Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 7 ноември

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
Български поети: Първан Стефанов
Автор на подборката: Рада Александрова

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Срещу понеделник
водещ: Ивана Мурджева
Разговорът е част от поредицата "Жените – първа линия или ариергард."
Гост: Вили Гълъбова. Икономист, маркетолог с дългогодишен и много интересен опит в продажбата на български вина на международните пазари. Последните години работи изключително в Армения и Грузия, консултирайки местните производители, техните организации и правителствата на държавите как да превърнат виното в представителен продукт за страната. Наблюдава и развитието на винопроизводството в съседна Северна Македония. Пътува и дегустира вина като международен дегустатор в най-престижните световни конкурси.
Обича изкуството и не пропуска да се запознае с местните галерии и най-изявени художници, там където животът и работата я отвежда.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Георги Стефанов
Джаз

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Изборът е фолклор и уърлд по теми от далечна Япония. Изпълнители – Имаде Сапутра, ансамбъл "Мин-Бун-Рен", Аяко Листър, "Йошида Брадърс".

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на гъдуларя Атанас Вълчев.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Хипопотамът Исантим", по нигерийска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Приключенията на Джими и Алфред" от Михаил Казаков – 11 част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Мартина Кръстева, Мария Мира Христова
• Епизоди от живота: Каква е хуманната, социалната и екологичната полза от поставянето на кучемати? Разговор с Михаил Нинов, човекът поставил първия кучемат в София.
• Темата на деня: Седмица на бащата 2022 под мотото "Времето, което можете да прекарате заедно, е безценно". Защо ролята на бащата е ключова в изграждането на личността/обществото ни? За бащинството като предизвикателство и мисия. Гости в студиото: Яна Алексиева и Мария Николова от Асоциация "Родители".
• Разговорът: Актрисата Елена Замяркова, която завладя сърцата на публиката на фестивала "Златна роза" във филма "Изкуството да падаш", ще ни разкаже за предизвикателствата пред младите актьори в киното и премиерата на спектакъла "Дон Жуан се връща от война" в ДКТ "Константин Величков" Пазарджик.
• Подкаст: Водните ресурси в борбата с климатичните промени. Автор: Петя Михова
• Terra Култура:
- Култура и памет…
Възраждане на културно наследство в град Златица и село Петрич: за драматичните събития от Априлското въстание и единствената победа на Хвърковатата чета на Бенковски, медальона на лейди Странгфорд и Алеята на паметта и славата с последния барелеф на художника Георги Златанов – в разговор с кмета на община Златица Стоян Генов.
- Култура и дарителство…
Историята на живота и дарителската дейност на проф. Константин Кацаров, разказана 125 години след рождението на "светеца от Женева" от преподавателя в Бернския университет и член на Управителния съвет на Фондация "Кацарови" – д-р Ерик Евтимов.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
водещ: Цвети Бахариева
• Нови продукции: "Nikki By Starlight" на канадската вокалистка и авторка Ники Янофски.
• Подробности за 46-ия Джаз фестивал в Русе. Разговор със селекционера – саксофониста Борис Петров.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Ангелина Грозева
• "Improbotics" – как алгоритмите на изкуствен интелект диктуват действията на актьорите на сцената. Разговор с актьора и учен Бен Верховен.
• Започва Пловдив Джаз Фест. Обобщение на програмата.
• Премиера на представлението "Чиста игра" по мотиви от "Обругаване на публиката" от Хандке на сцената на Топлоцентрала. Разговор с режисьора Живко Гущеров и актрисата Емона Илиева.
• Изложба на Йона Тукусер "Глад" в Националната художествена галерия "Квадрат 500". Разговор с художничката.
• Новата музикална група "Calle Luna" събира шест народности в България и съчетава рок и латино звучене. Разговор с основателя на групата Алваро Куадрос и басиста Васко Оливиера.
• Изложбата "Изкуството да не правиш нищо" в галерия "Ракурси" на Константин Костов. Разговор с художника.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично
водещ: Цветелина Начева

Звучат знакови творби от Веселин Стоянов, Петко Стайнов, Филип Кутев, Любомир Пипков, Марин Големинов, Панчо Владигеров.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Познати и непознати
водещ: Цвета Николова
• Думи за сравнение
Можем ли и с какви думи да сравним ромите от карловските села Каравелово и Слатина – и двете пострадали от пороя в началото на септември. Каква е причината ножиците да са толкова разтворени? Има ли изход от омагьосания кръг на социалната зависимост и липсата на образование? Гости в студиото са Валери Леков и Наталия Цекова. В ефир звучат записи на роми от Каравелово и Слатина, както и интервюта на Наталия Цекова със Стела Костова, ромска активистка от Сливен.
• Опознай Отечеството си…
За инициативата на фондация "Детето и фолклорът" ни разказват писателката етнограф Лилия Старева и ученици от 19 СУ "Елин Пелин", членове на клуб "Млад екскурзовод". Целта на инициативата е децата и младежите да търсят, да откриват и да разказват за културата и историята на София и страната ни.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Катрин Димитрова
Фолклорните области на България: Многообразието в Северняшко
Счита се, че още на времето, в края на XIX и началото на XX век, изследователите фолклористи са започнали да правят своите проучвания именно от Северна България, започвайки от Видинския окръг, тъй като там народната песен е била най-силно изложена на загиване, поради влиянието на западната култура. Затова и ние започваме това своеобразно пътуване оттук.
Кои са основните белези, отличаващи една от най-големите етнографски области у нас? Нейните народни песни, танци, музикални инструменти, костюми.
За всичко това, както и за някои от характерните за този регион говори разказват гл. ас. д-р Маргарита Кръстева Стойчевска – хореограф и преподавател в Нов български университет и диалектологът проф. Владимир Жобов – преподавател по съвременен български език, диалектология и фонетика в СУ "Св. Климент Охридски".

