Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Глад" – историята за глада оживява върху платната на Йона Тукусер

Художничката Йона Тукусер представя изложбата "Глад" в Националната художествена галерия - "Квадрат 500". В интердисциплинарен проект Йона работи в стила на метамодернизма, като интерпретира в своята живопис трагичните последици от глада през ХХ век като исторически контекст и отправя тревожен поглед към настоящето в контекста на войната на Русия срещу Украйна. 

В продължение на 13 години художничката събира исторически материали за глада на територията на Украйна и Съветския съюз, създаден от умишлени действия в периода 1921–1923, 1932–1933 и 1946–1947, като използва академичен подход при подбора на архивните източници на информация. Особено въздействащи са личните интервюта с хора, оцелели от глада, цитати от които посетителите на изложбата имат възможност да прочетат, обединени под името документален филм "Антропофаг". Освен това посетителите на експозицията имат възможност и да видят архивните кадри от документалния филм на художничката Йона Тукусер:

"Метамодернизмът, това е поглед на различни гледни точки от един и същи начин. Аз разговарях с очевидци, хора, които се оцелели от глада и търсех истината – корена – откъде започва тази голяма трагедия. Първият ми сблъсък с темата беше в час по история, когато бях в 5-и клас, учителят ни по история ни показа една снимка – на канибали по Поволожието. Тази снимка тогава ме научи, че човечеството е способно на зверства, на нещо античовешко. 

Като метамодернист, търся различни противоречиви гледни точки, изграждайки картината, събирам пъзела на истината. Във войната човек умира много бързо, докато гладът е бавно умиране. Първо умира самият човек в човека, изстудява се отвътре. Това е много страшно. Самият документален филм е много ценен, бях принудена да го създам заради неприемането на този факт, че е имало чевекоядство.

Едни от най-разтърсващите факти за този период, до които достига Йона, са реалните случаи на човекоядство, които запечатва в документалните интервюта, но предава и с четката си върху платното, като казва, че зад всяка картина стои реален документ. Тукусер използва техниката на напластяването на боята, най-вече това се забелязва в платното "Момче с мъртъв кон". Самите рамки на картините също са символични, те са с бодлива тел от дърво, обковани с пирони. Йона твори различни стилове – например картината "Пешките на трагедията в Украйна", както и "Гарет Джонс" пресъздава като вестникарска статия. В последната серия картини също използвате интересен стил, картините са в рамка на телефонен екран, имайки предвид и препратката, която се прави към днешния контекст, с този триптих Йона отправя послание към това как четем историята днес – през мобилните си телефони. 

Мисълта на философа Джордж Сантаяна, че тези, които не могат да си спомнят миналото, са осъдени да го повторят, трябва да звучи като аларма, чиято мощ ще бъде усилена от историческите картини към проекта", казва Йона Тукусер. 

Изложбата може да бъде видяна до 27-и ноември в "Квадрат 500".

Чуйте повече от звуковия файл.

Снимки - Ангелина Грозева, Национална художествена галерия - "Квадрат 500"
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Филмът"Вчера" оживява на театрална сцена

На 27 септември в Открита сцена "Сълза и смях" е премиерата на спектакъла "Не бях аз" от Владо Даверов . Режисьор на постановката е Лиза Шопова, музиката е дело на Кирил Маричков, а сценографията на Анелия Райкова. Мултимедийният спектакъл е продължение на българския филм "Вчера" от 1987 г. с режисьор Иван Андонов и автор Владо Даверов...

публикувано на 20.07.24 в 09:05
Edinburgh Festival Fringe

Такива сме си

В редакция "Хумор и сатира" не сме безразлични за настроението на нашите слушатели и затова правим по силите си то да е подходящо поне по време на нашите предавания. Тази неделя веднага след новините в 18 часа усилията ни ще изкристализират в този вид: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от от..

публикувано на 19.07.24 в 16:50

Музиката в музиката е жива доказва "Бог Рок"

За концерт-спектакъла "Бог Рок"  в "Артефир" говорим с пеещият актьор  Филип Аврамов и с музиканта Калин Вельов . Един спектакъл, който в неделната вечер ще зарадва публиката на Sofia Summer fest Underground. Много неща са се променили в рок представлението за неговата дългогодишна история. Промените са за добро – вече участват и авторски..

публикувано на 19.07.24 в 14:20

Изложбата "Неонови цветя" – дисекция на неизбежната баналност

Вглеждане и дисекция на неизбежната баналност заедно с художничката Румяна Карастамова , която гостува в "Артефир", за да представи новата си изложба "Неонови цветя". Карастамова е преподавател в НХА, график, но в последния си проект се отдава на живописта. "Неонови цветя" е своеобразно продължение на графичния цикъл "Бетонни цветя", в който..

публикувано на 19.07.24 в 14:18
Цанко Дюстабанов

Цанко Дюстабанов и пътят към безсмъртието

Днес от габровския квартал "Нова махала" потегли 23-тият възпоменателен поход "По пътя на четата на Цанко Дюстабанов" . В "Нашият ден" чуваме думи за събитието, както и за личността на големия габровец, участник в Априлското въстание, Цанко Дюстабанов, от Милка Караджова , организатор и планински водач. Цанко Дюстабанов несъмнено е един от..

публикувано на 19.07.24 в 12:18