Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За женското предприемачество и дигитализацията

Снимка: Мрежа за женско предприемачество "Бизнес на високи токчета"

Процесът на дигитализация дава нови хоризонти и възможности за подкрепа на женското предприемачество. Изследвайки специфичните проблеми на жените предприемачи в контекста на техните роли като майки, съпруги, ангажирани със семейството, се оказва, че тяхната ангажираност с бизнеса е по-затруднена, споделя в "Нашият ден" доц. д-р Костадин Коларов, директор на Института по предприемачество към УНСС. 

"Все по-голям става делът на жените предприемачи. Въпреки че не очакваме скоро той да се изравни с този на мъжете, именно поради по-голямата натовареност с други роли извън бизнеса", допълва  експертът.

За нуждите на проекта е формиран международен екип, който разработи учебна програма, по която ще бъдат обучени експерти, които да предложат обучения и менторски сесии, съобразени с нуждите на жени предприемачи, дигитализиращи бизнеса си, като им помогнат да преодолеят препятствия, пред които са изправени при дигитализацията. 

"Сблъскваме се с един проблем, слабото познаване на дигиталните инструменти дават и от там нуждата за специално обучение и подготовка", посочва доц. Коларов.

Експертите, които са част от проекта, ще помогнат жените предприемачи да се справят с дигиталните предизвикателства в техния бизнес. И като резултат това трябва да доведе до увеличаване на бизнес доходите на жените предприемачи и да намали времето и разходите, които трябва да отделят за определени бизнес задачи.

"Пандемията ни връхлетя и много бързо жените трябваше да се преориентират и да преминат към дигиталното пространство, за да могат да запазят бизнеса си и в същото време да не се лишат от доходи. Тогава се усети нуждата и потребността от тези знания“, твърди Ива Владимирова, председател на Мрежата за женско предприемачество "Бизнес на високи токчета"

През тази година Мрежата за женско предприемачество "Бизнес на високи токчета" навършва шест години.

"Първият алманах на дамския бизнес дойде като естествено последствие от програмата и ние се разширихме, а Мрежата за женско предприемачество "Бизнес на високи токчета" направи шест години“, разказва Ива Владимирова.

На 13 октомври от 14.00 ч. в Голямата конферентна зала на УНСС ще се проведе заключително събитие "Учебен план за изграждане на цифрови компетенции у жените предприемачи и препоръки за неговото внедряване в обучителните практики на дигиталните експерти и организациите, подкрепящи женското предприемачество", като от част от проекта DIGI Woman. В проекта се включат организации от Италия, Австрия, Гърция, Латвия, Хърватия, както и Националният технически университет "Харковски политехнически институт“ - Украйна.

Целия разговор с доц. д-р Костадин Коларов и Ива Владимирова чуйте в звуковия файл.

Снимка – Мрежа за женско предприемачество "Бизнес на високи токчета"

По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Боженци: Легендата за болярката Божана и как селото става културен резерват

През тази година се навършват 60 години от създаването на Архитектурно-историческия резерват "Боженци". Според легендата, селото е основано от болярката Божана, която през 1393 г., бягайки от превземането на Велико Търново, се укрива със семейството си в планината и стига до малка рекичка. Тя се установява по северните склонове на Стара планина и полага..

публикувано на 23.08.24 в 11:09
Илюстративна снимка

Инициативен комитет възражда емблематичния ансамбъл "Габрово"

В мобилното студио на предаването "Нашият ден" от град Габрово гостува 27-годишният хореограф и режисьор Иван Любомиров, който изпълнява и длъжността заместник-областен управител на Габрово. Той е също така член на инициативния комитет за възстановяването на ансамбъл „Габрово“. В интервюто той сподели важни аспекти около историята и бъдещето на..

публикувано на 23.08.24 в 10:15
Илюстративна снимка

Младите герои на Шипка: Ученици изкачват стъпалата към Паметника на свободата

Ден преди кулминацията на националното честване, посветено на Шипченската епопея, ученици ще се състезават в традиционната надпревара по скоростно изкачване на стъпалата към Паметника на свободата на историческия връх. Стартът ще бъде даден днес в 10 часа. Ученици от 5-ти до 12-ти клас ще застанат на старта в подножието на Паметника на свободата, към..

публикувано на 23.08.24 в 09:45
Диян Стаматов

481 свободни места за училищни директори: Има ли достатъчно подготвени кандидати?

На 19 август 2024 г. приключи кампанията за набиране на кандидатури за училищни директори в България. С общо 481 свободни места в страната , въпросът дали има достатъчно подготвени и мотивирани кандидати за тези позиции предизвиква значителен интерес. В ефира на предаването "Нашият ден" Диян Стаматов , председател на Съюза на работодателите в..

обновено на 22.08.24 в 10:40

Избрано: Как да консумираме безопасно подсладители: E-sladko предлага решения

През август предаването Lege Artis  поставя акцент върху някои от най-интересните интервюта, излъчени през годината. Сред тях се откроява разговорът с Елисавета Котова , председател на Асоциацията на децата с диабет, която представи първата българска информационна платформа за подсладители – E-sladko. Целта на E-sladko е да информира хората за..

публикувано на 21.08.24 в 13:14