Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Парушев: Боровете са моята съдба и приключение

10
Снимка: stubelgallery.com

Галерия "Стубел" представя самостоятелната изложба на художника Атанас Парушев, с прозвището Шока. Това са произведения – предимно творби върху хартия, както и цикли платно с маслени бои, изповядващи неговата магнетично артистична, изчистена до болка живопис. Вдъхновени от Дзен будизма, от преклонението към Ван Гог, те са превърнати в "инструмент на състраданието", както казва самият автор. 


Атанас Парушев е особена порода артист, нахъсан, импулсивен, романтик. Носи особена харизма, а работата му с хартията често го води до изтощение, защото, както той казва: "Материята в тубите е боя, а върху платното е цвят, който е в състояние да влияе на психическото състояние на зрителя“. Картините му са почит и към един шотландски поет Кенет Уайт, особено от неговата поема за Боровете, като живи особени същества на природата. Така голям цикъл в изложбата на художника са Боровете, други заглавия – "Дъжд", "Дървета през зимата", "Гравитация", "Перуники", "Реквием", "Оранж". Отличава се и една творба, изключително въздействаща – "Сърце", посветена на негов колега.

Юлия Петрова и Атанас Парушев
Ето редове от тази поема на Кенет Уайт, която разкрива много за характера и същността на този голям художник и артист – Атанас Парушев:

"Сега, като ме приближите, подгответе се за нелепости, нищо други освен боровете е моята философия. Да, аз нещо повече от бор съм. Метафизичния ми танц е сърце на съществуването. Клоните на моя мозък тръпнат под дъжда и слънцето, а гората на ума е оплождана от вятъра“

Тази година, през февруари, Атанас Парушев бе удостоен с наградата за живопис "Владимир Димитров-Майстора".

Изложбата на Атанас Парушев представя в "Артефир" Яна Братанова от Националната художествена галерия. Както обикновено, самият художник казва: "Какво да говоря, моите картини говорят достатъчно".

Изложбата може да бъде видяна до 27 октомври 2022
Снимки: галерия "Стубел"


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Емил Янев и Наталия Цекова

Наталия в страната на чудесата

В епизод 529 "Трамвай по желание" представя на своята публика актрисата Наталия Цекова . Наталия е от Елин Пелин, израснала в с. Лесново. През 2014 г. завършва специалност "Актьорско майсторство за драматичен театър" в НАТФИЗ в класа на професор Здравко Митков. След това, отново в Театралната академия, завършва и магистратура по публична реч...

публикувано на 03.03.24 в 11:35

Световните премиери на 28-ия Международен "София филм фест"

28-ият Международен филмов фестивал "София филм фест" очаква своите зрители от 13 до 31 март 2024 година. Официалното откриване е на 13 март в Зала 1 на НДК . Предварителната програма започва на 11 март в кино "Одеон" с ретроспектива на Джесика Удуърт и Петер Бросенс. Програмата на СФФ в София продължава до 5 април . Богатата..

публикувано на 03.03.24 в 10:11

Харолд и Мод – когато любовта превъзмогва възрастта

В ново издание излезе прочутата пиеса на Колин Хълкинс, която е филмирана и поставяна на сцена на много места по света – "Харолд и Мод". Сюжетът поставя в центъра сентенцията – "Да срещнеш правилния човек в точния момент." В историята деветнайсетгодишният Харолд е обсебен от смъртта. Той посещава погребения на напълно непознати, обикаля с личната си..

публикувано на 03.03.24 в 08:56

Нов филм на Петър Вълчев

Късометражен филм "И това е за тази Коледа" на Петър Вълчев отново се занимава с темата за старостта, както и предишният "Лека нощ, Лили", спечелил наградата на кинофестивала "В Двореца". Този засилен интерес на режисьора е необичаен за съвременното мислене, в което единствено младостта заслужава внимание. Филмът разказва за възрастен мъж, който..

публикувано на 03.03.24 в 08:46

Спомени за телекоми, банки и още нещо

Редакция "Хумор и сатира" съхранява памет за почти 70 години назад, към която се връщаме често в "Голямата къща на смешните хора" – кога по-отдавна, а кога както този път в по-скорошни години. Тази неделя (3 март) след новините в 18 ще чуем: "Истинските новини" – предложението за данък свръхпечалба и спомени за телекоми, банки и хора...

публикувано на 02.03.24 в 09:25