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Яна Пункина
• Разговори за най-страшното
Как да приближим най-трудната и страшна тема, тази за смъртта, имаме ли нужда от срещи на неутрална територия – далеч от страха, скръбта и религиите? И в крайна сметка, не се ли оказват тези разговори беседи за смисъла на живота? Организаторите за България на инициативата Death Cafe представят идеята на социалния франчайз.
• Моята история, моята тема: как информационната ера променя традиционните лечителски практики – Виолета Коцева за етноложкото си изследване "Лечители и лечителски практики в началото на XXI век."

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Фолклорни новини
водещ: Магдалена Маданска
• 70 години празнува Оркестърът за народна музика на БНР. Какво включва концертът разказва диригентът на състава Димитър Христов.
• Нели Карабахчиева отправя покана за концерт, посветен на 10 години от създаването на ансамбъл "Седенчица".
• Марин Маринов дава подробности за XX Национален музикален фестивал "Фолклорен изгрев".

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
водещ: Цветелина Начева
Концерт от програмата на Международния музикален фестивал в Люцерн, състоял се на 13 август 2022 г. Свири Фестивалният оркестър на Люцерн с диригент Рикардо Шайи и солист Мао Фуджита, пиано. В програмата: Сергей Рахманинов – Концерт за пиано и оркестър № 2 в до минор, опус 18; Симфония № 2 в ми минор, опус 27.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Радослав Чичев
Проекта Sandra Sangiao & the Haidouks, който съчетава фолклор, етно и джипси джаз. Разговор за предстоящия им концерт.

от 23.00 до 24.00 часа
Джаз импровизации
водещ: Сибила Лилова
Дейв Холанд "Dream Of The Elders" & Дейв Брубек "Young Lions&Old Tiger"  
"Dream Of The Elders" е пиесата, дала име на албума на Дейв Холанд, издаден през 1996 година. В него контрабасиста свири в квартет със Стив Нелсон – вибрафон и маримба, Ерик Пърсън – алт и сопран саксофон и Gene Джаксън - ударни. Освен композиции от този албум, във втората част на срещата ни тази вечер, ще чуем и Дейв Брубек в албума му от 1995 г. "Young Lions&Old Tiger".
Дейв Холанд е роден в Англия, а на джаз сцената се качва като джаз контрабасист, композитор и лидер на различни формации. Свири и записва повече от пет десетилетия. От 40 години живее в САЩ.  Обширната му дискография варира от солови изпълнения до композиции за биг бенд. Има издадени около 24 албуми както солови, така и в различни малки формации като квартет, квинтет, секстет и октет.
Джаз пианистът Дейв Брубек е сред малкото щастливци в музикалните среди в началото на миналия век, който има възможност да расте в музикална среда и да учи в престижен колеж. Свири от четиригодишен на пиано, а образованието му е под опеката на музиканти като Дарийс Мийо и Арнолд Шьонберг.
Брубек създава първите си групи през 40-те години на миналия век. Създава квартет през 1951 година който съществува до 1967 год., а в него свири забележителният алт саксофонист Пол Дезмънт. Пиесата "Take 5" на Дезмънт, често е приписвана на Дейв Брубек, но така или иначе придобива световен успех и стига до 25 място в класацията на САЩ. Пиесата е образец джаза да излезе от добре познатия четиритактов модел като тук се чува неравноделни ритми като 5/4 и 9/8-ми. Един от емблематичните му албуми е "Young Lions&Old Tiger".
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 5 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 21 част Премиера от 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов Между различните музикални езици: представяне на албума "Бестиарий" на квартета за нова електроакустична ритуална музика – радиопремиера. Гост: Петър Делчев. от 3.00 до 5.00 часа..

публикувано на 04.08.24 в 08:20

Неделя, 4 август

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Когато розите танцуват" от Валери Петров от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика редактор: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика..

публикувано на 03.08.24 в 08:20

Събота, 3 август

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Hills of Rock – ретроспекция. • Нови сингли. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Звучат изпълнения на Тома Янчев, Георги Долапчиев,..

публикувано на 02.08.24 в 15:08

Петък, 2 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 20 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Музикален Среднощен радиоекспрес "Плейлистите на машинистите" – Изборът на Алекс Янев "Бийтълс" от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа..

публикувано на 01.08.24 в 08:35

Четвъртък, 1 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 19 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Музикален Среднощен радиоекспрес "Плейлистите на машинистите" – Изборът на Алекс Янев "Роулинг Стоунс" от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Четвъртъците, както обикновено, са посветени на нови..

публикувано на 31.07.24 в 08:25