Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

(Не?) Победими пандемии. Кои пандемии? И защо (не?) победими?

"Паневропа – България" обединява авторитетни учени и експерти около реалната възможност да подобрим здравната осведоменост и качеството на живот

Снимка: adn.bg

За да разберем кои са тези не/победими пандемии е достатъчно да се върнем малко назад, по време на локдауните, когато като че ли човечеството се обедини около идеята, че едно общество е толкова по-здраво, колкото по-здрави са отделните му членове – всеки един от нас.

Освен за щамове и проценти заболеваемост, говорихме и за начина на живот, за опитите да загърбим определени вредни навици и да усвоим нови – такива, които да ни помогнат да живеем по-добре. Две години по-късно всички тези неща отново приличат на новогодишните обещания, при които се заричаме от първи януари да спрем цигарите или да спортуваме повече, а в средата януари, се оказва, че чисто новият ни спортен екип не е бил облечен нито веднъж.

С Covid 19 се посправихме, но проблеми – като затлъстяването, прекомерната употреба на алкохол, пушенето и вездесъщата дигитална зависимост – са все така разпространени, да не кажем пандемични.

За да помогне решаването на тези проблеми "Паневропа – България" с председател Гергана Паси обедини научната мисъл и обществената отговорност на екип от авторитетни учени и експерти в своите области около една обща цел – реалната възможност да подобрим здравната осведоменост и качеството на живот на хората. Експертите изготвиха доклад, наречен: "(не?) Победими пандемии". Кои пандемии? И защо (не?) победими? – в които се представят решения за справяне с вредите от рисковото поведение. 

Изводите от доклада ще бъдат представени в петък, 14 октомври, от 10.30 мин. в Пресклуба на БТА.

Авторите на доклада са:
• доц. Милена Георгиева – част от екипа на Лабораторията по молекулярна генетика към Института по молекулярна биология – БАН;
• проф. Георги Момеков – председател на Българското научно дружество по фармация и ръководител на катедра "Фармакология, фармакотерапия и токсикология" при Фармацевтичния факултет на МУ, София;
• Детелина Стаменова – психотерапевт, психолог и социолог, член на Дружеството на психолозите в България;
• Аркади Шарков – макроикономист, експерт в икономика на здравеопазването, устойчивото развитие и данъчната политика, част от Експертен клуб по икономика и политика (EКИП).

Повече за целите на доклада чуйте от разговора с Детелина Стаменова.


По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Драгомир Дарданов в студиото на програма „Христо Ботев“

Проблясъците на скалпела

Всеки човек изпитва едновременно респект и страхове от хирургията. Дори когато няма друг вариант на лечение, ние докрай търсим алтернатива, за да избегнем скалпела. В поредното издание на "За здравето" с госта в студиото д-р Драгомир Дарданов от Първа хирургия на Александровска болница, говорим именно с онези аргументи, които свалят част от..

публикувано на 06.02.23 в 16:55
Дружеството на банатските българи

За "палкенския" говор, българския дух и самобитната култура на банатските българи

В многовековната драматична история на народа ни има много премълчани, потулени или преиначени факти. Опростеното и конюнктурно представяне на миналото подминава трагични събития, но и бляскави прояви на висок дух, мисъл и действие на отделни личности или общности. За някои от тях започваме да чуваме едва в последните години. Задълго..

публикувано на 06.02.23 в 09:40

В Етиопия пръска цвят и аромат най-красивата преизподня в света

Етиопия! За мен е отколешна мечта. За друг – поредното размирно място в Африка. За трети – умопомрачителна природа. Накратко, бившата Абисиния е една от най-старите държави в света, едно от първите християнски царства, съществувало без прекъсване. Най-високият връх на Етиопската планинска земя е Рас Дашан – 4620 м, а най-ниска точка е пустинята..

публикувано на 05.02.23 в 09:05

Високата цена на леснотата

Четенето днес не е като четенето вчера – подобна проста констатация може да се онагледи визуално. На фона на портретите на хора с книги отпреди век - век и половина – на които виждаме напълно потънали, замислени или мечтателни образи, днес виждаме фотоси на хора с книга на морския бряг или пред камина, с питие в ръка и задължително с изряден маникюр,..

публикувано на 02.02.23 в 09:50
Мариета Иванова-Гиргинова, Владо Любенов и Бойко Ламбовски в студиото на програма „Христо Ботев“

"Прокълнатите" поети – жалони в българската история

Говорим за българските "прокълнати" поети и писатели, по-късно отречени от идеологически мотивираното литературознание. За символисти и декаденти, ужким "преодолени" от здравия пролетарски мироглед. Учебникът по литература на един от групата около сп. "Хиперион" – Иван Радославов от 1935 г., представя достиженията на Теодор Траянов, Николай Лилиев,..

публикувано на 01.02.23 в 17:35