Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Съвременното косовско изкуство излиза от изолация

В предаването "Какво се случва" Мартина Стефанова от фондация Doma Art, косовският художник Юл Джафери представиха новото издание на шоукейс платформата за визуални изкуства от Балканите NEXT Balkan, което този път представя съвременно изкуство от Косово. Синхронно ще могат да бъдат разгледани три изложби под общото заглавие „Клубно настояване: афтър-парти“. Откриването им е на 7 октомври.

В събитията, които ще се проведат в „Топлоцентрала“, галерия „Доза“ и галерия „Мисията“ участват с творбите си Атдхе Бехлули, Лаурета Хайрулаху, Арбнор Каралити, Леарт Рама, Мимоза Сахити и Юл Джафери. Куратор е Хана Халилай. Творбите в разнообразни медии и направления изследват темата за клубния живот като мимолетен катарзис, нужда и акт на трансгресия срещу по-мащабните политически и социално-икономически фактори, които тласкат към състояние на изолация. 

Произведенията говорят за отчуждението, еуфорията и унинието, които се проявяват в подобни споделени преживявания в публични и в частни пространства. Изолацията обаче се проявява и с друго свое лице – новото косовско изкуство няма как да не реагира на състоянието на изолация, в което артистите са поставени от визовите режими, които ограничават пътуването им Европа и по света. Но ако те не могат да отидат в нито един от съвременните артистични центрове, изкуството от цял свят само идва в Косово – в момента в Прищина текат последните дни на пътуващото европейско биенале Манифеста.

Чуйте първата част на разговора с Юл Джафери и Мартина Стефанова."Културата на партита и афтърпартита в Прищина, характеризираща се с необходимостта от противопоставяне на настойчивия импулс за повторно изживяване на моментите, е антидот на политиката, която изкривява и ограничава индивидуалното и колективното съществуване" – пишат организаторите.

NEXT Balkan „Клубно настояване: афтър-парти“ се открива в 18:00 ч. на 27 октомври в „Топлоцентрала“ – Регионален център за съвременно изкуство. Програмата на събитието включва и два разговора – на 28 октомври, петък, 18:00 ч. В Топлоцентрала и на 29 октомври, събота, 14:00 ч. в галерия „Доза“ с участието на групата косовски артисти и куратора Хана Халилай заедно с представители на българската сцена.

На 2 ноември от 18:00 ч. се открива и третата изложба с дипломатически акцент в галерия „Мисията“, към Държавния културен институт към МВнР, а след края на изложбите през декември организаторите планират да пренесат подбрани творби в новооткритата галерия към Посолството на Република Косово в България, където ще останат до края на годината.

Чуйте втората част на разговора с Юл Джафери и Мартина Стефанова.

Снимка – NEXT Balkan „Клубно настояване: афтър-парти“
По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Съединение" – авторски проект на Калина Терзиева

"Съединение" е авторски проект на мултидисциплинарния артист Калина Терзиева. Той включва работилница за експерименти с художествени материали “Махало”, реализирана с ученици от СУУУС Проф. Д-р Дечо Денев, като извънкласно занимание, както и “Рисуване на живо”, пърформанс с участието на публиката. Проектът цели да експериментира с..

публикувано на 25.03.23 в 10:15

Двойна премиера на Палми Ранчев

Палми Ранчев рядко прави премиери на своите книги, които вече са над двадесет. Последните две – романът „Хаосът в играта на джаги“ и избраните стихотворения „Под шапката на скитника – подреждане на уличните безпокойства“, съставена от поета Маламир Николов бяха представени едновременно в Културния център на Софийския университет. Съвършено точна,..

публикувано на 25.03.23 в 08:50

"Граници" – спектакъл, смесващ жестов и говорим език

Театър "Цвете" представя на 27 март в град Сандански от 19.00 ч. и на 28 март в София от 19.30 ч. в Националния студентски дом с вход свободен двуезичния спектакъл "Граници". Той е по мотиви от пиесата "Кукунор и Унику" на Ееро Енквист и е реализиран в партньорство с Театър "МИМ-АРТ". Адаптацията и режисурата са на Васил Спасов, а сценографията на Бояна..

публикувано на 24.03.23 в 18:35

Личност с висок дух и безкомпромисна мярка за нещата

Това е седмата самостоятелна изложба на Иван Андонов в галерия "Арте", три от които той лично подрежда навремето. Представени са близо 20 маслени платна на живописеца – от голямоформатни до кавалетни, от ранни пейзажи до поетични абстрактни платна, след 2000 година.  И както казва галеристката Гергана Борисова, "това бяха уроци по естетика от творец с..

публикувано на 24.03.23 в 17:35

Персоналистът: Михаил Неделчев

"Персоналистът: Михаил Неделчев".  Това е заглавието на книгата, събрала текстове за личността на литературния историк Михаил Неделчев в различните ѝ проявления. В нея можем да прочетем за изследванията и приносите му, за новаторските му идеи. Тя сдържа както рецензии и слова, така и спомени, есета, поздравителни текстове. Част от публикуваните текстове..

публикувано на 24.03.23 в 16:05