Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арттерапия за хора с увреждания

Снимка: СТУБ

"Арттерапия за хора с увреждания" е поредната инициатива на Сдружение на творците с увреждания в България (СТУБ), целяща да подпомогне тяхната социална интеграция. Тя е подкрепена от Агенцията за хората с увреждания към Министерството на труда и социалната политика. Арт терапията е доказал се във времето метод за лечение, поради силното влияние на изкуството. То съумява по един красив начин да извлече от хората скрити емоции и да провокира тяхното споделяне, чрез сътвореното от тях самите по време на терапевтичните сесии.

"По-голямата част от бенефициентите биват по-удовлетворени, чувстват се по-облекчени след една такава терапевтична сесия. Някои от тях изляха своите емоции, дали през сълзи, дали пред смях. Тоест, има една емоционална динамика,  която също е една много важна част от процеса и ние вярваме, че това помага. И самите те казват, че им харесва това, което правим".
Това споделя Десислава Караиванова – психолог и един от основателите на сдружението.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Илиян Василев: Пеевски предлага Атлантизъм с висока степен на корупция

"Битката за бъдещето" коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Илиян Василев, бивш дипломат, създател и водещ на предаването "Алтернативата" Чие бъдеще "Очевидно за бъдещето на децата ни, на внуците ни, а през това бъдеще, битката е за Европа и света. Всеки се бори за своята версия. Моделът, по който бяхме управлявани до този..

публикувано на 20.07.24 в 08:25

Росена Добрева: За толерантността и спасяването на българските евреи

16-годишната  Росена Добрева  от Средно училище "П. Яворов" Стралджа спечели  Международния филмов и литературен ученически конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена" . Конкурсът се организира от Центъра за еврейско-българско сътрудничество АЛЕФ. За човечността, толерантността и героизма на българите в спасяването на..

публикувано на 20.07.24 в 10:30
Рисунка на Дейв-Стивън Ерон

България в очите на едно семейство, живеещо в Париж

България в очите на едно семейство, живеещо в Париж – разговор в "Нашият ден" с Ан-Мишел (14 г.), Дейв-Стивън(11 г.) и тяхната майка Пламена Ерон . Пламена е българка, която заминава за Париж, заради френския език, и остава там, защото създава семейство. Ан-Мишел свири на пиано от 5-годишна, а от миналата година свири на орган в..

публикувано на 19.07.24 в 12:57

Да изпратиш писмо до непознат

Всички, които се занимават професионално или като доброволци с хора в нужда, се натъкват на един неизменен факт – че наред с конкретните материални  потребности,  почти наравно с тях, а понякога и в по-голяма степен, изпъква необходимостта на човека да бъде познат, признат и обикнат. Забелязала го е и Катя Кутянова , доброволец и организатор на..

публикувано на 19.07.24 в 11:52

Незаконно и опасно строителство в центъра на София – какво се случва?

Незаконно и опасно строителство в центъра на София – на бул. "Христо Ботев" № 73 вече 4 месеца изправя жителите на района пред усещане за безизходица. Какви проверки са извършили институциите – в "Законът и Темида" разглеждаме частния случай на Велина Иванова от София. След отправена покана към представител на община "Възраждане", чуваме..

публикувано на 19.07.24 в 11:35