Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

За "Историята" на Петър Богдан Бакшич отвъд сензациите

Снимка: БГНЕС

"Този труд, писан малко по малко във времето между толкова многобройните ни занимания, свързани с нашата длъжност, ти, благочестиви читателю, приеми с радост заради своята доброта и прости нашите пропуски, като не забравяш, че ние сме една скромна особа. Пребъдвай в Онзи, Който разрушава оковите на смъртта!"

Думите са написани от един високообразован, отдаден на духовната си служба, обичан и почитан човек, когото можем да наречем будител, макар че живее и работи век преди националното ни Възраждане да роди първите си вестители и радетели. Това е Петър Богдан Бакшич, автор на историческия труд "За древността на бащината земя и за българските дела", чийто текст беше издирен и открит от проф. Лилия Илиева чак през 2017 г. и предизвика сензация, след което потъна в тишината на забвението или по-скоро на непознаването.

Фрагмент от
Слава богу сред тази тишина, благоприятна впрочем за академични занимания, един млад български учен – д-р Цветан Василев, доц. в катедрата "Класическа филология" на СУ и в Кирило-Методиевския научен център на БАН, се захвана да превежда и проучва Историята на Петър Богдан и трудът му видя бял свят в двутомно критично издание на Университетското издателство. Разговорът в предаването "За думите" с доц. Василев само доказва колко е важно сериозните научни изследвания и достоверните факти да стигнат до широката публика, защото клишето, което остана в масовото съзнание, че век преди монаха Паисий друг е написал история на България, не отговаря на истината.

Петър с рождено име Богдан е родом от Чипровци, част от католическата общност, чийто духовен водач става благодарение на личните си способности и доброто образование. Воден от чувството за дълг и мисия да издигне духовната мощ на общността, той пише своя голям и сериозен научен трактат за историята на католицизма по българските земи. От дипломатически съображения или заради различните цели на творбата си той не засяга политическата тема, а именно освобождението на българите от "турчина". Българската история е бегло спомената само доколкото е ориентир за установяване на фактите около приемането на католическата вяра от българското население в Чипровско. В този смисъл сравнението с Паисиевата история е неуместно. Това не намалява значимостта на труда на всеотдайния духовен пастир Петър Богдан, който не само създава произведение, напълно съизмеримо с европейската научна мисъл от епохата, но и се откроява като проникновен и талантлив писател. Повече за него и за "Историята" му чуйте в записа.


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Рентгеновите лучи"

Малко познатото стихотворение на Иван Вазов, писано преди 123 години, бе отправната точка в разговора ни с доц. Марин Пенков . Началникът на Отделението по образна диагностика в болница "Свети Иван Рилски", ерудиран и амбициозен млад лекар, акцентира върху новите и авангардни технологии в рентгенологията, успеваемостта и точността при поставяне на..

публикувано на 05.06.23 в 15:09

А може би трябва да поговориш с някого

Книга за психотерапията, която самите психотерапевти харесват - така сбито и по журналистически можем да опишем книгата "А може би трябва да поговвориш с някого" на американската авторка и психотерапевт Лори Готлиб. Книгата далеч не е само за специалисти. Готлиб разказва увлекателно, честно и с уважение за пациентите си – реални хора, а не..

публикувано на 04.06.23 в 09:20
Калина Колева, Екатерина Колева, Яна Шиварова, Ели Стойкова (отляво надясно)

Наука в гимназията

Мини научният фестивал за учениците от Националната природо-математическа гимназия в София, организиран от фондация "Сай хай", излъчи отбор победител, който ще се състезава в националния кръг на фестивала на 11 юни в Биологическия факултет на Софийския университет. По мнение на журито, в чийто състав влизат и университетски преподаватели, проектът на..

публикувано на 04.06.23 в 08:10

В Япония жените подаряват шоколади на… шефовете си

Японците са убедени, че да се съхрани хармонията е много по-важно от това да докажат правотата си или да получат изгода. Тъкмо това непривично за нас отношение към живота ни кара да изпитваме неутолимо любопитство към Страната на изгряващото слънце. С журналистката Мира Баджева проведохме толкова дълъг, смислен и пълен с интересни обрати разговор за..

публикувано на 03.06.23 в 10:45
Даян Шаер

Когато вдъхновението и приключенията вървят ръка за ръка

Писателката от българо-сирийски произход Даян Шаер разказва за своите корени, ценности и любими дестинации. Онези, които я вдъхновяват да пише и да изследва човешките съдби. Даян Шаер за човечността Разказва и за приликите между двете култури – България и Сирия, които ги правят толкова близки и, по своему, красиви.

публикувано на 01.06.23 в 12:25