Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

(Не?) Победими пандемии. Кои пандемии? И защо (не?) победими?

"Паневропа – България" обединява авторитетни учени и експерти около реалната възможност да подобрим здравната осведоменост и качеството на живот

Снимка: adn.bg

За да разберем кои са тези не/победими пандемии е достатъчно да се върнем малко назад, по време на локдауните, когато като че ли човечеството се обедини около идеята, че едно общество е толкова по-здраво, колкото по-здрави са отделните му членове – всеки един от нас.

Освен за щамове и проценти заболеваемост, говорихме и за начина на живот, за опитите да загърбим определени вредни навици и да усвоим нови – такива, които да ни помогнат да живеем по-добре. Две години по-късно всички тези неща отново приличат на новогодишните обещания, при които се заричаме от първи януари да спрем цигарите или да спортуваме повече, а в средата януари, се оказва, че чисто новият ни спортен екип не е бил облечен нито веднъж.

С Covid 19 се посправихме, но проблеми – като затлъстяването, прекомерната употреба на алкохол, пушенето и вездесъщата дигитална зависимост – са все така разпространени, да не кажем пандемични.

За да помогне решаването на тези проблеми "Паневропа – България" с председател Гергана Паси обедини научната мисъл и обществената отговорност на екип от авторитетни учени и експерти в своите области около една обща цел – реалната възможност да подобрим здравната осведоменост и качеството на живот на хората. Експертите изготвиха доклад, наречен: "(не?) Победими пандемии". Кои пандемии? И защо (не?) победими? – в които се представят решения за справяне с вредите от рисковото поведение. 

Изводите от доклада ще бъдат представени в петък, 14 октомври, от 10.30 мин. в Пресклуба на БТА.

Авторите на доклада са:
• доц. Милена Георгиева – част от екипа на Лабораторията по молекулярна генетика към Института по молекулярна биология – БАН;
• проф. Георги Момеков – председател на Българското научно дружество по фармация и ръководител на катедра "Фармакология, фармакотерапия и токсикология" при Фармацевтичния факултет на МУ, София;
• Детелина Стаменова – психотерапевт, психолог и социолог, член на Дружеството на психолозите в България;
• Аркади Шарков – макроикономист, експерт в икономика на здравеопазването, устойчивото развитие и данъчната политика, част от Експертен клуб по икономика и политика (EКИП).

Повече за целите на доклада чуйте от разговора с Детелина Стаменова.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Историческият музей в Стрелча

Лято в Историческия музей на град Стрелча

Да осигур ят смислени занимания в безопасна среда на децата през дългата лятна ваканция е изпитание за много български семейства. Класиката "при баба и дядо на село" вече не е така масова по обективни причини, а и баба и дядо много трудно се конкурират с примамливите екрани на мобилните устройства. За щастие има институции, които предлагат..

публикувано на 26.07.24 в 09:05

270 дена върху колело из Йордания

Неотдавна в галерия "Мисията" на Държавния културен институт към министъра на външните работи бе представена една прелюбопитна книга "Йордания с велосипед. Моето лично пътуване". Нора Михайлова, съпруга на бившия ни посланик в Хашемитското кралство Димитър Михайлов, чиито мандат там беше от 2019 до 2023 година. Четивото съдържа 24 репортажа..

публикувано на 26.07.24 в 08:20

Антарктида – познатата и непозната земя: 1 епизод

В този епизод ще чуете: • какво е Антарктида, какви емоции предизвиква досега с ледения континент, каква е цената на мечтата – проф. Христо Пимпирев; • какво е усещането и емоцията при първото стъпване на ледения континент – за хидробиологът доц. Любомир Кедендеров от Биологическия факултет на СУ „Климент Охридски“, който открива множество видове риби,..

публикувано на 26.07.24 в 07:18
Орхидея Палешников серапиас (снимка Теменужка Минева, група

Орхидеите в България: Епизод 4 – Разпространение и уязвимост

Цикълът от пет предавания "Орхидеите в България" запознава слушателите със света на най-голямото семейство в царството на растенията – това на Орхидеите или Orchidacea. Загадъчни, красиви, смятани за сексуални хитреци в растителния свят, орхидеите не са само пищните тропически бижута, които пътешествениците и до днес откриват в девствените гори,..

публикувано на 25.07.24 в 16:15

Илия Бешков, мъдрецът наивник

На 24 юли 1901 г. е роден един от най-забележителните творци в българската култура – художникът Илия Бешков. Художник, но и майстор на словото, и музикант, и философ; един от българите с най-разностранни таланти, както пише за него Иво Милев в своята биография за него. Аз бих добавил: мъдрец, но наивен мъдрец, тъй като дълго време отдава на..

публикувано на 24.07.24 в 17:20