Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Облеклото като начин на мислене

Събуждаш се – понякога лесно, в много повече случаи леко в несвяст. Ставаш от затопленото и придобило формата на тялото ти легло. Оставяш рутината да направи останалото: водата да отмие онова, което не искаш да вземеш със себе си през следващите часове; пиеш кафе, може пък и цигара да запалиш, ако това е включено в списъка ти с навици; поглеждаш храната и не ѝ се отдаваш, често тя не ти е приятел рано сутрин, въпреки да знаеш, че е повече от нужна точно по това време. И след като поставиш отметка на всичко това, идва ред на първия ти избор за деня – предстои ти да отвориш гардероба и да потънеш в цветове, материи, смес от прах, омекотител, парфюм и мирис на спомени – от хора и най-вече от теб. Какво да бъде – тъмносините дънки, в които се чувстваш най-удобно, а и добре ти стоят, или да заложиш на черен спортен панталон, който на всичко отива? Ами отгоре – бялата риза, която ти придава небрежно елегантен вид, или пък масленозелената тениска с якичка, която може да свърши същата работа?

Ако си жена обаче, не се изчерпваш с възможностите толкова лесно, има рокли в топли цветове, които подчертават красотите на тялото ти, поли, които изискват да сложиш и нещо в тон отгоре, а това вече е друга врата, която по-добре да не отваряш, панталоните с ниска или висока талия, дънките, които уж не са за дами, но пък така изразително говорят на тях. Обувките вече крещят от мястото си и викат останалите аксесоари на съвет.

Тежък е изборът, но не защото разнообразието е голямо, а защото от това какво ще облечеш – става ясно какво начало на деня ще поставиш и всичко останало, което следва от него. Ако не ти се занимава и просто хванеш каквото и да е, говори най-вероятно, че днес не ти е ден. Дори няма да захващаме темата, че подсъзнанието ти всъщност много добре съзнава това. Ако пък много държиш да изглеждаш добре, е почти сигурно, че времето в един момент ще започне да те притиска, защото го губиш в избори.

Да решим обаче, че ще оставим встрани настроението ти точно днес и ще се заемем със самите дрехи в гардероба ти. Те разказват теб и ти често забравяш това, а в някои случаи прекалено добре го знаеш. Дрехите ти са избор, който показва какъв си и какъв искаш да бъде. Те са впечатлението, което ще оставиш в околните, и мнението, което дълго ще имат другите за теб. Те са статуса ти, и то не само във Фейсбук, където също може да прекаляваш с показването.

Дрехите разкриват човешката психика, която прикриваме зад думи, дела, мисли и премълчани истории. Дали имаме очи за откритието им обаче? И какво всъщност можем да научим за състоянието на една нация и времето, в което живеем, именно от дрехите ни?

За това говорихме в "Какво се случва" – за облеклото като начин на мислене. Доц. Мариела Гемишева, моден дизайнер, артист в областта на пърформанса и преподавател в НХА, разказа какво за нас, за времето, в което живеем, а много по-често за времето, в което само си мислим, че живеем, и за състоянието, в което се намираме, но и за състоянието, което имаме, говорят дрехите, в които се обличаме.

Чуйте в звуковия файл.

Снимките са от изложбата на Мариела Гемишева "Неслучайно присъствие“ – Художествена галерия - Казанлък
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимка на Евгени Димитров: Джаз по Витошка (1992)

Духът на софийските улици във фотографска изложба на Евгени Димитров

Фотографът Евгени Димитров представя свои творби в изложбата "Фрагменти от уличната сцена на 90-те". В нея той включва 15 снимки от мозайката на многобройните уловени мигове през този период. Подборът им е почти естествен и включва първите улични музиканти, прославящи България и до днес, смелите копки към прогреса, зараждащите се субкултури,..

публикувано на 09.07.24 в 16:55

Пътищата на Вера Немирова към Рихард Вагнер

Вера Немирова, едно от най-ярките имена в съвременната оперна режисура в Европа, постоянен гост-режисьор на Държавната опера във Варна, представя днес, 9 юли,  в Арт салона на Радио Варна своето творчество, свързано с Рихард Вагнер.  Нейното пристрастие към оперния колос проличава във всяка от сценичните реализации на негови произведения, които тя..

публикувано на 09.07.24 в 16:16

Народният театър "Иван Вазов" с изложба и постановка за 174 години от рождението на Иван Вазов

Днес се навършват 174 години от рождението на патриарха на българската литература Иван Вазов. По този повод Народният театър, който носи името на писателя, отбелязва годишнината с изложба и постановка.  Драматургът на театъра поетесата Мирела Иванова е организатор на експозицията "Иван Вазов и Народният театър", която се открива днес, 9 юли, в..

публикувано на 09.07.24 в 16:05

"Рождественски камбани" на д-р Стефан Мачев

Стефан Мачев е лекар, завършил медицина в Хумболдовия университет в Берлин, където защитава докторат в Института по съдебна медицина с отличие.  Завръща се в родината и работи в Националната кардиологична болница, като има признати специалности по ангиология, вътрешни болести и образна диагностика.  Пише стихове от младежката си възраст, като е..

публикувано на 09.07.24 в 15:23

Какво представя проектът "Дипломантите"?

Дипломирането, момент, който всички студенти очакват с нетърпение, но когато всъщност настъпи момента идва място на една носталгия за отминалите години и един страх какво следва след това. За втора поредна година проектът на Националната художествена академия "Дипломантите" дава възможност на завършилите студенти от всички специалности да представят..

публикувано на 09.07.24 в 14:51