобедна дрямка"..

публикувано на 01.10.24 в 16:06

Пътят на сърцето във филма "Сватба" по Николай Хайтов

Постановъчен костюмен филм, който не сме гледали от години в българското кино – така критиците определиха филма "Сватба" на Магдалена Ралчева. Той получи наградата на гилдия "Критика" към СБФД на 42-рата "Златна роза" заради достоверността си и изисканата си стилистика. Филмът е екранизация на едноименната творба на Николай Хайтов от сборника му..

публикувано на 01.10.24 в 12:57

Пътешествие до Виена в Световния ден на кафето

През 2011 година виенските кафенета са включени в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. На 1 октомври, когато традиционно се отбелязва Световният ден на кафето , мислено се отправяме на пътешествие във времето и пространството – в красивата атмосферата на XIX век, която все още може да бъде усетена в австрийската столица...

публикувано на 01.10.24 в 09:28