Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Спомен за баритона Денчо Белев

Баритонът Денчо Белев е едно от големите имена на българската оперна сцена. Името му се свързва със знакови постановки на сцените във Варна и Стара Загора. Това са "Набуко", "Аида", "Травиата", "Риголето", "Тоска", "Летящият Холандац", "Цар Калоян" и др.

Дебютира като бас в Старозагорската опера през 1967 г. в ролята на Монтероне от "Риголето" на Верди. След това работи с проф. Христо Бръмбаров в оперната му студио и след три години отново в Стара Загора представя първата си баритонова партия Евгений Онегин от едноименната опера на Чайковски.


Роден е на 4 юни 1941 г. в София. Завършва музикално училище във Варна.

Със запазените във фонотеката на БНР записи да си спомним за голямото изкуство на Денчо Белев.

Сцена от 2 действие на "Тоска" на Пучини, запис от 1995 г. в Старозагорската опера с диригент Димитър Димитров с участието на Анна Томова-Синтова – Тоска, Денчо Белев – Скарпия, Симеон Симеонов – Каварадоси – може да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Дидона и Еней" от Пърсел в запис от Роял Албърт Хол

По случай Европейския ден на ранната музика, който от 2013 г. се отбелязва на 21 март, в предаването "Музика хисторика" представяме запис на операта "Дидона и Еней" от Хенри Пърсел, предоставен от Европейския съюз за радио и телевизия. Постановката е от фестивала Би Би Си Промс в Лондон и в главните роли влизат мецосопраното Алис Кут – Дидона,..

публикувано на 21.03.23 в 08:40

70 години от откриването на Пловдивската опера

Пловдивската опера е един от водещите български театри. Този сезон тя отбелязва 70 години от създаването си. През 1953 г., шест години след формирането на Държавен симфоничен оркестър в града , на 20 март излиза постановлението за създаване на Държавен оперен театър в Пловдив . Прави се конкурс за солисти, певци и оркестранти. За..

публикувано на 20.03.23 в 11:20

"Евгений Онегин" в Брюксел – изчистен сценичен подход и великолепна музикална реализация

Кралският театър "Ла Моне" представи "Евгений Онегин" в поредица от 11 спектакъла през февруари. Начело на постановъчния екип бе Лоран Пейи, известен най-вече с постиженията си в по-лекия и комичен оперен жанр. Френският режисьор е познат на брюкселката публика с постановките на "Пепеляшка" на Масне, "Златното петле" на Римски-Корсаков и "Дон..

публикувано на 19.03.23 в 12:10

Триптихът на Пучини в нова сценична реализация

Последната голяма творба на Джакомо Пучини "Триптихът" намира свой нов прочит на миналогодишното издание на Залцбургския фестивал. "Разпънати между рая и ада и една безкрайна ситуация на чакане, която постоянно обещава изход – чистилището – трите едноактни пиеси изобразяват различни аспекти на съществуването, индивидуални съдби от един свят, който..

публикувано на 18.03.23 в 08:05

Детският радиохор кани пролетта с концерт

На 17 март от 19 часа в зала "България"  Детският хор на Българското национално радио с главен диригент Венеция Караманова ще изнесе традиционния си  Пролетен концерт . "Стараем се в пролетните концерти винаги да има традиция. Произведения, които се пеят от десетилетия в хора и нови пиеси, които са нашият музикален подарък." Това казва в..

публикувано на 17.03.23 в 11:25